Tíz tény Spanyolországról, amit nem árt tudni nyaralás előtt

Szieszta és paella – ez a két szó ugrik be elsőre Spanyolországról, holott ennél jóval több van az országban. Nyaralás előtt általában a legjobb szálláshelyek megtalálására, a gasztronómiai kuriózumokra, a közlekedési eszközökre és az élményekre összpontosítunk, van azonban néhány dolog, amivel érdemes még az indulás előtt szembesülnünk.

A legolcsóbb közlekedési mód a busz

Spanyolországban kifejezetten jó a tömegközlekedési rendszer, de nem mindig pénztárcabarát, különösen akkor, ha távolsági járatokról van szó. Az egyirányú utazás vonaton körülbelül száztíz euróba kerül, ugyanezért buszon csupán harminc eurót kell fizetni.

A szieszta nem azt jelenti, hogy az emberek alszanak

A szieszta a spanyol kultúra egyik része, de ez nem mindig a szunyókálásról szól, mint ahogyan azt feltételezzük. Bár az üzletek – így az éttermek és a bárok – többsége

valóban bezár 14:00 és 16:00 között,

de a helyiek ezt az időt a családjukkal töltik. Csak a kisgyermekek és az idősek alszanak ilyenkor, a helyiek pedig egészen késő éjszakáig dolgoznak, miután újranyitják a boltjaikat.

Késői étkezésre kell számítani

A spanyolok nem a szokásos időben étkeznek, és az ebédet akár délután négy óráig is el lehet fogyasztani, a vacsora pedig este kilenckor kezdődik.

De tapas mindig rendelkezésre áll – így pedig könnyen át lehet vészelni a napot.

Ráadásul lépten-nyomon vásárolhatunk élelmiszert, legyen szó utcai árusokról, vagy gyorséttermi büfékről, így biztosan nem maradunk éhesek.

Borravalóval nem kell számolni

Míg számos kultúrában a borravaló teljesen természetes, addig Spanyolországban ez csupán opcionális és a felszolgálók sem várják el a vendégektől. Étteremben kifejezetten szokatlan, ha azonban mindenképp szeretnénk hagyni az asztalon pár eurót,

érdemes az étkezés teljes árának öt százalékával kalkulálni.

Készpénz vagy kártya?

A bankkártyák és hitelkártyák többségét elfogadják a nagyobb üzletekben és szupermarketekben. Ha azonban csak egy kávéra ruccanunk ki, érdemes, készpénzt is tartani magunknál.

Gyakori a zsebtolvajlás

Más, nagy turistatömegek által látogatott célpontokhoz hasonlóan Spanyolországban is gyakori a zsebtolvajlás, Barcelonában például különösen ébernek kell lenni. A szűk sikátorok, a metrók tele vannak tolvajokkal, akik a bóklászó turistákra utaznak.

Az italhoz minden bárban jár a tapas

Bár a spanyol konyha első számú étele a paella, a tapas is nagyon népszerű, sőt, a bárokban ingyenesen szolgálják fel az italok mellé.

A paella nem mindenhol kapható

Bár nem lehet elképzelni spanyolországi nyaralást paella nélkül, nem mindenhol készítik. A fogás a Valencia régióból származik, és a leglátogatottabb úti céloknál biztosan megtalálható,

Galíciában és Baszkföldön azonban más autentikus fogásokat érdemes megkóstolni.

A flamenco Andalúzia tradicionális tánca, nem Spanyolországé

A flamenco, bár elterjedt Spanyolországban, Andalúzia tradicionális tánca, de Barcelonában is tartanak tematikus esteket. Galíciában és Baszkföldön azonban egyáltalán nem népszerű.

Érdemes előre tervezni

Spanyolország évente több mint hetvenötmillió nemzetközi látogatót fogad, így nem csoda, ha a jegyek – szóljanak azok közlekedési eszközökre vagy látnivalókra – gyorsan elfogynak. A turistáknak éppen ezért erősen ajánlott előre lefoglalniuk a jegyeket, a legnépszerűbb szpotokat pedig érdemes a reggeli órákban felfedezni, amikor még kisebb a tömeg.

(Forrás: The Travel, fotók: Getty Images)

spanyolország | andalúzia | barcelona | nagy sztori

FOLYTASD EZZEL

Nagyvárosi kalandor a Volvótól

Sejtelmes tájak, rejtett kincsek nyomában

Rendeld meg a Roadster magazin 19. számát!

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Sejtelmes tájak, rejtett kincsek nyomában
Hirdetés