Close
Szardínia újranyitott, már este is nyitva lehetnek a bárok és éttermek

Szardínia újranyitott, már este is nyitva lehetnek a bárok és éttermek

A vendéglátás újra kinyitott, de a kijárási tilalmat mégsem törölték el teljesen az olaszországi Szardínia szigetén, ahol hétfőn újraindult az élet a koronavírus-járvány miatti korlátozások majdnem teljes körű feloldásával.

Tizenkétezer bár, kávéház és étterem állítja vissza az egész napos nyitvatartást a földközi-tengeri szigeten. A vendéglátás működését október vége óta vagy csak napközben engedélyezték – este hat órai zárással –, vagy teljesen leállították.

Most viszont az 1,6 millió lakosú szigeten teljesen szabaddá vált a közlekedés a városok, települések között. Szardínia az ország első övezete, ahol a legalacsonyabb szintű korlátozó intézkedésekre tértek át. Olaszországban október vége óta a vörös, narancssárga és sárga színű fokozatokat használták a járvány veszélyességének jelölésére, Szardínia viszont az első fehér színű térségnek számít.

A korábbi szigorú előírások közül egyedül a szájmaszkviselés és a legalább egyméteres biztonsági távolság betartásának kötelezettsége maradt érvényben.

A nyitást a szigeten a vírus alacsony reprodukciós rátája tette lehetővé, mivel minden százezer szardíniai lakosra kevesebb mint harminc beteg jut. Ennek ellenére a szigeten is azonosították a nagy-britanniai vírusvariánst, amely miatt a sziget néhány településén jelenleg is karantén van érvényben.

A szardíniai lakosok úgy nyilatkoztak, hogy annyira furcsa számukra a nyitás, hogy “félnek” visszatérni a járvány előtti megszokott életükhöz. Christian Solinas tartományi elnök óvatosságra szólította fel a lakosságot, hangsúlyozva, hogy a “fehér övezetbe való átlépés nem jelenti, hogy vége a pandémiának”.

A kormányzó éppen ezért az azonnali és teljes nyitás helyett lépcsőzetesen vezeti be a korlátozások feloldását: a kijárási tilalom érvényben marad éjjel fél tizenkettőtől reggel öt óráig.

A bárok reggeltől este kilencig, az éttermek reggeltől éjjel tizenegy óráig tarthatnak nyitva.

Ez is hatalmas segítséget jelent, hiszen a vacsoraidőben való nyitvatartással a jelenleg majdnem kizárólag helyi vendégek visszatérnek az éttermekbe – nyilatkoztak az étteremtulajdonosok.

Az edzőtermeket, uszodákat, mozikat, színházakat, balett- és tánciskolákat jövő hétfőtől nyitják meg újra, a kereskedelmi központok a hét minden napján nyitva tarthatnak, a tartományi elnök pedig közölte, hogy március 15-én mérik fel a nyitás első hatásait.

Miközben Szardínia épp újranyit, Milánóban még szombaton vonultak ki ezrek az újonnan elrendelt karantén előtt, Magyarországon pedig március 16-ig hosszabbították meg a jelenleg hatályban lévő korlátozásokat.

(Forrás: MTI, fotók: Getty Images)

pandémia | étterem | járvány | koronavírus | szardínia

FOLYTASD EZZEL

Mostanában utaznál Törökországba? Ezeket jó, ha tudod

Ez a híres ókori bizánci-római kastély is leomlott a törökországi földrengésben

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram