Close
Helyek, ahonnan ősszel is látni a sarki fényt

Helyek, ahonnan ősszel is látni a sarki fényt

Sokkal sűrűbben látni olyan képeket, ahol a zöldes-szivárványos égi tünemény havas táj fölött játszik, de egyáltalán nem kell azt gondolni, hogy kizárólag a téli északi égbolton jelenik meg. Ősszel is esélyes az észlelés, különösen a nap-éj egyenlőséget követően, szeptember közepe után. Finnországban, Norvégiában, Svédországban, Izlandon, illetve Alaszkában is bevett szokás az őszi Aurora Borealis-les, hiszen az idő még nem olyan kritikusan hideg, a természetjárás pedig talán még kellemesebb a színes levelek között, mint nagy hótakaróban. Bízunk benne, hogy őszre már elhárul minden akadály és elindulhatunk egy igazi expedícióra!

Természetes, hogy nyáron sokkal ritkább a jelenség, de nem az ionoszféra alvó tevékenysége miatt, hanem mert az északi féltekén még az éjjelek sem biztosítanak teljes sötétséget, ezért a nitrogén és oxigén gerjesztette fényjelenség sem látható szabad szemmel.

Az északi országokban különösen kedvelik az őszi időszakot, hiszen a sokszor hosszabbra nyúlt, akár egész augusztusi szabadságolások után nem a szomorkodásé és a szürke hétköznapoké a terep, hanem a természetjárásé. Kisebb-nagyobb túráké, gombászásé, és igen, akár a sarki fény megfigyelése is a terv része lehet.

A norvég Tromso helyett van egy jobb tipp: Alta városa közelebb fekszik az úgynevezett aurorális oválishoz, ahol a leggyakoribbak az észlelések, és haladó sarkifény-vadászok szerint szeptemberben és októberben is élénk az aktivitás. A városka híres a kutyaszánsportról, ám amíg még nincs hó, túráinkra is elkísérhetnek a kutyusok. Nem beszélve az északi gasztronómiáról, amit szintén mesterien űznek ott.

Fairbanks, Alaszka: az USA talán legismertebb sarkifény-pozitív helye.

Ősszel talán azért is érdekesebb a látvány, mert a tavak még nem fagynak be, ha megjelennek az égen az elképesztő fények, egyből tükröződnek is a tó vizén.

Fairbanks még egy észlelési honlappal is rendelkezik, ahol be lehet jelölni, mikor és hol láttuk a sarki fényt, de az esélyeket is feltüntetik.

A finnországi Rovaniemi a valódi, hivatalos Télapó lakóhelye, melyhez ugyan a havat és a hideget kötjük, de helyiek és a túraszakértők szerint márciusban és szeptemberben, a nap-éj egyenlőség idején a legnagyobb az esély elcsípni a fantasztikus fényeket.

Arról nem is beszélve, hogy a kedvelt iglus hotelek early bird időszakban sokkal elérhetőbb áron foglalhatóak, mint a legforgalmasabb szezonban.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Unsplash, Pixabay)

norvégia | alaszka | aurora borealis | finnország | skandinávia

FOLYTASD EZZEL

Ezért nem teszik fel a légiutas-kísérők a poggyászodat az ülés feletti tárolóba

Az Európai Bizottság is jóváhagyta a franciák úttörő tervét

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram