Close
Svájcot és ikonikus hegyeit is elveszíti a világszerte népszerű édesség

Svájcot és ikonikus hegyeit is elveszíti a világszerte népszerű édesség

Száztizenöt éves hagyománynak szakad vége.

A több mint száz országban értékesített Tobleronét nem lehet többé svájci csokoládénak nevezni, mert a márka amerikai tulajdonosa, a Mondelez kiköltözteti a gyártás egy részét Svájcból.

A mézzel és mandulás nugáttal készülő, háromszög alakú  édesség ezután Pozsonyban készül majd, és ezzel együtt a Matterhorn-hegyet is le kell venni a csomagolásról, a “svájci” jelzőt pedig arra kell cserélni a feliratban, hogy “Svájcban született”.

Mindezt egy 2017-ben, a svájci termékek védelmében elfogadott törvény diktálja, amelynek értelmében a nemzeti szimbólumok és a svájci kereszt sem szerepelhet azokon a termékeken, amelyek nem felelnek meg a „svájciság” kritériumainak.

Az előírás szerint a „svájci gyártású” élelmiszereket 80 százalékban Svájcban kell előállítani, a tej és tejtermékek esetében pedig teljes egészében. A feldolgozási folyamatok alapvető részeit szintén az országban kell végezni, kivéve a Svájcból nem beszerezhető alapanyagok, például a kakaó esetében.

A csoki így aztán új betűtípust és logót kap, amelyen rajta lesz Theodor Tobler csokoládékészítő aláírása, aki 1908-ban unokatestvérével, Emil Baumannal együtt találta ki a legendás nassolnivalót.

Aki imádja a csokoládét és már tervezgeti a nyári álomutazását, annak nem kell tovább úti célt keresgélnie.

(Forrás: CNN, képek: Getty Images)

toblerone | matterhorn | Svájc | csoki

FOLYTASD EZZEL

Kihagyhatatlan ínyencségek – Két premier a Bartók Tavasz bemutatói közül, amin ott kell lenni

Új utak és régi kedvencek – Legendák állnak a Müpa színpadán március 30-án

Rendeld meg a Roadster magazin 11. számát!

Mi a közös Rio de Janeiróban, egy alig ismert horvát luxus menedékben, és egy hotellé alakított New York-i reptéri terminálban? Mindet bemutatjuk a Roadster legfrissebb számában! Ezeken kívül találkozunk a világ egyik legnevesebb dizájnerével, Jaime Hayonnal, bemutatunk hat remek hazai kabinházat és kiderítjük, hol lehet jó vermutot inni Magyarországon. Ezzel még nincs vége, ugyanis elmentünk Provence-ba és kipróbáltuk az új 7-es BMW-t, Svédországban pedog a Toyota RAV4-et. Egy asztalhoz ültettük Péterfy Bori rocksztárt, Gerendai Károly kultmogult, Szabó Simon színészt, Molnár S. Szonja kurátort és Tombor Zoltán fotográfust, és kifaggattuk őket Budapesthez fűződő érzelmeikről. Elmeséljük milyen Marokkó egyik feltörekvő szörfmekkája, Taghazout, és benézünk a főváros új dizájnhoteljébe, a Verno House-ba is. Megszólaltatjuk még Kertész Attila képzőművészt, Sivák Zsófit, a Heves-megyei kocsmák Robert Capáját, és még Puzsér Róbert is tollat ragadott a kedvünkért. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram