Egy egyszerű sörösüveg, ami évtizedekkel megelőzte a korát

Alfred Heinekent már a '60-as években zavarta a tengerparton gyűlő szemét, ezért újrahasznosítható sörösüveget tervezett, amelyből falakat lehet építeni. Nem bánnánk, ha újra gyártani kezdenének valami hasonlót.

Hulladékból hasznos anyagot készíteni manapság divatos (és persze fontos is), Alfred Heineken viszont már a 60-as évek elején felfigyelt a problémára, sőt tett is ellene.

A holland sörgyár tulajdonosa 1960-ban, egy karibi térségben tett üzleti útján szembesült a második világháború után alaposan felpörgő fogyasztás sötét oldalával: a tengerparton rengeteg szemetet látott, elsősorban üvegpalackokat. Ugyanakkor arra is felfigyelt, hogy a helyieknek nemigen jut megfizethető építőanyag.

A két problémát egyszerre oldotta meg: olyan üveget tervezett, ami a felhasználás után téglaként újrahasznosítható. Ez lett a WOBO.

Az üvegeket-téglákat John Habraken építész tervezte, két átellenes oldaluk lapos volt, apró bütykökkel, ami a terv szerint segített a kötőanyagoknak. A palack alján mélyedést alakítottak ki, ahová becsusszanhatott a másik üveg nyaka.

1963-ban le is gyártottak mintegy százezer darabot, ám a kísérlet végül nem teljesedett ki.

Minden érdeme elismerése mellett a palack sörösüvegnek nem volt eléggé sörösüveg, téglának nem volt elég tégla.

Kényelmetlen volt belőle inni, aztán meg zöld sörösüvegből épült házban is viszonylag kevesen akartak élni.

A kísérlet kudarca ellenére a Heineken minimum elmondhatja magáról, hogy az ipari korszak egyik első fenntartható termékével állt elő, aminek a története ma is inspiráló.

A gyár amszterdami múzeumában láthatsz egy WOBO palackból épült falat, illetve a londoni Victoria and Albert Múzeumban is kiállítottak néhány példányt belőle.

Hollandiában amúgy is komoly hagyományai vannak az újrahasznosításnak, például már 2008-ban készült olyan komplett játszótér, amit az életciklusuk végére ért szélkerekekből alakítottak ki.

(Forrás: Heineken Collection Foundation, nyitókép: GettyImages, illusztráció)

építészet | újrahasznosítás | wobo | Heineken | sörösüveg

FOLYTASD EZZEL

A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?

Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Rendeld meg a Roadster magazin 18. számát!

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom