Close
Az IKEA vette meg a magyar építész brutalista házát, most hotel lesz belőle

Az IKEA vette meg a magyar építész brutalista házát, most hotel lesz belőle

Élet költözik az elmúlt két évtizedben üresen álló, már-már pusztulásnak indult New Haven-i épületbe.

A Breuer Marcell által tervezett egykori Armstrong Rubber Co.-székház előbb az IKEA tulajdonába került, majd 1,2 millió dollárért továbbadta a Connecticut-beli Becker and Becker építész- és fejlesztőirodának, amely nulla energiaigényű szállodát varázsol belőle – írja a Dezeen.

Breuer Marcell Lajos (vagy ahogy külhönban jegyzik: Marcel Breuer) neve aranybetűkkel szerepel a modern építészet Hall of Fame-jében, mert a moduláris tervezés frontembereként szellemiségével és professzori tevékenységével alapjaiban határozta meg a 20. századot.

Ikonikussá vált csővázas bútorainak köszönhetően forradalmasította a tervezést, azon kevesek közé tartozik, aki előtt még életében kiállítással tisztelgett a New York-i Metropolitan Museum. A dizájntörténelem valaha volt egyik legfontosabb alkotásaként jegyzik az 1930-ban bemutatott B35-ös modelljét, a kettős konzolos széket: ebből a korszakalkotó konstrukcióból fejlődött ki a konzolos megoldás, melyben a bútor vázát egyetlen, hajlított cső adja. Egzakt alapformákon nyugvó csővázas bútorait és berendezési tárgyait a Bauhaus legszebb termékei között tartották nyilván. Az általa megalkotott épületek többsége a mai napig használatban van a világ legkülönbözőbb pontjain, ellenben Magyarországon egy darab Breuer-tervezte épületet sem találunk.

Breuer egyik csúcsműveként emlegették a New Haven-i tömböt, amelynek homlokzatát előregyártott betonpanelek alkotják. Az épületet 1970-ben fejezte be a világhírű magyar építész. Az évek során a nagynevű gumigyár, a Pirelli is tulajdonolta, aztán eladta az IKEA-nak – így lett a gyár helyén bútorüzem, később pedig reklámfelület.

Beckerék elképzelései szerint butikhotellé és konferenciaközponttá alakítják át az ötszintes brutalista csodát, mivel úgy vélik, a fantasztikus épületnek kiváló újrahasznosítási adottságai vannak. Az átformálás során arra törekednek, hogy a tömb megtartsa a Bauhaus-örökséget, ugyanakkor megfeleljen a modern kívánalmaknak.

Utóbbira remek példa a zéró energiaigény (ami azt jelenti, hogy a felhasznált energiamennyiség megegyezik a helyben előállítottal), más kérdés, hogyan oldják meg az átváltoztatást úgy, hogy például az ikonikus betonpaneles homlokzat megmaradjon.

A kizárólag elektromos árammal működtetett épületben nagyrészt belső átalakítások lesznek: új tárgyalókat és konferenciatermeket rendeznek be a legfelső emeleten, illetve egy penthouse lakosztálynak is helyet szorítanak.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Dezeen)

FOLYTASD EZZEL
Ebből az elképesztően látványos irodából garantáltan nem vágynál home office-ba
Ez az izlandi ház a tökéletes bizonyíték, miért érdemes rombolás helyett megmenteni
Rendeld meg a Roadster magazin 5. számát!
Mi jobb, mint egy 170 oldalas Roadster magazin? Hát egy 220 oldalas Roadster magazin! Igen, a 2021-es nyári számunkra jelentősen megnöveltük a terjedelmünket, hogy még több kalandot, utazást és inspirációt élhessünk át közösen. A méret azonban nem minden, arra is figyeltünk, hogy ismét a lehető legjobbat kínáljuk olvasóinknak. A tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom