Close
Hihetetlen, mivel bízta meg a norvég közútkezelő a neves építészirodát

Hihetetlen, mivel bízta meg a norvég közútkezelő a neves építészirodát

A Snøhetta tervezőstúdió nevéhez számos izgalmas, filozofikus és környezettudatos alkotás fűződik Európa első víz alatti éttermétől kezdve a világ első energiapozitív hotelén át egészen a csepeli Diákváros terveiig. Most pedig egy művészeti installációt mutatnak be.

Az építészek egy lépőkövekből álló ösvényt készítettek egy öbölbe a norvégiai Helgeland régió partjainál – méghozzá az állami közútkezelő megbízásából. A vállalat ugyanis szeretné, ha azok is elcsábulnának egy kis természetjárásra, akik közúton kocsikáznak, ezért aztán néhány egyébként is festői helyszín élményértékét és vonzerejét különböző művészeti alkotásokkal igyekeznek fokozni.

A Traelvikosen névre keresztelt panorámaút például arra ösztönzi az utazókat, hogy lelassuljanak, megfigyeljék a természetet és az idő múlását. Mint az alkotók elmondták, ennek egyik eszköze

az ár-apály jelenség, amely a természet ritmusát jeleníti meg, és amellyel együtt felbukkan és eltűnik a kőösvény.

Az idő egy másik megnyilvánulásának tekinthetők a kerek kövek, melyeket a természet formált lassan, és most ott pihennek a homokos tengerfenéken. Azzal, hogy a négyszögletes köveket ezekhez igazodva helyezték el, szintén egy kis filozofálásra invitálják a látogatókat.

Az ötvenöt lépőkő egyébként nemcsak úgy a semmibe vezet, hanem egy aprócska szigetre juthatunk általa. Ha pusztán az a tény, hogy Norvégiában vagyunk, nem hozná meg automatikusan a zen-élményt, akkor ott ücsörögve biztosan ránk talál a háborítatlan nyugalom.

Ha mielőbb szeretnénk egy kis Snohetta élményben részesülni, akkor ugorjunk át a szomszédba, ehhez a különleges kilátóhoz.

(Forrás: Dezeen, képek: Snøhetta/Ivar Kvaal/Dezeen)

 

látnivaló | land art | Snøhetta | norvégia | művészet

FOLYTASD EZZEL

Háromnapos kanyartúra négy ország érintésével a Júliai-Alpokban, egy igazán klassz túramotorral, a régió legszebb útjain

Amikor megérint a prémium autózás érzése – a Pappas Auto három évtizede hazánk élvonalában

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram