Corey Lee egy három Michelin-csillagos, San Francisco-i koreai étterem séfje, aki évente egy alkalommal, hálaadás napjára készít pulykát, akkor is egy meglehetősen szokatlan módszert választ a fogás elkészítésére.
Szabadtartású húsból a legjobb
Lee véleménye szerint a sült pulyka elkészítésének számos buktatója lehet az alapanyag beszerzési helyétől és a legjobb hús kiválasztásától kezdve a sütésen át a melegen tartásig és a tálalásig. Természetesen a nulladik lépés
a friss, nem fagyasztott, félkész hús kiválasztása.
A séf törekszik arra, hogy olyan farmról szerezze be a húst, ahol az állatokat szabadtartásban nevelik, így bár méretük kisebb, az ízük mégis koncentráltabb. Ráadásul ezek autentikusabb alapanyagok is, hiszen jobban hasonlítanak azokhoz a húsokhoz, amelyeket a hálaadás napjának alapítói, a korai telepesek fogyasztottak.
Nem egyben, hanem darabolva
Lee nem egyben süti a pulykát, hanem feldarabolva. Először leválasztja a lábakat, majd a mellet és a szárnyakat. Ezután a húst beáztatja 8-10 órára és hűtőszekrénybe teszi. Az áztatáshoz vízre, öt százaléknyi sóra, egy százaléknyi cukorra, néhány fokhagymagerezdre és vöröshagymára van szükség. Az idő elteltével kiveszi a pulykát a hűtőből és szobahőmérsékletűre hagyja felmelegedni,
így a hús gyorsabban és egyenletesebben fog sülni.
Annyi zellert, hagymát, fokhagymát és sárgarépát vág fel, hogy teljesen beterítse a serpenyő alját. A pulykacombokat bőrös felükkel ráhelyezi a zöldségekre, majd sütni kezdi. Egy óra elteltével hozzáadja melleket és a szárnyakat is, majd további egy órán keresztül süti. Amikor már majdnem elkészült a hús, felemeli a hőmérsékletet és addig süti, míg a hús aranybarna nem lesz.
Időnként sótlan vajjal megkenegeti a pulykákat, hogy még jobb ízt adjon nekik.
Az elkészült ételt Lee alufóliával letakarja és meleg helyen harminc percig pihenteti annak érdekében, hogy tálalásig már ne kelljen újra felmelegíteni. A serpenyő alján lévő szaftot leszűri és lágy szószt készít belőle, amivel a húst tálaláskor meglocsolja.
(Forrás: RobbReport fotók: Getty)
sült pulyka | hálaadás | pulyka | karácsony
Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod
10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod
Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!