Close
Már a tökéletes étel-ital párosítást is a mesterséges intelligencia végzi

Már a tökéletes étel-ital párosítást is a mesterséges intelligencia végzi

A mesterséges intelligencia határozza meg azt, hogy milyen ételhez milyen szakét fogyasszanak a vendégek ezen a japán helyen.

Az AI, vagyis a mesterséges intelligencia egyre gyakrabban válik központi beszédtémává, hiszen ott van már az életünk szinte minden területén, kezdve a robotszakácsokon, robotszobrászokon át az élelmiszeripari szakértésig. Egy 1689-ben alapított fukushimai alkoholgyártó, a Suzuki Shuzoten szintén ehhez nyúlt, amikor

a környező vizekben fogott halfajtákhoz keresték a legtökéletesebb szaké párostást.

A Suzuki a tokiói székhelyű ízelemző és kutatócég, az Aissy által kifejlesztett szenzortechnológiát tervezi bevezetni, ami segít meghatározni az egyes halak ízprofilját, hogy aztán elemezni tudja, hogy azokban mennyire van jelen az öt alapíz.

Az eredményeknek köszönhetően az alkoholgyártó képes lenne

olyan szakékat készíteni, amelyek kiegyensúlyozzák a halakból hiányzó alapízeket.

Az alkoholgyár tulajdonosa úgy fogalmazott:

ha a hiányzó ízeket ki lehet egészíteni szakéval, akkor a helyben fogott halak ízvilágát is jobban tudják majd élvezni.

A terv megvalósítása úgy tűnik, jól halad, a Suzuki Shuzoten ugyanis piacra dobott egy olyan szakét, ami nyolc helyi halfajjal, köztük a lepényhallal és a tengeri sügérrel is jól párosítható. A gyártó jelenleg nyolc különböző szakén dolgozik, amelyeket 2023-ig fognak bemutatni.

(Forrás: Food&Wine, fotók: Getty)

japán | szaké | ételpárosítás | japán konyha | hal

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

Ide érdemes elmenni a hétvégén igazán különleges indiai fogásokért

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram