Így fedezheted fel Afrikát a ritmusok szárnyán

A nyugat-afrikai zene nagyöregje, az afro-pop atyja, Salif Keita hamarosan Budapestre érkezik, hogy az egzotikus kontinensre repítsen.

Salif Keita Maliból származó énekes-zeneszerző, akit Afrika arany hangjaként is szoktak emlegetni, április 13-án, a Bartók Tavasz és a Budapest RITMO keretében érkezik az Akvárium Klub NagyHalljába, ahol az amerikai és európai rock- és popzene, a jazz, a funk, valamint a rhythm and blues stíluselemeiből és a hagyományos mali mande zenéből építkező dalokkal varázsolja el a közönséget.

Az afro-pop atyjának tartott Salif Keita életpályája a legkevésbé sem mindennapi. Bár nemesi származású, és egészen a Mali birodalom legendás alapítójáig, Sundiata Keitáig tudja visszavezetni a családfáját, sok szempontból kívülállóként nőtt fel. Nem királyi jómódban, hanem szegény, gazdálkodásból élő háztartásban élt, emellett albinizmusa is megnehezítette a beilleszkedését: ezt a kondíciót ugyanis hagyományosan rossz ómennek tekintették. Nemesi származásúként ráadásul zenei pályát sem választhatott volna a tradíciók szerint, így döntése még jobban eltávolította a családjától.

A zenei világ viszont tárt karokkal várta, és igen hamar be is illeszkedett abba. 18 éves korában Mali fővárosába, Bamakóba költözött, és éjszakai klubokban énekelt. Ezután különböző formációkhoz csatlakozott, míg a '70-es évek végére, amikor a Les Ambassadeurs tagja volt, amely az afrikai hagyományokat népszerű nemzetközi műfajokkal ötvözte, Malin kívül is kezdték megismerni a nevét.

Ekkor kristályosult ki az a jellegzetes, gitárral, orgonával és szaxofonnal kísért, egyedi hangzás, mely Keita védjegyévé vált.

Az 1980-as évek elején Párizsba költözött, hogy szólókarrierbe kezdjen, és bemutatkozó albuma, az izgalmasan szerteágazó Soro (1987) hatalmas sikert aratott, amit világhír és neves együttműködések követtek: Santana, Toumani Diabaté és Cesária Évora is zenélt vele. Az 1990-es években megjelent albumai közül az Amen kapta a leglelkesebb fogadtatást, majd Keita 2001-ben tért vissza Bamakóba, és a következő évben kiadta a Moffou-t, amelyen több vendégelőadó is szerepel, akik az afrikai és azon kívüli akusztikus hagyományok széles spektrumát képviselik.

Az albinizmus a témája a 2009-es La différence című albumnak, a 2012-es Talén pedig, amelyen Bobby McFerrinnel és Esperanza Spaldinggal dolgozott együtt, a dub és a hip-hop is helyet kap. 2018-ban személyes hangvételű, transzcendens lemezzel jelentkezett, az Un Autre blanc-nal.

Ha élőben is hallanád a 74 éves legenda nyugati és afrikai hatásokat elegyítő, lélekteli hangját, ott a helyed április 13-án az Akvárium Klubban, ahol Salif Keita három zenésztársával lép a Ritmo zárónapján.

(Forrás: Budapest Ritmo, Britannica, képek: Bartók Tavasz)

afrika | nagy sztori | mali | Budapest Ritmo | zene

FOLYTASD EZZEL

Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje

Titkos helyek, amiket csak a hajósok ismernek Horvátországban

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom