Egy egyszerű sörösüveg, ami évtizedekkel megelőzte a korát

Alfred Heinekent már a '60-as években zavarta a tengerparton gyűlő szemét, ezért újrahasznosítható sörösüveget tervezett, amelyből falakat lehet építeni. Nem bánnánk, ha újra gyártani kezdenének valami hasonlót.

Hulladékból hasznos anyagot készíteni manapság divatos (és persze fontos is), Alfred Heineken viszont már a 60-as évek elején felfigyelt a problémára, sőt tett is ellene.

A holland sörgyár tulajdonosa 1960-ban, egy karibi térségben tett üzleti útján szembesült a második világháború után alaposan felpörgő fogyasztás sötét oldalával: a tengerparton rengeteg szemetet látott, elsősorban üvegpalackokat. Ugyanakkor arra is felfigyelt, hogy a helyieknek nemigen jut megfizethető építőanyag.

A két problémát egyszerre oldotta meg: olyan üveget tervezett, ami a felhasználás után téglaként újrahasznosítható. Ez lett a WOBO.

Az üvegeket-téglákat John Habraken építész tervezte, két átellenes oldaluk lapos volt, apró bütykökkel, ami a terv szerint segített a kötőanyagoknak. A palack alján mélyedést alakítottak ki, ahová becsusszanhatott a másik üveg nyaka.

1963-ban le is gyártottak mintegy százezer darabot, ám a kísérlet végül nem teljesedett ki.

Minden érdeme elismerése mellett a palack sörösüvegnek nem volt eléggé sörösüveg, téglának nem volt elég tégla.

Kényelmetlen volt belőle inni, aztán meg zöld sörösüvegből épült házban is viszonylag kevesen akartak élni.

A kísérlet kudarca ellenére a Heineken minimum elmondhatja magáról, hogy az ipari korszak egyik első fenntartható termékével állt elő, aminek a története ma is inspiráló.

A gyár amszterdami múzeumában láthatsz egy WOBO palackból épült falat, illetve a londoni Victoria and Albert Múzeumban is kiállítottak néhány példányt belőle.

Hollandiában amúgy is komoly hagyományai vannak az újrahasznosításnak, például már 2008-ban készült olyan komplett játszótér, amit az életciklusuk végére ért szélkerekekből alakítottak ki.

(Forrás: Heineken Collection Foundation, nyitókép: GettyImages, illusztráció)

wobo | Heineken | újrahasznosítás | építészet | sörösüveg

FOLYTASD EZZEL

A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?

Jön az a különleges fesztivál, amelyen minden ízében megélheted a Márton-napi hagyományokat

Rendeld meg a Roadster magazin 17. számát!

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Itt van az a különleges fesztivál, amelyen minden ízében megélheted az őszi hagyományokat
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom