Nyolc földön túli táj, ahol megszűnik a határ a képzelet és a valóság között

A bolíviai sós sivatag a világ egyik legismertebb és legnagyobb kiterjedésű sóval borított tája. Az egész évben fehér kristályokkal fedett terület fantasztikus látványt nyújt, de nem ez az egyetlen, ahol földön túli élményben lehet részünk.

Összegyűjtöttünk nyolc helyet, ahol nemcsak a só birodalmába léphetünk be, de fantasztikus fotókat is készíthetünk és különleges élővilággal is megismerkedhetünk.

A világ leghíresebb sósivatagja

Vitathatatlanul Bolíviában található a világ leghíresebb sósivatagja, amely több mint tízezer négyzetkilométeren terül el közel négyezer méteres tengerszint felett magasságban van. A sókristályok esős évszakban tükörszerű szőnyeggé válnak, hogy

optikailag kiradírozzák a horizont határvonalát.

A terület kiválóan alkalmas a csillagok megfigyelésére is, mivel arrafelé a fényszennyezés gyakorlatilag a nullával egyenlő. Ott található a lenyűgöző Isla Incahuasi is, a sós kúpokkal körülvett kaktusz-sziget, de a kiterjedt sósivatagon hihetetlen látványt nyújtanak a sziklaképződmények és egészen különleges az állatvilága is.

Atacama, Chile

A chilei Atacama-sivatag szintén található egy sóval borított terület, amelyet a Föld egyik legnagyobb lítiumkészleteként is számon tartanak.

A sóréteggel borított tóban számos állat, köztük flamingók is otthonra találtak.

A helyet általában egynapos kirándulások keretében szokták meglátogatni és a kirándulók egészen naplementéig maradnak, amely igazán varázslatos a sómezőn.

Utah, Egyesült Államok

A Bonneville Salt Flats Salt Lake City és a nevadai határ közelében található és szintén egynapos kirándulás keretében várja a látogatókat.

Nyaranta számos tematikus fesztivált is rendeznek a területen,

a Speed  Week keretében a sósivatag autóversenyzésre várja az adrenalinra vágyó kalandorokat.

Argentína

Salinas Grandes de Jujuy Argentína egyik leglátványosabb területe, amelyet méltatlanul kevesen ismernek.

A világ harmadik legnagyobb sómezőjén érdemes feltekinteni a csillagos égboltra is.

A sóval borított birodalomba egynapos szervezett kirándulással, vagy személygépkocsival lehet csupán eljutni, tömegközlekedéssel nem közelíthető meg.

A „Nagy Fehér Hely”

Etosha Pan, vagyis a „Nagy Fehér Hely” Namíbiában található és az év nagy részében valóban fehér sókristályok borítják. A kiterjedt terület az esős évszakban a bolíviai sósivataghoz hasonlóan tükörré válik, amely

mágnesként vonzza a vándormadarakat és a flamingókat is.

A sómező egy nemzeti park szívében fekszik, így meglátogatása tökéletesen összeköthető a szavannák felfedezésével.

Botswana

A botswanai Makgadikgadi Salt Pans-ban a hihetetlen táj gazdag vadvilággal találkozik, melyek közül a flamingók hatalmas populációja emelkedik ki a legjobban, de

a december és március között oda látogatók még a lenyűgöző zebravándorlásban is gyönyörködhetnek.

Szezonális sósivatag Indiában

Az indiai Kutch-i Great Rann egykor az Arab-tengerhez kapcsolódott, de geológiai aktivitásoknak köszönhetően a terület teljesen megváltozott. A sósivatag azonban csak időszakosan mutatja meg magát, hiszen

a monszun idején a vidéket víz borítja.

Minden évben nagyjából októberben kezd el a mező kiszáradni, hogy aztán egészen márciusig a só birodalma legyen.

Titokzatos tó Ausztráliában

Ausztrália ad otthont a világ legkülönlegesebb tájainak, így nem meglepő, hogy saját sósivataggal is rendelkeznek. Ott található az Eyre-tó is, amely a fotósok földi paradicsoma, de

a világvégi hely a csendre és a magányra vágyók számára is kifejezetten vonzó.

Az Eyre-tó a Kati Thanda-Lake Eyre Nemzeti Parkban található és egynapos túrával vagy autóval érhető csak el.

(Forrás: The Travel, fotók: Getty Images)

sósivatag | Bolívia | dél-amerika | nagy sztori | india

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom