Íme, Svájc legjobban őrzött titka

A verhetetlen alpesi kilátásért a Gleccser és a Bernina Expresszre felpattanók gyakran használják átszállásnál, pedig ez a nem túl feltűnő hely önmagában is sokat érő úti cél.

A háromnyelvű (német, olasz és román) Graubünden kanton fővárosáról, a lenyűgöző történelmű Churról van szó. A vibráló, hangulatos kisváros sokkal autentikusabbnak tűnik, mint ismertebb, előkelő graubündeni "unokatestvérei", Davos és St. Moritz.

A meleg, napsütéses délutánokon az óváros teraszain élik a társasági életüket a helyiek, habos söröket és helyi borokat kortyolgatnak.

Mivel a 34 ezer lakosú  Chur vasúti csomópont is, természetesen akadnak arrafelé turisták, de nem körülöttük forog a világ és a városka soha nem érződik túlzsúfoltnak.

Kisvároshoz képest meglepő módon két művészeti múzeum, két előadóművészeti helyszín és hat művészeti galéria is található Chur-ban és akkor még nem beszéltünk a butikokról, az áruházakról, a cukrászdákról és a menő éttermekről.

Az ötezer éves múltra visszatekintő Chur – a helyiek "Kooor"-nak ejtik – Svájc legrégebbi városa. Autómentes középkori óvárosában a magas, vézna épületeket fodros betűk és szeszélyes freskók övezik, amire a legjobb példa az Ober Gasse utcában található Café Zschale díszes homlokzata. A Museumplatz fölött egy meredek lépcsőn felfelé haladva elérhető román stílusú kőfaragványokkal díszített Nagyboldogasszony-székesegyház több mint 800 éve uralkodik a város felett.

A Bischöfliches Schlossban – a püspöki kastélyban – az osztrák barokk stílus uralkodik. Az építményt még Joseph Benedict von Rost püspök számára emelték, aki 1728 és 1754 között töltötte be hivatalát. Öt perc sétára található onnan a Bärenloch, azaz a "Medve-lyuk", amely tele van középkorból származó mítoszokkal. Az Arcas Platz és a Kirchgasse közötti két belső udvarból álló különös hely egyesek szerint a medvecsalogatáshoz használt medvéket rejtette.

A római korban a Curia Raetorum néven ismert Chur a római Raetia tartomány központja volt. Az óvárosban ebből a korból származó romokat, köztük egy közúti állomás maradványait is meg lehet tekinteni. A romokat és a régészeti lelőhelyeket a római kori épületek mintájára kialakított díszes védművek őrzik, amelyek egyben múzeumként is szolgálnak.

A magát "Alpenstadt"-nak, azaz alpesi városnak nevező Chur az egyetlen olyan város Svájcban, amely saját téli és nyári sportközponttal rendelkezik. Télen értelemszerűen a síelés, a snowboardozás és a hócipőzés szerepel a percprogramban, míg tavasszal és nyáron a túrázás, a hegyi kerékpározás és a vadvirágokban pompázó alpesi rétek.

A kedvező éghajlati és geológiai adottságoknak köszönhetően Chur és a festői Graubünden Rajna-völgye ideális bortermelésre. Kóstoláshoz a huszonhét kilométer hosszan kanyargó borászati túraútvonalat érdemes bejárni, amely a Bündner Herrschaft bortermelő településeivel köti össze a várost. A gyalog vagy akár kerékpárral is teljesíthető útvonal három körtúrát kínál a Trimmis/Zizers (kb. 4 kilométer), a Malans/Jenins (alig 10 kilométer) és a Maienfeld/Fläsch (kb. 10 kilométer) szőlőhegyeken keresztül, pihenőszünetekkel és persze borospincékkel az út mentén.

Graubünden fővárosa a gasztronómia rajongói számára a létező talán legjobb választás. A helyi és egyben szezonális graubündeni ízekért, valamint a régió legnagyobb borválasztékáért a hangulatos, fapadlós Veltliner und Bündner Stuben zum Sternbe érdemes asztalt foglalni, amely több mint háromszáz éve valóságos intézménynek számít Churban. Ajánlott kipróbálni az árpalevest, a házi termesztésű spárgát és a házi készítésű churer rötelivel (meggylikőr) leöblített borjúhúst, aztán jöhetnek Chur brazil, indiai, olasz, japán, mexikói és spanyol éttermei.

A tiszta és barátságos Churban tehát mindenből van egy kicsi.

A római kori romok és a csodálatosan megőrzött középkori város a történelem szerelmeseit, az éttermek, a kávézók és művészeti szpotok sokasága az ínyenceket és a kultúrára éhezőket kényezteti és akkor még nem szóltunk a rengeteg sportolási lehetőségről, no meg a természet közelségéről. Mindent egybevetve ez a kompakt kis város megkülönböztetett figyelmet érdemel.

Az elmúlt években folyamatosan nőtt a népszerűsége a vonatos utazásnak, a fenntarthatósági törekvések miatt pedig egyre több ország biztat arra, hogy repülő helyett környezettudatosabb alternatívában gondolkodjunk. A legjobb luxus vonatutak huszas listáját a Club Med állította össze aszerint, hogy mekkora az átlagos jegyáruk, és mennyire népszerűek az olyan közösségi médiás platformokon, mint a Trip Advisor, az Instagram vagy a Pinterest.

(Forrás: EuroNews, fotók: Getty Images, Unsplash)

óváros | alpeszi | Svájc | gasztronómia | titok

FOLYTASD EZZEL

Itt úgy alkotják meg az öltönyöd, mintha James Bondnak készítenék

Álomesküvői helyszínt keresel? Van két nagyszerű ötletünk

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
A pihenés új értelmet nyer ebben az ötcsillagos szállodában
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom