Close
Helyek, ahonnan ősszel is látni a sarki fényt

Helyek, ahonnan ősszel is látni a sarki fényt

Sokkal sűrűbben látni olyan képeket, ahol a zöldes-szivárványos égi tünemény havas táj fölött játszik, de egyáltalán nem kell azt gondolni, hogy kizárólag a téli északi égbolton jelenik meg. Ősszel is esélyes az észlelés, különösen a nap-éj egyenlőséget követően, szeptember közepe után. Finnországban, Norvégiában, Svédországban, Izlandon, illetve Alaszkában is bevett szokás az őszi Aurora Borealis-les, hiszen az idő még nem olyan kritikusan hideg, a természetjárás pedig talán még kellemesebb a színes levelek között, mint nagy hótakaróban. Bízunk benne, hogy őszre már elhárul minden akadály és elindulhatunk egy igazi expedícióra!

Természetes, hogy nyáron sokkal ritkább a jelenség, de nem az ionoszféra alvó tevékenysége miatt, hanem mert az északi féltekén még az éjjelek sem biztosítanak teljes sötétséget, ezért a nitrogén és oxigén gerjesztette fényjelenség sem látható szabad szemmel.

Az északi országokban különösen kedvelik az őszi időszakot, hiszen a sokszor hosszabbra nyúlt, akár egész augusztusi szabadságolások után nem a szomorkodásé és a szürke hétköznapoké a terep, hanem a természetjárásé. Kisebb-nagyobb túráké, gombászásé, és igen, akár a sarki fény megfigyelése is a terv része lehet.

A norvég Tromso helyett van egy jobb tipp: Alta városa közelebb fekszik az úgynevezett aurorális oválishoz, ahol a leggyakoribbak az észlelések, és haladó sarkifény-vadászok szerint szeptemberben és októberben is élénk az aktivitás. A városka híres a kutyaszánsportról, ám amíg még nincs hó, túráinkra is elkísérhetnek a kutyusok. Nem beszélve az északi gasztronómiáról, amit szintén mesterien űznek ott.

Fairbanks, Alaszka: az USA talán legismertebb sarkifény-pozitív helye.

Ősszel talán azért is érdekesebb a látvány, mert a tavak még nem fagynak be, ha megjelennek az égen az elképesztő fények, egyből tükröződnek is a tó vizén.

Fairbanks még egy észlelési honlappal is rendelkezik, ahol be lehet jelölni, mikor és hol láttuk a sarki fényt, de az esélyeket is feltüntetik.

A finnországi Rovaniemi a valódi, hivatalos Télapó lakóhelye, melyhez ugyan a havat és a hideget kötjük, de helyiek és a túraszakértők szerint márciusban és szeptemberben, a nap-éj egyenlőség idején a legnagyobb az esély elcsípni a fantasztikus fényeket.

Arról nem is beszélve, hogy a kedvelt iglus hotelek early bird időszakban sokkal elérhetőbb áron foglalhatóak, mint a legforgalmasabb szezonban.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Unsplash, Pixabay)

Megjelent a Roadster negyedik lapszáma.

Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, és akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak.
Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom