Az idei első nagyobb erdőtűz pusztít a magyarok egyik kedvenc mediterrán úti célján

A kelet-spanyolországi Tárbena közelében a felderítőrepülések alapján mintegy hatszáz hektárnyi zöld területen pusztítanak a lángok, amelyeket eddig nem sikerült megfékezni.

Ráadásul három tűzoltó is könnyebben megsérült az idei első nagyobb erdőtűz oltása közben, amelyben háromszázan vesznek részt, tizenöt tűzoltóegység mellett a hadsereg speciális egységének tagjai is. A levegőből nyolc repülőgép és helikopter segíti az oltást.

Tűzoltás Valenciában 2023 szeptemberében

Elővigyázatosságból száznyolcvan embert kitelepítettek, akiknek egy közeli kulturális központban biztosítottak szállást. A többségük nem vette ezt igénybe, és inkább rokonoknál, barátoknál szállt meg. A hatóságok úgy tudják, hogy ingatlanokban eddig nem keletkezett kár. Francisco Javier Molines polgármester reméli, hogy a következő órákban sikerül megfékezni a lángokat, mivel javult az időjárás, elült a szél, és így lassabban terjed a tűz.

A katasztrófa feltehetően mezőgazdasági égetésből keletkezhetett, a gyors terjedéséhez pedig a szél mellett hozzájárult az évszakhoz képest szokatlanul magas hőmérséklet és a tartós csapadékhiány is.

Tárbena

Spanyolországban 2023-ban 89 ezer hektár zöldterület égett ki erdőtűz miatt, 66,7 százalékkal kevesebb mint 2022-ben. A múlt évben 7700 tűzeset történt, ebből 20 volt 500 hektárt meghaladó nagyobb tűz.

A rekordokat döntögető hőmérséklet arra kényszeríti az utazást tervezőket, hogy alaposan átgondolják, az év mely időszakában induljanak el Spanyolországba. A rengeteg erdőtűz miatt pedig tavaly az EU fontos javaslatot tett.

(Forrás: MTI, képek: Getty Images)

Tárbena | erdőtűz | spanyolország

FOLYTASD EZZEL

Csak ekkor lehet kipróbálni a Bang & Olufsen csúcsmodelljeit Magyarországon

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom