Close
Ez az egyetlen hely a világon, ahol két kontinenst is megérinthetsz búvárkodás közben

Ez az egyetlen hely a világon, ahol két kontinenst is megérinthetsz búvárkodás közben

A tektonikai lemezeknek nincs jó hírük. Nekik tulajdonítjuk a hatalmas földrengéseket és a lávát okádó vulkánok aktivitását. Akad azért szó szerint szép és biztonságos oldaluk is, méghozzá Izlandon.

A Thingvellir Nemzeti Parkban található Silfra-hasadék az eurázsiai és az észak-amerikai kontinentális lemezek között húzódik.

A kettő között van egy népszerű édesvízi búvár- és sznorkelezőhely, ami olyan keskeny, hogy ha egészen az aljáig merülsz, tulajdonképpen mindkét kontinensre ráteheted a kezed.

A Silfra két oldala évente két centiméterrel távolodik egymástól, de a búvárhely nem csupán erről híres: a vize hihetetlenül tiszta, a búvárok akár száz méteres távolságból is ki tudják venni a csipkézett sziklákat.

Mielőtt máris vadul kattintani kezdenél időpont-foglalásért, nem árt tudnod, hogy mivel gleccservízről van szó, nagyon hideg (két és négy Celsius-fokos), valamint minden búvárnak és sznorkelezőnek az ipari búvárok által kedvelt szárazruhát kell viselnie a víz alatt.

A sznorkelezés is korlátozott, mivel a hasadék hatvan méter mély, ezért csupán a megfelelő szakképesítéssel rendelkezők merülhetnek le.

Silfra az egyetlen hely a világon, ahol két tektonikai lemez között lehet úszni. Igaz ugyan, hogy akadnak a Földön hasonló, víz alatti, árokszerű lemezhatárok, de ezek többsége hatalmas óceánok közepén, és nagyon-nagyon mélyen a felszín alatt található.

Ha mégis belevágnál, a Silfra alig több mint egy órányi buszútra van a fővárostól, Reykjaviktól. Számos utazási iroda szervez egynapos kirándulásokat oda. További infókért a Silfra hivatalos oldalán érdemes nézelődni.

Érdemes-e a lenyűgöző sarkvidéki ország hidegével dacolni egy téli tripen, vagy inkább nyáron ajánlott ellátogatni a tűz és a jég szigetére?  Igazából attól függ, mit szeretnénk látni és csinálni. A nyári hónapokban jóval több mindenre van lehetőség, de a téli időszak is tartogat meglepetéseket.

(Forrás: TimeOut, fotók: Getty Images)

Slifra hasadék | búvárkodás | Thingvellir Nemzeti Park | két kontinens | izland

FOLYTASD EZZEL

Ez várhat ránk az idén a horvát és osztrák sípályákon

Hőségriadóra készülhet, aki a következő napokban ezekbe az országba utazik

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram