Kilenc fantasztikus zarándokhely azoknak, akik az úton is a művészetet keresik

Prado, pipa. Louvre megvolt. The Broad, de még a MoMA is ki lett pipálva az úti célok listájáról. Vannak, akik akár egy egész napot is áldoznak a művészet oltárán, és minden nagyvárosban meglátogatják a helyi kötelező múzeumot, kikeresik az épp aktuális kiállításokat, felkutatják a kisebb, de számukra érdekes galériákat. Ez a kilenc különleges hely nekik is okozhat meglepetést, nyújthat új, életre szóló élményt, még akkor is, ha szubjektív a téma, és nem mindegyikben találunk univerzális esztétikumot.

Marfa, Texas, USA

Donald Judd a hetvenes években kezdte átformálni a használaton kívüli második világháborús katonai tréningterepet, ami fokozatosan vált szabadtéri, és a meglévő és felhúzott épületeken belüli művészeti térré Texas államban. Találunk betoninstallációt, John Wesley és Dan Flavin emlékére létrehozott mini tárlatokat, egy pár négyzetméretes Prada-szalont is.

Bilbao, Spanyolország

A baszk főváros egésze művészettel van átitatva. 1997-ben nyitott a Guggenheim Múzeum, Frank Gehry amerikai építész zseni egyik főműve, már ránézésre is rendkívüli, és akkor még nem is jártuk végig a gyomrában lévő kiállításokat. Az izgalmas épület szabadtéri részén számos olyan alkotást találni, ami hamar Bilbao jelképévé vált: a Nolan-filmekbe is beillő Maman nevű Louise Bourgeois-féle óriáspók, aki rettenetes petezsákját is magával viszi, vagy Puppy, Jeff Koons élő növényzetet hordó gigantikus westie kutyusa.

La Casa Azul, Mexikóváros, Mexikó

A nehéz sors, szenvedély, szenvedés, kreativitás, rebellió és különleges energiák alkotta csodálatos Frida Kahlo mexikói háza és kertje gyakorlatilag egy élő műalkotásnak is felfogható. Festőtársával és szerelmével, Diego Riverával élt a Kék házban, mely valódi zarándokhely lett a forradalmár festőnő kedvelőinek körében. Oda látogatván bolyonghatunk a négyszáz négyzetméteres kertben, és megtekinthetjük a festőnő nevét viselő múzeumot.

Bauhaus Dessau, Dessau, Németország

Az 1919-ben alapított Bauhaus iskola 1925–1932-ig üzemelt a dessaui, Walter Gropius által tervezett ikonikus épületekben. Mára az UNESCO Világörökség részét képezik a stílusos épületek, melyekben megtaláljuk Kandinsky, Klee és Moholy-Nagy szobáit is. Sőt, akár éjszakázni is lehet a Bauhaus paradicsomban.

Las Pozas, Xilitla, Mexikó

Edward James angol milliomos költő óriási követője és rajongója volt a szürrealista mozgalomnak. Amellett hogy mennyire tisztelte Dalít és Magritte-ot, saját maga is elkészítette élete szürrealista főművét, a Las Pozas dzsungelt és szoborkertet. 1962-től a költő haláláig, 1984-ig épült a park, amely természetszeretőknek és a különc esztétikai élményekért lelkesedőknek is első osztályú program. Sokan így képzelik Atlantiszt.

Khajuraho templomok, India

Káma-szútra templomoknak is szokás hívni India egyik leghíresebb templomcsoportját, ami a nyugati kultúrából érkezőknek leginkább egy pajzán faragványokkal díszített panteon. A hinduk egészen másképp gondolnak a testi szerelemre, spirituális vetületét még fontosabbnak gondolják, mint a fizikális síkét. A templomokat nemcsak erotikus faragványok borítják, a művészetek, a zene, a tánc is megjelenik a falakon.

The Noah Purifoy Outdoor Desert Art Museum, Joshua Tree, Kalifornia, USA

Noah Purifoy szobrászművész különleges kapcsolatot ápolt a másnak haszontalan, kidobott, már szemétté lényegült tárgyakkal. 1965-ben, Los Angeles színesbőrűek lakta területén kitört zavargásokból felhalmozódott, leégett szemét ihlette híres kiállítását. A Mojave sivatagban folytatta művészeti munkáját, egészen haláláig: bizarr dadaista szoborparkot hozott létre, csupa hulladékból.

Naoshima, Japán

Naoshima egy nyugodt, kellemes japán szigetecske, ahol a kilencvenes évek óta figyelhető meg az aktív kortárs művészeti tevékenység. A Benesse Corporation művészeti házához tartozó stég ad otthont az óriási sárga kusamatöknek is. Lehetőség nyílik a szállásfoglalásra is, ami igazán egyedi élményt foglal magába: a galéria nyitvatartásán kívül, zárás után is nézelődhetünk.

Jardin Majorelle, Marrakech, Marokkó

Marokkó nemcsak az intenzív kereskedelmi élet, a piacok, a fűszerek, a tajine otthona, hanem a Jardin Majorelle-é is. Jacques Majorelle festőművész a huszas években Marrakech küterületén vásárolt telket, ahol paradicsomi kertet és egy art deco palotát épített. A névadó művész halála után csaknem húsz évig gazdátlanul állt a birtok, majd Yves Saint Laurent vásárolta meg és húzta újra. A lenyűgöző növényzet megcsodálása és a kék-sárga épület látogatása óriási élmény lehet mindenkinek.

Ez is érdekelhet:

Felfedeztük a legjobb belvárosi multibrand store-okat

Öt igazán figyelemre méltó budapesti üzletet mutatunk.

(Fotók: Getty Images, Unsplash, Pixabay)

 

 

marfa | usa | marokkó | mexikó | la casa azul

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom