Close
Tíz tény Spanyolországról, amit nem árt tudni nyaralás előtt

Tíz tény Spanyolországról, amit nem árt tudni nyaralás előtt

Szieszta és paella – ez a két szó ugrik be elsőre Spanyolországról, holott ennél jóval több van az országban. Nyaralás előtt általában a legjobb szálláshelyek megtalálására, a gasztronómiai kuriózumokra, a közlekedési eszközökre és az élményekre összpontosítunk, van azonban néhány dolog, amivel érdemes még az indulás előtt szembesülnünk.

A legolcsóbb közlekedési mód a busz

Spanyolországban kifejezetten jó a tömegközlekedési rendszer, de nem mindig pénztárcabarát, különösen akkor, ha távolsági járatokról van szó. Az egyirányú utazás vonaton körülbelül száztíz euróba kerül, ugyanezért buszon csupán harminc eurót kell fizetni.

A szieszta nem azt jelenti, hogy az emberek alszanak

A szieszta a spanyol kultúra egyik része, de ez nem mindig a szunyókálásról szól, mint ahogyan azt feltételezzük. Bár az üzletek – így az éttermek és a bárok – többsége

valóban bezár 14:00 és 16:00 között,

de a helyiek ezt az időt a családjukkal töltik. Csak a kisgyermekek és az idősek alszanak ilyenkor, a helyiek pedig egészen késő éjszakáig dolgoznak, miután újranyitják a boltjaikat.

Késői étkezésre kell számítani

A spanyolok nem a szokásos időben étkeznek, és az ebédet akár délután négy óráig is el lehet fogyasztani, a vacsora pedig este kilenckor kezdődik.

De tapas mindig rendelkezésre áll – így pedig könnyen át lehet vészelni a napot.

Ráadásul lépten-nyomon vásárolhatunk élelmiszert, legyen szó utcai árusokról, vagy gyorséttermi büfékről, így biztosan nem maradunk éhesek.

Borravalóval nem kell számolni

Míg számos kultúrában a borravaló teljesen természetes, addig Spanyolországban ez csupán opcionális és a felszolgálók sem várják el a vendégektől. Étteremben kifejezetten szokatlan, ha azonban mindenképp szeretnénk hagyni az asztalon pár eurót,

érdemes az étkezés teljes árának öt százalékával kalkulálni.

Készpénz vagy kártya?

A bankkártyák és hitelkártyák többségét elfogadják a nagyobb üzletekben és szupermarketekben. Ha azonban csak egy kávéra ruccanunk ki, érdemes, készpénzt is tartani magunknál.

Gyakori a zsebtolvajlás

Más, nagy turistatömegek által látogatott célpontokhoz hasonlóan Spanyolországban is gyakori a zsebtolvajlás, Barcelonában például különösen ébernek kell lenni. A szűk sikátorok, a metrók tele vannak tolvajokkal, akik a bóklászó turistákra utaznak.

Az italhoz minden bárban jár a tapas

Bár a spanyol konyha első számú étele a paella, a tapas is nagyon népszerű, sőt, a bárokban ingyenesen szolgálják fel az italok mellé.

A paella nem mindenhol kapható

Bár nem lehet elképzelni spanyolországi nyaralást paella nélkül, nem mindenhol készítik. A fogás a Valencia régióból származik, és a leglátogatottabb úti céloknál biztosan megtalálható,

Galíciában és Baszkföldön azonban más autentikus fogásokat érdemes megkóstolni.

A flamenco Andalúzia tradicionális tánca, nem Spanyolországé

A flamenco, bár elterjedt Spanyolországban, Andalúzia tradicionális tánca, de Barcelonában is tartanak tematikus esteket. Galíciában és Baszkföldön azonban egyáltalán nem népszerű.

Érdemes előre tervezni

Spanyolország évente több mint hetvenötmillió nemzetközi látogatót fogad, így nem csoda, ha a jegyek – szóljanak azok közlekedési eszközökre vagy látnivalókra – gyorsan elfogynak. A turistáknak éppen ezért erősen ajánlott előre lefoglalniuk a jegyeket, a legnépszerűbb szpotokat pedig érdemes a reggeli órákban felfedezni, amikor még kisebb a tömeg.

(Forrás: The Travel, fotók: Getty Images)

spanyolország | barcelona | nagy sztori | andalúzia

FOLYTASD EZZEL

Légiutas-kísérők elárulták, mik azok, amiket semmiképp sem szabad enni és inni a repülőn

Uniós kísérleti projekt keretében rendezik újra az erdélyi település belvárosát

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram