Close
Újragyártották a Bauhaus legendás állítható lámpáját

Újragyártották a Bauhaus legendás állítható lámpáját

Sajnos csak annyit, mint ahány gyertyát elfújnánk a Bauhaus centenáriumi tortáján. 

Századik évfordulóját ünnepli ebben az esztendőben az 1919-ben Weimarban alapított művészeti iskola, amely az egész világot meghódította, és hatása a mai napig meghatározónak számít.

A jeles születésnap tiszteletére a német Midgard cég nem akármilyen ajándékkal készült: száz olyan lámpát gyártott le újra, melyet annak idején a Walter Gropius által alapított, mindössze tizennégy évig működő iskolában használtak, és amelyek Hannes Meyer, a Bauhaus iskola második igazgatójának közbenjárására a Német Szakszervezeti Szövetség olvasótermeiben is felbukkantak.

Ez pedig nem más, mint a kormánylámpa néven ismert TYP 113-as. Az állítható lámpát eredetileg a gyárak gyengén kivilágított munkapadjaihoz álmodták meg – egészen pontosan Walter Gropius egyik barátja, bizonyos Curt Fischer fejéből pattant ki az ötlet, aki a Dessauban alapított iskolába még valamikor az 1920-as évek első felében helyezett el jó néhány darabot.

A lámpa különlegességének az számított, hogy több irányba is lehetett forgatni (keresve az optimális fényhatást), illetve hogy az állítható karja nikkelezett csőből készült.

Érdekesség, hogy az újonnan legyártott darabokat a hagyományokat tisztelve manuálisan rakták össze, és az eredeti logót is meghagyták rajtuk.

A Midgardot 2015-ben átvett vállalkozók, David Einsiedler és Joke Rasch közül előbbi elárulta, hogy a TYP 113 eredeti tervei egy nyilvántartásban sem szerepeltek (még a Bauhaus-archívumban sem), csak egy korábbi Bauhaus-diák tett róla említést.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Dezeen)

Megjelent a legújabb Roadster magazin!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom