Close
Hihetetlen, mivel bízta meg a norvég közútkezelő a neves építészirodát

Hihetetlen, mivel bízta meg a norvég közútkezelő a neves építészirodát

A Snøhetta tervezőstúdió nevéhez számos izgalmas, filozofikus és környezettudatos alkotás fűződik Európa első víz alatti éttermétől kezdve a világ első energiapozitív hotelén át egészen a csepeli Diákváros terveiig. Most pedig egy művészeti installációt mutatnak be.

Az építészek egy lépőkövekből álló ösvényt készítettek egy öbölbe a norvégiai Helgeland régió partjainál – méghozzá az állami közútkezelő megbízásából. A vállalat ugyanis szeretné, ha azok is elcsábulnának egy kis természetjárásra, akik közúton kocsikáznak, ezért aztán néhány egyébként is festői helyszín élményértékét és vonzerejét különböző művészeti alkotásokkal igyekeznek fokozni.

A Traelvikosen névre keresztelt panorámaút például arra ösztönzi az utazókat, hogy lelassuljanak, megfigyeljék a természetet és az idő múlását. Mint az alkotók elmondták, ennek egyik eszköze

az ár-apály jelenség, amely a természet ritmusát jeleníti meg, és amellyel együtt felbukkan és eltűnik a kőösvény.

Az idő egy másik megnyilvánulásának tekinthetők a kerek kövek, melyeket a természet formált lassan, és most ott pihennek a homokos tengerfenéken. Azzal, hogy a négyszögletes köveket ezekhez igazodva helyezték el, szintén egy kis filozofálásra invitálják a látogatókat.

Az ötvenöt lépőkő egyébként nemcsak úgy a semmibe vezet, hanem egy aprócska szigetre juthatunk általa. Ha pusztán az a tény, hogy Norvégiában vagyunk, nem hozná meg automatikusan a zen-élményt, akkor ott ücsörögve biztosan ránk talál a háborítatlan nyugalom.

Ha mielőbb szeretnénk egy kis Snohetta élményben részesülni, akkor ugorjunk át a szomszédba, ehhez a különleges kilátóhoz.

(Forrás: Dezeen, képek: Snøhetta/Ivar Kvaal/Dezeen)

 

Snøhetta | norvégia | land art | látnivaló | művészet

FOLYTASD EZZEL

A csendes egyszerűség szinonimája lehetne ez az art decóból inspirálódott enteriőr

A lombokat követve kanyarog ez a liliom alakú brazil ház

Rendeld meg a Roadster magazin 8. számát!
Friss, 200 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas melléklettel egészítettük ki, amelyben 33 kihagyhatatlan hazai élményt ajánlunk a nyárra. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom