Close
Hiába számít illegálisnak, tonnaszámra viszik haza a homokot a turisták Szardíniáról

Hiába számít illegálisnak, tonnaszámra viszik haza a homokot a turisták Szardíniáról

Csak idén hat tonnát lopták el a strandokról a nyaralók.

Egy helyi aktivistákból álló, Sardinia Robbed and Plundered  (nagyjából: Szardínia kirabolva és kifosztva) nevű Facebook-csoport becsülte meg a turisták által ebben az évben a szigetről elvitt homok mennyiségét, azt követően, hogy a járvány csúcsidőszakában javult a helyzet, és jelentősen csökkent a kicsempészett adag.  A helyi önkormányzat Szardínia: hordozd a szívedben, de csak a szívedben szlogennel készített egy videót annak érdekében, hogy elrettentse a turistákat attól, hogy bármit is elvigyenek a sziget strandjairól.

Bár a szardíniai homokkal, kavicsokkal és kagylókkal történő kereskedelmet 2017-ben betiltották, az illegálisnak számító tevékenységet mégsem sikerült felszámolni. Korábban egy francia turistát ezereurós (kb. 350 ezer forintos) bírsággal sújtottak, miután a repülőtéri biztonságiak két kilogramm szardínani homokot találtak a poggyászában egy műanyag palackba zárva, júniusban pedig negyvenegy személy ellen indult eljárás az összesen mintegy száz  kilogrammnyi homok eltulajdonítása miatt. A szabályszegők akár háromezer eurós (kb. egymillió forintos) bírságra is számíthatnak.

A homokcsempészek egyik kedvenc zsákmánya a Budelli-szigeten található rózsaszín homok. A sziget nemzeti park részévé nyilvánított strandjára 1994 óta nem lehet belépni, az aktivisták azonban számos olyan fényképre bukkantak az interneten, melyeken a híres rózsaszín strandról származó homokot hirdetik zsákokba gyűjtve, azzal a marketingszöveggel, hogy nagyon nehéz hozzájutni.

De miért is olyan érdekes a szardíniai homok a turisták számára?

“A legtöbb embernek igazából nincs indítéka – írta a kampány egyik szervezője a Facebook-oldalán. – Talán azért viszik el, hogy utána irigykedjenek rájuk a barátok és a rokonok, netán a lakásukban újra átéljék a nyaralás emlékeit, vagy csak azért, hogy feltöltsék vele az akváriumot.”

Ha ősszel szeretnénk élvezni a meleg, azúrkék tengert, távol a zsúfolt strandoktól, akkor irány Szardínia! A buja sziget fantasztikus és vadregényes partokat kínál, de nem ez Szardínia egyedüli vonzereje.

(Forrás: Independent, fotók:  Getty Images)

FOLYTASD EZZEL
Két évvel a járvány kitörése után bevezeti első korlátozásait ez a távoli ország
Az alacsony átoltottság miatt nem enyhítenek a korlátozásokon a szomszédban
Rendeld meg a Roadster magazin 6. számát!
Őszi-téli lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 224 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom