Close
Ezért fontos, hogy felhúzzuk az ablaksötétítőt, amikor a repülő ereszkedni kezd

Ezért fontos, hogy felhúzzuk az ablaksötétítőt, amikor a repülő ereszkedni kezd

Amikor a repülőgép leszállásra készül, a légiutas-kísérők mindig megkérik az ablaknál ülőket, hogy húzzák fel a sötétítőt. De miért olyan fontos, hogy ezt megtegyük?

Bár ez  a lépés jelentéktelennek tűnik, mégis nagy segítség lehet vészhelyzet esetén. Ha például a leszállópályán tűz üt ki, füst van, fontos, hogy az utasok gyorsan meg tudják állapítani, melyik a legbiztonságosabb menekülési útvonal, és így mielőbb el tudják hagyni a gépet.

Szóval ez az aprónak tűnő előírás abban segít az utasoknak és a személyzetnek, hogy minél jobban tudjanak tájékozódni, ha bármilyen vészhelyzet lépne fel leszállás közben.

Fontos, hogy az utaskísérő és az utasok is minél pontosabban felmérhessék a térbeli helyzetet, hogy tudják, merre induljanak.

De van egy másik ok is: ha a repülőnek kényszerleszállást kell végrehajtania és utasokat kell kimenteni, szintén sokat segíthet, ha a mentőegységek belátnak az ablakon, és rögtön képet kapnak a benti helyzetről.

Ugyanakkor így az utasok gyorsabban hozzászoknak a kinti fényviszonyokhoz, ezt a célt szolgálja a fények lekapcsolása is.

Mindennek teljesen ellentmond az a koncepció, mely teljesen száműzné az ablakokat a gépekről. Úgyhogy addig érdemes ablak mellé ülnünk, amíg lehet, különösen influenzaszezonban.

(Forrás: Express, képek: Getty Images)

vészhelyzet | landolás | repülő | ablak | sötétítő

FOLYTASD EZZEL

Háromnapos kanyartúra négy ország érintésével a Júliai-Alpokban, egy igazán klassz túramotorral, a régió legszebb útjain

Amikor megérint a prémium autózás érzése – a Pappas Auto három évtizede hazánk élvonalában

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram