Close
Kilenc fantasztikus zarándokhely azoknak, akik az úton is a művészetet keresik

Kilenc fantasztikus zarándokhely azoknak, akik az úton is a művészetet keresik

Prado, pipa. Louvre megvolt. The Broad, de még a MoMA is ki lett pipálva az úti célok listájáról. Vannak, akik akár egy egész napot is áldoznak a művészet oltárán, és minden nagyvárosban meglátogatják a helyi kötelező múzeumot, kikeresik az épp aktuális kiállításokat, felkutatják a kisebb, de számukra érdekes galériákat. Ez a kilenc különleges hely nekik is okozhat meglepetést, nyújthat új, életre szóló élményt, még akkor is, ha szubjektív a téma, és nem mindegyikben találunk univerzális esztétikumot.

Marfa, Texas, USA

Donald Judd a hetvenes években kezdte átformálni a használaton kívüli második világháborús katonai tréningterepet, ami fokozatosan vált szabadtéri, és a meglévő és felhúzott épületeken belüli művészeti térré Texas államban. Találunk betoninstallációt, John Wesley és Dan Flavin emlékére létrehozott mini tárlatokat, egy pár négyzetméretes Prada-szalont is.

Bilbao, Spanyolország

A baszk főváros egésze művészettel van átitatva. 1997-ben nyitott a Guggenheim Múzeum, Frank Gehry amerikai építész zseni egyik főműve, már ránézésre is rendkívüli, és akkor még nem is jártuk végig a gyomrában lévő kiállításokat. Az izgalmas épület szabadtéri részén számos olyan alkotást találni, ami hamar Bilbao jelképévé vált: a Nolan-filmekbe is beillő Maman nevű Louise Bourgeois-féle óriáspók, aki rettenetes petezsákját is magával viszi, vagy Puppy, Jeff Koons élő növényzetet hordó gigantikus westie kutyusa.

La Casa Azul, Mexikóváros, Mexikó

A nehéz sors, szenvedély, szenvedés, kreativitás, rebellió és különleges energiák alkotta csodálatos Frida Kahlo mexikói háza és kertje gyakorlatilag egy élő műalkotásnak is felfogható. Festőtársával és szerelmével, Diego Riverával élt a Kék házban, mely valódi zarándokhely lett a forradalmár festőnő kedvelőinek körében. Oda látogatván bolyonghatunk a négyszáz négyzetméteres kertben, és megtekinthetjük a festőnő nevét viselő múzeumot.

Bauhaus Dessau, Dessau, Németország

Az 1919-ben alapított Bauhaus iskola 1925–1932-ig üzemelt a dessaui, Walter Gropius által tervezett ikonikus épületekben. Mára az UNESCO Világörökség részét képezik a stílusos épületek, melyekben megtaláljuk Kandinsky, Klee és Moholy-Nagy szobáit is. Sőt, akár éjszakázni is lehet a Bauhaus paradicsomban.

Las Pozas, Xilitla, Mexikó

Edward James angol milliomos költő óriási követője és rajongója volt a szürrealista mozgalomnak. Amellett hogy mennyire tisztelte Dalít és Magritte-ot, saját maga is elkészítette élete szürrealista főművét, a Las Pozas dzsungelt és szoborkertet. 1962-től a költő haláláig, 1984-ig épült a park, amely természetszeretőknek és a különc esztétikai élményekért lelkesedőknek is első osztályú program. Sokan így képzelik Atlantiszt.

Khajuraho templomok, India

Káma-szútra templomoknak is szokás hívni India egyik leghíresebb templomcsoportját, ami a nyugati kultúrából érkezőknek leginkább egy pajzán faragványokkal díszített panteon. A hinduk egészen másképp gondolnak a testi szerelemre, spirituális vetületét még fontosabbnak gondolják, mint a fizikális síkét. A templomokat nemcsak erotikus faragványok borítják, a művészetek, a zene, a tánc is megjelenik a falakon.

The Noah Purifoy Outdoor Desert Art Museum, Joshua Tree, Kalifornia, USA

Noah Purifoy szobrászművész különleges kapcsolatot ápolt a másnak haszontalan, kidobott, már szemétté lényegült tárgyakkal. 1965-ben, Los Angeles színesbőrűek lakta területén kitört zavargásokból felhalmozódott, leégett szemét ihlette híres kiállítását. A Mojave sivatagban folytatta művészeti munkáját, egészen haláláig: bizarr dadaista szoborparkot hozott létre, csupa hulladékból.

Naoshima, Japán

Naoshima egy nyugodt, kellemes japán szigetecske, ahol a kilencvenes évek óta figyelhető meg az aktív kortárs művészeti tevékenység. A Benesse Corporation művészeti házához tartozó stég ad otthont az óriási sárga kusamatöknek is. Lehetőség nyílik a szállásfoglalásra is, ami igazán egyedi élményt foglal magába: a galéria nyitvatartásán kívül, zárás után is nézelődhetünk.

Jardin Majorelle, Marrakech, Marokkó

Marokkó nemcsak az intenzív kereskedelmi élet, a piacok, a fűszerek, a tajine otthona, hanem a Jardin Majorelle-é is. Jacques Majorelle festőművész a huszas években Marrakech küterületén vásárolt telket, ahol paradicsomi kertet és egy art deco palotát épített. A névadó művész halála után csaknem húsz évig gazdátlanul állt a birtok, majd Yves Saint Laurent vásárolta meg és húzta újra. A lenyűgöző növényzet megcsodálása és a kék-sárga épület látogatása óriási élmény lehet mindenkinek.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Getty Images, Unsplash, Pixabay)

 

 

Megjelent a legújabb Roadster magazin!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom