Tizenegy szakrális úti cél, amelyet érdemes meglátogatni a tavaszi nap-éj egyenlőségkor

A tavaszi napforduló, vagy más néven nap-éj egyenlőség évezredek óta fontos szerepet tölt be az emberiség életében, hiszen hagyományok, népszokások, hiedelmek és babonák sokasága kötődik hozzá.

Az újjászületés szimbolikáját magában hordozó különleges alkalom 2022-ben március 20-ra esik. A Lonely Planet összegyűjtötte azokat a szakrális helyeket, amiket érdemes meglátogatni ezen a napon.

El Castillo, Mexikó

Az El Castillo egy monumentális maja építmény, amely Chichén Itzá földje fölé emelkedik a Yucatan dzsungelben. A tavaszi és őszi napéjegyenlőség idején egy árnyék kúszik végig a hetvenkilenc méter magas piramis peremén, így kirajzolódik egy kígyó teste, aminek a feje az építmény alján egy kőbe van belevésve. Úgy tudni,

a jelenséggel idézték meg Kukulkán kígyóistent, aki egészséget és jó termést biztosít követőinek.

Stonehenge, Anglia

Az év nagy részében a látogatók nem léphetnek be Stonehenge belső területére annak védelme érdekében, évente négy alkalommal, a nap-éj egyenlőségkor és napfordulókor azonban erre is lehetőség nyílik, ráerősítve a hely szakrális jellegére.

Machu Picchu, Peru

Machu Picchu Intihuatana kövét olyan pontosan faragták ki az inkák, hogy délben nem vet árnyékot. Nevének fordítása "a nap függesztőoszlopa", és a hiedelem szerint ennek segítségével állították meg az inka papok szimbolikusan a napot.

A kő köré szertartás-szerűen egy zsinórt kötöttek, így biztosították a jó termést.

Chaco Canyon, Egyesült Államok

A Chaco Canyon az időszámításunk szerinti 850-ből származó hatalmas építmények gyűjteménye, amelyet az ősi puebloi világ központjaként tartanak számon. Az ott található Casa Rinconada különlegessége, hogy a tavaszi nap-éj egyenlőség alkalmával a nap két egymáshoz igazodó ajtónyíláson keresztül hatol be, hogy aztán elárassza fénnyel.

Spiro Mounds, Egyesült Államok

A Spiro Mounds a caddoai nép politikai és vallási központja volt időszámításunk előtt 700 és 1500 között, az ott lévő nagy földhalmok pedig sírkamrákként szolgáltak.

A tavaszi nap-éj egyenlőségkor a nap közvetlenül egyik ilyen sírkamra mögött kel fel.

Angkor Wat, Kambodzsa

A 12. században hindu templomvárosként épült, később a világ legnagyobb vallási komplexumává vált. Hajnalban a nap az építmény hatvanöt méter magas, középső tornya mögött kel fel, hogy aztán az egész templomot és a világító égbolt az alatta lévő vízre  tükrözze.

Mnajdra, Málta

Mnajdra egy időszámításunk előtt 3600 körül épült megalitikus templom, ahol a tavaszi és őszi nap-éj egyenlőség idején a felkelő nap közvetlenül a főbejáraton keresztül fut be az épület szentélyébe.

Teotihuacán, Mexikó

A teotihuacáni Quetzalcoatl palotában a nap-éj egyenlőségkor a felkelő nap fénye végighalad a nap és a hold szimbólumain, valamint a baglyok ábráján is.

Almendres Cromlech, Portugália

Az Almedres Cromlech két kőkörből áll, amelyet több mint kilencven gránitszikla alkot. Úgy tudni, ezek időszámításunk előtt 6000-ből származnak, így a világ legrégebbi ismert megalitikus lelőhelyei közé tartozik, és több ezer évvel idősebb Stonehenge-nél.

Nap-éj egyenlőség reggelén a nap árnyékot vet a kövekre és végighalad rajtuk.

Bazilika San Petronio, Olaszország

A bolognai San Petronio-bazilika nemcsak Európa hatodik legnagyobb temploma, hanem a világ egyik legnagyobb szoláris obszervatóriuma is. Ebben a 14. századi gótikus épületben található az úgynevezett Cassini’s Meridian vonal. Ez egy igen hosszú rézsín, ami végigfut a templom bal oldali folyosójának padlójában.

Tavaszi nap-éj egyenlőségkor, délben a fény áthalad a mennyezeten található résen és megvilágítja a sínen található bélyegzőt.

Loughcrew Cairns, Írország

Az ősi sírokat tartalmazó Loughcrew Cairns-nél nap-éj egyenlőségkor a felkelő nap megvilágítja a Cairn T nevű sírboltban található, barlangrajzokkal díszített lapos sziklát, majd végighalad a sírokon is.

(Forrás: Lonely Planet, fotók: Getty Images)

nap-éj egyenlőség | usa | peru | szakrális helyek | mexikó

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom