Close
Helyek, ahonnan ősszel is látni a sarki fényt

Helyek, ahonnan ősszel is látni a sarki fényt

Sokkal sűrűbben látni olyan képeket, ahol a zöldes-szivárványos égi tünemény havas táj fölött játszik, de egyáltalán nem kell azt gondolni, hogy kizárólag a téli északi égbolton jelenik meg. Ősszel is esélyes az észlelés, különösen a nap-éj egyenlőséget követően, szeptember közepe után. Finnországban, Norvégiában, Svédországban, Izlandon, illetve Alaszkában is bevett szokás az őszi Aurora Borealis-les, hiszen az idő még nem olyan kritikusan hideg, a természetjárás pedig talán még kellemesebb a színes levelek között, mint nagy hótakaróban. Bízunk benne, hogy őszre már elhárul minden akadály és elindulhatunk egy igazi expedícióra!

Természetes, hogy nyáron sokkal ritkább a jelenség, de nem az ionoszféra alvó tevékenysége miatt, hanem mert az északi féltekén még az éjjelek sem biztosítanak teljes sötétséget, ezért a nitrogén és oxigén gerjesztette fényjelenség sem látható szabad szemmel.

Az északi országokban különösen kedvelik az őszi időszakot, hiszen a sokszor hosszabbra nyúlt, akár egész augusztusi szabadságolások után nem a szomorkodásé és a szürke hétköznapoké a terep, hanem a természetjárásé. Kisebb-nagyobb túráké, gombászásé, és igen, akár a sarki fény megfigyelése is a terv része lehet.

A norvég Tromso helyett van egy jobb tipp: Alta városa közelebb fekszik az úgynevezett aurorális oválishoz, ahol a leggyakoribbak az észlelések, és haladó sarkifény-vadászok szerint szeptemberben és októberben is élénk az aktivitás. A városka híres a kutyaszánsportról, ám amíg még nincs hó, túráinkra is elkísérhetnek a kutyusok. Nem beszélve az északi gasztronómiáról, amit szintén mesterien űznek ott.

Fairbanks, Alaszka: az USA talán legismertebb sarkifény-pozitív helye.

Ősszel talán azért is érdekesebb a látvány, mert a tavak még nem fagynak be, ha megjelennek az égen az elképesztő fények, egyből tükröződnek is a tó vizén.

Fairbanks még egy észlelési honlappal is rendelkezik, ahol be lehet jelölni, mikor és hol láttuk a sarki fényt, de az esélyeket is feltüntetik.

A finnországi Rovaniemi a valódi, hivatalos Télapó lakóhelye, melyhez ugyan a havat és a hideget kötjük, de helyiek és a túraszakértők szerint márciusban és szeptemberben, a nap-éj egyenlőség idején a legnagyobb az esély elcsípni a fantasztikus fényeket.

Arról nem is beszélve, hogy a kedvelt iglus hotelek early bird időszakban sokkal elérhetőbb áron foglalhatóak, mint a legforgalmasabb szezonban.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Unsplash, Pixabay)

finnország | alaszka | aurora borealis | skandinávia | sarki fény

FOLYTASD EZZEL

Törölköző- és fürdőzőtilalom: Amalfi után újabb olasz strandok vezetnek be korlátozásokat

Ezek az ingyenes városnéző túrák garantáltan megdobogtatják a sorozatrajongók szívét

Rendeld meg a Roadster magazin 8. számát!
Friss, 200 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas melléklettel egészítettük ki, amelyben 33 kihagyhatatlan hazai élményt ajánlunk a nyárra. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom