Ezekkel a trükkökkel lesz mindig tökéletes a sörhab

Egy korsó hideg sör semmihez sem hasonlítható, különösen akkor, ha nem túl sok, de nem is kevés krémes hab van a tetején. De vajon mi okozza a habzást és hogyan érhetjük el a tökéletes állagot? Ennek jártunk utána. 

A sörhabot az italban lévő, főzési folyamat során keletkező szén-dioxid okozza, amely a sörfőzéshez használt élesztő melléktermékként jön létre a sör erjedése közben. Amikor a sört palackozzák vagy dobozba adagolják, a szén-dioxid felhalmozódik és nyomás alá kerül. A csapolás vagy a pohárba öntés során a gáz megpróbál kiszabadulni a szűk térből, a

felszínre emelkedve pedig sűrű, krémes habot hoz létre.

Így lesz tökéletes a sörhab

A sörhab akkor lesz tökéletes, ha 45 fokos szögben öntjük a pohárba és akkor egyenesítjük csak ki, amikor az már félig megtelt. A megfelelő mennyiségű hab másik kulcsa az, hogy makulátlan pohárba kerüljön a sör, a vegyszerek, az italmaradékok ugyanis túl kevés habot eredményezhetnek. Mindemellett a pohárfajta is befolyásolja, vannak olyanok, amelyek megkönnyítik a habképződést és vannak olyanok is, amelyek megnehezítik.

Természetesen arra is ügyelni kell, hogy a pohárba öntés előtt a sör megfelelően hideg legyen.

A meleg ital extra habot képez, így könnyedén előfordulhat az, hogy a korsóba több hab kerül, mint sör.

Hogyan befolyásolja a hab a sör ízét?

A szén-dioxidon kívül a sörhab élesztőt, komlót és fehérjét is tartalmaz, ami azt jelenti, hogy kellően illatosnak, aromásnak kell lennie. Az esszenciája tulajdonképpen az adott sör összetevőinek. A sörhab sűrű, krémes vagy vizes érzetet kelthet, ez pedig végső soron a teljes sörről alkotott képünket is befolyásolja.

(Forrás: The Daily Meal, fotók: Getty)

sörhab | trükk | tipp | praktika | sör

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom