Az IKEA vette meg a magyar építész brutalista házát, most hotel lesz belőle

Élet költözik az elmúlt két évtizedben üresen álló, már-már pusztulásnak indult New Haven-i épületbe.

A Breuer Marcell által tervezett egykori Armstrong Rubber Co.-székház előbb az IKEA tulajdonába került, majd 1,2 millió dollárért továbbadta a Connecticut-beli Becker and Becker építész- és fejlesztőirodának, amely nulla energiaigényű szállodát varázsol belőle – írja a Dezeen.

Breuer Marcell Lajos (vagy ahogy külhönban jegyzik: Marcel Breuer) neve aranybetűkkel szerepel a modern építészet Hall of Fame-jében, mert a moduláris tervezés frontembereként szellemiségével és professzori tevékenységével alapjaiban határozta meg a 20. századot.

Ikonikussá vált csővázas bútorainak köszönhetően forradalmasította a tervezést, azon kevesek közé tartozik, aki előtt még életében kiállítással tisztelgett a New York-i Metropolitan Museum. A dizájntörténelem valaha volt egyik legfontosabb alkotásaként jegyzik az 1930-ban bemutatott B35-ös modelljét, a kettős konzolos széket: ebből a korszakalkotó konstrukcióból fejlődött ki a konzolos megoldás, melyben a bútor vázát egyetlen, hajlított cső adja. Egzakt alapformákon nyugvó csővázas bútorait és berendezési tárgyait a Bauhaus legszebb termékei között tartották nyilván. Az általa megalkotott épületek többsége a mai napig használatban van a világ legkülönbözőbb pontjain, ellenben Magyarországon egy darab Breuer-tervezte épületet sem találunk.

Az épületeivel átírta a dizájntörténelmet, itthon mégsem tervezhetett egyet sem

Az egész világon elismert, nálunk viszont egyetlen épület sem őrzi emlékét. Portré Breuer Marcellról, a 20. század talán legnagyobb hatású tervezőjéről, akinek munkássága nélkül máshogy néznének ki a mindennapjaink.

Breuer egyik csúcsműveként emlegették a New Haven-i tömböt, amelynek homlokzatát előregyártott betonpanelek alkotják. Az épületet 1970-ben fejezte be a világhírű magyar építész. Az évek során a nagynevű gumigyár, a Pirelli is tulajdonolta, aztán eladta az IKEA-nak – így lett a gyár helyén bútorüzem, később pedig reklámfelület.

Beckerék elképzelései szerint butikhotellé és konferenciaközponttá alakítják át az ötszintes brutalista csodát, mivel úgy vélik, a fantasztikus épületnek kiváló újrahasznosítási adottságai vannak. Az átformálás során arra törekednek, hogy a tömb megtartsa a Bauhaus-örökséget, ugyanakkor megfeleljen a modern kívánalmaknak.

Utóbbira remek példa a zéró energiaigény (ami azt jelenti, hogy a felhasznált energiamennyiség megegyezik a helyben előállítottal), más kérdés, hogyan oldják meg az átváltoztatást úgy, hogy például az ikonikus betonpaneles homlokzat megmaradjon.

A kizárólag elektromos árammal működtetett épületben nagyrészt belső átalakítások lesznek: új tárgyalókat és konferenciatermeket rendeznek be a legfelső emeleten, illetve egy penthouse lakosztálynak is helyet szorítanak.

Ez is érdekelhet:

Így lett halhatatlan a Bauhaus, két híres magyarral a háttérben

Letisztult formák, természetes anyagok, és sok-sok üveg. Szegényebbek lennénk a Bauhaus nélkül, elmeséljük, hogyan kezdődött.

(Fotók: Dezeen)

breuer marcell | szálloda | ikea | butikhotel | épület

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom