Mégsem lesz semmi a sivatagi gigapoliszból? Szaúd-Arábia alaposan megnyirbálta a Line-t

Szaúd-Arábia 98,6 százalékkal csökkentette a Line nevű sivatagi város terveit.

Az eredeti tervek szerint a 2030-ra elkészülő település százhetven kilométer hosszan nyúlt volna el, hogy másfél millió embernek adjon otthont. Április 5-én azonban egy  tisztviselő azt mondta a Bloombergnek, hogy a város mindösze 2,4 kilométer hosszú lenne, kapacitását pedig kevesebb mint háromszázezer lakosra csökkentenék.

A tervek visszavágására az informátor szerint azért volt szükség, mert az állami befektetési alap még nem hagyta jóvá a Neom 2024-es költségvetését. Úgy tűnik, hogy a több milliárd dolláros építkezés pénzügyi valósága aggodalmakat kelt a szaúdi kormány legmagasabb szintjein.

A fejlesztési projekt korábban komoly emberi jogi aggodalmakat váltott ki, miután a helyi törzsek tagjait erőszakkal lakoltatták ki a helyszínről, aki pedig ellenállt, arra halálbüntetést szabtak ki. ENSZ-szakértők arra kértek minden, a projektben érintett vállalatot és külföldi befektetőt, hogy ne vegyen részt emberi jogi visszaélésekben, és ne járuljon hozzá ezekhez.

A tervezett város ugyanakkor nemcsak emberi jogi, hanem környezetvédelmi kérdéseket is felvet. A Trends in Evolution & Ecology nevű folyóirat a beruházását 2024 biodiverzitásra legnagyobb veszélyt jelentő tizenöt fenyegetése között tartja számon, mert mérete és tükrös homlokzata megszámlálhatatlan vonuló madár halálát okozhatja.

Szaúd-Arábia persze nem áll meg a Line-nál, a Neom projekt keretében épül még többek között ultrafuturisztikus sivatagi felhőkarcoló és sci-fi-be illő üveghíd-hotel is.

(Forrás: The Cradle, Dezeen, képek: Neom/Facebook, Neom.com)

szaud-arábia | város | NEOM | The Line | sivatag

FOLYTASD EZZEL

Csak ekkor lehet kipróbálni a Bang & Olufsen csúcsmodelljeit Magyarországon

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom