Close
Ezeken az európai síterepeken emelkedtek a legnagyobbat az árak

Ezeken az európai síterepeken emelkedtek a legnagyobbat az árak

Az európai síterepek is küszködnek a megugró energiaárakkal, melyekre maguk is áremeléssel illetve a nyitvatartási idő korlátozásával válaszolnak. Lássuk, mi vár a látogatókra az idei szezonban.

A legnagyobb drágulást az olasz síterepeken láthatjuk, ahol a jegyek és bérletek árai hat és tizenhárom százalék közötti aránnyal nőttek. Ezen belül is a leginkább a lombardiai Bormióban és Livignóban szaladtak meg a költségek, míg az előbbi terepen a napijegy ára a tavalyi 46 euróról idén 52 euróra ugrott, az utóbbin 52 euróról 59 euróra nőtt. Idén 74 euróba kerül a Dolomiti Superski napibérlet, amely a hegylánc tizenkét különböző terepére érvényes, míg a tavalyi ára 67 euró volt.

Az osztrák Alpokban inkább a nyitvatartási idő csökkentésével és az éjszakai síelések mellőzésével igyekeznek nyirbálni a költségekből, miközben az áramkiadások megduplázódására számítanak 2023-tól, miután lejártak az év végéig érvényes szerződések. Van, ahol a hóágyúzást a leghidegebb időjárásra időzítik, és találkozhatunk a sífelvonók kapacitásának csökkentésével illetve a liftek lassításával is.

A svájci síbérletek ugyan eleve drágábbak, mint a szomszédos országokéi, de mivel itt az egyik legalacsonyabb az idén az infláció mértéke, nincsenek nagy áremelések, St Moritz például ugyanannyiba kerül, mint tavaly.

A síközpontok átlagosan körülbelül öt százalékkal emelték a felvonóbérletek árát, Zermattban 79 svájci frankról 83-ra, míg Verbierben 3,9 százalékkal, 80 svájci frankra.

Ilyen körülmények között nehéz megtalálni a spórolás módját, a francia Alpokban található Morzine síközpont azonban megtakarítási lehetőséget kínál azoknak, akik a szívükön viselik a környezetvédelmet. Az Alpin Express vonattal érkezők például kedvezményben részesülnek a síbérletek, a felszerelésbérlés, a szállás és az étkezés árából, ehhez a Montagne Verte nevű szervezetnek kell elküldeni e-mailben a jegyet.

Az AliKats szállásán húsz százalék kedvezményt kapnak azok, akik vonattal érkeznek, nem használják a pezsgőfürdőt, és az ottani tartózkodásuk alatt növényi alapú étrendet követnek.

Ha síelésről van szó, ezek a helyek utolérhetetlenek, Európa legmegfizethetőbb síterepeit pedig erre találjuk.

(Forrás: Euronews, képek: Getty Images)

síelés | síterep | árak | ausztria | olaszország

FOLYTASD EZZEL

Melyik a legbiztonságosabb hely a repülőn? Ez a kutatás elárulja

Újabb állomásokkal bővül az európai hálókocsis hálózat

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram