Ez az egyetlen hely a világon, ahol két kontinenst is megérinthetsz búvárkodás közben

A tektonikai lemezeknek nincs jó hírük. Nekik tulajdonítjuk a hatalmas földrengéseket és a lávát okádó vulkánok aktivitását. Akad azért szó szerint szép és biztonságos oldaluk is, méghozzá Izlandon.

A Thingvellir Nemzeti Parkban található Silfra-hasadék az eurázsiai és az észak-amerikai kontinentális lemezek között húzódik.

A kettő között van egy népszerű édesvízi búvár- és sznorkelezőhely, ami olyan keskeny, hogy ha egészen az aljáig merülsz, tulajdonképpen mindkét kontinensre ráteheted a kezed.

A Silfra két oldala évente két centiméterrel távolodik egymástól, de a búvárhely nem csupán erről híres: a vize hihetetlenül tiszta, a búvárok akár száz méteres távolságból is ki tudják venni a csipkézett sziklákat.

Mielőtt máris vadul kattintani kezdenél időpont-foglalásért, nem árt tudnod, hogy mivel gleccservízről van szó, nagyon hideg (két és négy Celsius-fokos), valamint minden búvárnak és sznorkelezőnek az ipari búvárok által kedvelt szárazruhát kell viselnie a víz alatt.

A sznorkelezés is korlátozott, mivel a hasadék hatvan méter mély, ezért csupán a megfelelő szakképesítéssel rendelkezők merülhetnek le.

Silfra az egyetlen hely a világon, ahol két tektonikai lemez között lehet úszni. Igaz ugyan, hogy akadnak a Földön hasonló, víz alatti, árokszerű lemezhatárok, de ezek többsége hatalmas óceánok közepén, és nagyon-nagyon mélyen a felszín alatt található.

Ha mégis belevágnál, a Silfra alig több mint egy órányi buszútra van a fővárostól, Reykjaviktól. Számos utazási iroda szervez egynapos kirándulásokat oda. További infókért a Silfra hivatalos oldalán érdemes nézelődni.

Érdemes-e a lenyűgöző sarkvidéki ország hidegével dacolni egy téli tripen, vagy inkább nyáron ajánlott ellátogatni a tűz és a jég szigetére?  Igazából attól függ, mit szeretnénk látni és csinálni. A nyári hónapokban jóval több mindenre van lehetőség, de a téli időszak is tartogat meglepetéseket.

(Forrás: TimeOut, fotók: Getty Images)

Slifra hasadék | két kontinens | izland | búvárkodás | Thingvellir Nemzeti Park

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom