Close
Az IKEA vette meg a magyar építész brutalista házát, most hotel lesz belőle

Az IKEA vette meg a magyar építész brutalista házát, most hotel lesz belőle

Élet költözik az elmúlt két évtizedben üresen álló, már-már pusztulásnak indult New Haven-i épületbe.

A Breuer Marcell által tervezett egykori Armstrong Rubber Co.-székház előbb az IKEA tulajdonába került, majd 1,2 millió dollárért továbbadta a Connecticut-beli Becker and Becker építész- és fejlesztőirodának, amely nulla energiaigényű szállodát varázsol belőle – írja a Dezeen.

Breuer Marcell Lajos (vagy ahogy külhönban jegyzik: Marcel Breuer) neve aranybetűkkel szerepel a modern építészet Hall of Fame-jében, mert a moduláris tervezés frontembereként szellemiségével és professzori tevékenységével alapjaiban határozta meg a 20. századot.

Ikonikussá vált csővázas bútorainak köszönhetően forradalmasította a tervezést, azon kevesek közé tartozik, aki előtt még életében kiállítással tisztelgett a New York-i Metropolitan Museum. A dizájntörténelem valaha volt egyik legfontosabb alkotásaként jegyzik az 1930-ban bemutatott B35-ös modelljét, a kettős konzolos széket: ebből a korszakalkotó konstrukcióból fejlődött ki a konzolos megoldás, melyben a bútor vázát egyetlen, hajlított cső adja. Egzakt alapformákon nyugvó csővázas bútorait és berendezési tárgyait a Bauhaus legszebb termékei között tartották nyilván. Az általa megalkotott épületek többsége a mai napig használatban van a világ legkülönbözőbb pontjain, ellenben Magyarországon egy darab Breuer-tervezte épületet sem találunk.

Breuer egyik csúcsműveként emlegették a New Haven-i tömböt, amelynek homlokzatát előregyártott betonpanelek alkotják. Az épületet 1970-ben fejezte be a világhírű magyar építész. Az évek során a nagynevű gumigyár, a Pirelli is tulajdonolta, aztán eladta az IKEA-nak – így lett a gyár helyén bútorüzem, később pedig reklámfelület.

Beckerék elképzelései szerint butikhotellé és konferenciaközponttá alakítják át az ötszintes brutalista csodát, mivel úgy vélik, a fantasztikus épületnek kiváló újrahasznosítási adottságai vannak. Az átformálás során arra törekednek, hogy a tömb megtartsa a Bauhaus-örökséget, ugyanakkor megfeleljen a modern kívánalmaknak.

Utóbbira remek példa a zéró energiaigény (ami azt jelenti, hogy a felhasznált energiamennyiség megegyezik a helyben előállítottal), más kérdés, hogyan oldják meg az átváltoztatást úgy, hogy például az ikonikus betonpaneles homlokzat megmaradjon.

A kizárólag elektromos árammal működtetett épületben nagyrészt belső átalakítások lesznek: új tárgyalókat és konferenciatermeket rendeznek be a legfelső emeleten, illetve egy penthouse lakosztálynak is helyet szorítanak.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Dezeen)

FOLYTASD EZZEL
A Covid óta mindenki ezt keresi: sokszor többet ér a lakásunk, ha ezzel az egy dologgal rendelkezik
Így flörtöl a beton a terméskővel a hegyek lábánál fekvő portugál tanyán
Rendeld meg a Roadster magazin 7. számát!
Friss lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 220 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom