Egyetlen trükkel olyan lesz a sült csirke, mintha egy Michelin-csillagos étteremben készült volna

A sült csirke akkor igazán finom, ha bőr ropogós, a hús pedig szaftos. Mindenkinek megvan a maga praktikája az elkészítésére, de ha megfogadjuk egy Michelin-csillagos étteremben dolgozó séf tanácsát, a végeredmény minden eddigit felülmúlhat.

Lisa Goodwin-Allen, a Michelin-csillagos Northcote étterem séfje szerint a tökéletes sült csirke kulcsa a nagyon jó minőségű alapanyag. Azt javasolja, elkészítés előtt harminc perccel már vegyük ki a hűtőből, hogy szobahőmérsékletűre melegedjen. Ha pedig alacsonyabb hőmérsékleten sütjük, a hús egyenletesebben sül át, szaftos, zamatos marad.

A séf szerint a kelleténél mindig egy picivel nagyobb csirkét vegyünk, hogy a megmaradt húsból hatalmas szendvicset vagy éppen egy szép nagy adag Cézár-salátát tudjunk készíteni.

Lisa Goodwin-Allen receptje a tökéletes töltött sült csirkéhez:

Hozzávalók:

  • 1 egész csirke
  • 100 gramm kockára vágott hagyma
  • 140 gramm kolbászhús
  • 100 gramm finomra vágott füstölt szalonna
  • 100 gramm zsemlemorzsa
  • 100 gramm vaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 teáskanál kakukkfű
  • 2 csipet só

Elkészítése:

Első lépés: Melegítsük elő a sütőt 120°C-ra.

Második lépés: Óvatosan emeljük fel a bőrt a csirke melléről és combjáról, hogy a töltelék alá férjen majd.

Harmadik lépés: Egy serpenyőbe olajat teszünk, rádobjuk a kockára vágott hagymát és üvegesre pároljuk, majd félretesszük.

Negyedik lépés: Egy közepes tálba beletesszük a kolbászhúst, a finomra vágott szalonnát, a zsemlemorzsát, az olvasztott vajat, az apróra vágott fokhagymát és a kakukkfüvet. Belekeverjük az előző lépésben üvegesre párolt hagymát, sózzuk és jól elkeverjük.

Ötödik lépés: A masszát kettéosztjuk. Az első felét a csirke megtisztított üregébe töltjük, a másik felét pedig a bőr alá halmozzuk egyenletesen ügyelve arra, hogy a bőr ne szakadjon el.

Hatodik lépés: Ráhelyezzük egy tepsire, és 1 óra 20 percig sütjük. Az idő elteltével vegyük ki a sütőből, tegyük félre negyed órára, közben a sütőt melegítsük fel 200°C-ra. Tegyük vissza és további negyed óra alatt süssük a bőrét ropogósra! Frissen tálaljuk!

Érdemes kipróbálni mindemellett Gordon Ramsay pármai sonkába tekert csirkemellét és Jamie Oliver BBQ csirkeszárnyát is.

(Forrás: Finedininglovers, fotók: Getty Images)

recept | konyhai | tökéletes | trükk | sült csirke

FOLYTASD EZZEL

A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?

Jön az a különleges fesztivál, amelyen minden ízében megélheted a Márton-napi hagyományokat

Rendeld meg a Roadster magazin 17. számát!

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom