Close
Eljött az a hónap, aminél jobbat még nem találtak ki utazáshoz. Ajánlunk is öt helyet

Eljött az a hónap, aminél jobbat még nem találtak ki utazáshoz. Ajánlunk is öt helyet

Szeptember. Favoritként indul a legszebb hónapok különversenyén, sőt, szerintünk májust megelőzve meg is nyeri azt. Nevezhetjük akár új januárnak, már ami a nagy újrakezdéseket illeti, de az biztos, hogy utazás szempontjából nem találunk nála tökéletesebbet. A nyár végeztével végre hazatértek a turistahadak, ráadásul az idő még mindig kellemes, számíthatunk a napsugarakra, a színek pedig elkezdenek játszani. Ajánlunk öt helyet a nagyvilágból, ahová érdemes ebben a hónapban elmenni.

Új-Fundland

Kanada minden évszakban jó választás, bár télen azért kicsit merészebb. A világ tizenhatodik legnagyobb szigetének az ősz áll a legjobban, még akkor is, ha ilyenkor alig kúszik tíz fok fölé a hőmérséklet.

A legkeletibb kanadai tartomány bájos fővárosában, St. John’s-ban pezseg a kulturális élet, színpompás házak és a viktoriánus építészet remekei között lehet sétálni, a kikötőváros környéki túraútvonalakon pedig bogyós gyümölcsöket szedni, mint ahogy a bálnales is kihagyhatatlan program.

Ott találjuk Észak-Amerikai legrégebbi mezőgazdasági piacát, a közeli Fundy Nemzeti Parkban egyedülálló jelenség, a világ legmagasabb árapálya csíphető el.

Szófia

Bulgáriában járva hajlamosak vagyunk csak a tengerpartban gondolkodni, pedig a laza hangulatú, keleti és nyugati kultúrát keverő, mozgalmas éjszakai élettel csalogató főváros nem érdemli meg, hogy kifelejtsük.

A szovjet éra lenyomatát azért számos helyen érezni még a szinte folyamatosan változó Szófiában, amely igazi zöld város, tele szépen gondozott kertekkel és parkokkal.

Fő nevezetességei (rengeteg a történelmi emlék) akár gyalog is bejárhatók, és nem kell attól tartanunk, hogy a tömegnyomor miatt kényelmetlen házigazda lenne. Az aranykupolás Alekszandr Nyevszkij székesegyházat érdemes beiktatni, mint ahogy a mindig mozgalmas, üzletekkel és éttermekkel teli Vitosa sugárút is megér egy sétát.

Szicília

Létezik egyáltalán olyan időszak, amikor Olaszország legnaposabb szigete nem vonzó? Aligha. A Földközi-tengeren át érkező forró afrikai fuvallatok még szeptemberben is melegen tartják a vad és gyönyörű strandok vizeit, ám estére már kellemes időben csatangolhatunk a gazdag kultúrájú szicíliai városok (leginkább Palermo és Catania, a kevésbé fősodorban lévők közül a barokk stílusú Ragusa vagy Modica) labirintusszerű utcáin.

Nyilván a legjobb helyi ételeket sem szabad kihagyni, ilyen a padlizsán alapú caponata saláta, vagy a sfinzione, ami egy pizzaféleség, illetve a pannella, a csicseriborsóból készült tészta.

Cataniában találjuk a 2018-as év városi szállodáját (Asmundo di Gisira), melynek valódi szépsége belül rejtőzik.

A 18. században épült, azóta természetesen ráncfelvarráson átesett épület enteriőrjét a sziget legendái inspirálták, de a kortárs átépítők számos eredeti elemet meghagytak a dekoratív mennyezettől kezdve a díszes ajtófélfákig.

Loire-völgy

Az UNESCO Világörökségéhez tartozó terület a vidéki gyönyör megtestesítője.

Azt pedig aligha kell külön ecsetelni, milyen elképesztő színekkel festi meg a természet ősszel a szőlőültetvényeket, a gondosan ápolt kerteket, a csillogó kastélyok körüli parkokat és persze az apró tavakat körbeölelő fákat. Apropó szőlő: szeptemberben jó néhány, borhoz köthető fesztivált tartanak arrafelé!

A Loire-völgyében háromszáznál is több kastélyt lehet felfedezni, nagyrészük múzeumként vagy szállodaként funkcionál. Közülük Chennonceaux abszolút Instagram-pozitív kategória, akárcsak a legszebb kertet magáénak tudó Villandry.

Madeira

A virágok szigete tavasszal látogatási rekordokat döntöget,

így hát akkor sem járunk rosszul egy őszre időzített kirándulással, ha a botanikus kert ilyenkor úgymond kevesebb látnivalót ad.

A Szent Lőrinc-félsziget, Madeira egyik legszebb helye ilyenkor is ott van: a nyolc kilométer hosszan az óceánba nyúló földnyelv ösvényén sétálva vörös és fekete sziklák kísérnek végig.

Remek választás a kilenc kilométeres partszakasszal bíró Porto Santo, ahol békés környezetben találunk apró éttermeket és hoteleket, aztán az UNESCO-védettséget élvező Laurel erdő az örökzöld fáival, Porto Moniz természetes lávamedencéivel, vagy a sziget legnaposabb pontja, Ponta del Sol.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Unsplash, Getty Images)

FOLYTASD EZZEL
Horvátország Covidteszttel segít a tőlük hazatérő turistáknak 
A járvány miatt csillagászati áron golfozhatnak a szingapúri milliárdosok
Megjelent a Roadster negyedik lapszáma.
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, és akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom