Teltházzal indult és álló tapsviharral végződött a magyar társulat balett-thrillere

Darren Aronofsky filmjéből azok is megismerhették a Fekete hattyú történetét, akiknek azelőtt a Csajkovszkij-művel még nem találkoztak. A nagy hatású balett-thrillert a Szegedi Kortárs Balett is műsorra tűzte, a siker pedig nem maradt el: teltház és tapsvihar kísérte az előadást.

Nem sokkal a magyar bemutató után máris kéthetes belgiumi premiersorozatra indul a társulat a Juronics Tamás rendezte darabbal, hogy hazatérve a Budapest Táncfesztiválon lépjen fel.

A Szegedi Kortárs Balettet idén harminc éve igazgató Echéry-Pataki András a kezdetektől fogva fontosnak tartja a széles szakmai térben való megjelenést, hogy a hazai mellett európai és akár tengerentúli mércével is meg tudják mérni magukat. Ennek is köszönhető, hogy a társulatban sok külfödi alkotó mutatkozik be.

A társulat nem először jár Belgiumban, korábban a Carmina buranát mutatták be Brüsszelben, és ezután született meg az együttműködés a Ballets nevű belga ügynökséggel és annak tulajdonosával, Didier Durieux-vel. Idén harminchat külföldi fellépésük lesz, és jövőre is vannak már terveik.

Az ősz folyamán Lengyelországot követően egy kéthetes párizsi fellépéssorozat következik, majd visszatérnek Finnországba, ahol már korábban is jártak, és onnan egyenesen újra három produkcióval Belgiumban vendégszerepelnek. 2025-ben egy másik ügynökséggel megismétlik a 2022-es baltikumi turnét, miközben tárgyalásokat folytatnak Japánnal és számos más hellyel.

Az igazgató szerint a társulat sikere a markáns előadói stílusban rejlik, mely könnyedén megtalálja a maga közönségét.

A külföldön is nagy nézőszám mellett játszott előadások azt jelzik vissza számukra, hogy a művészeti stílust és az üzenetet, amit darabjaik hordoznak, nemcsak a hazai közönség értékeli.

„A Carmina burana a legtöbbet játszott előadás, 23 éve világszerte töretlen siker övezi. A mostani nemzetközi turnénkba is szervesen beépül, ahogy az életünkbe is: levehetetlen a repertoárunkról és sokáig zászlós hajója lesz még az együttesnek, de más produkciókkal is készülünk" tette hozzá az igazgató.

Most a Fekete hattyú is fókuszban van, de gyerekdarabokkal is fognak kísérletezni, decemberben az említett két mű mellet a Diótörőt újragondolva, modernizálva, felfrissítve viszik Brüsszelbe. 2025 novemberében pedig élőzenés, nagyzenekaros bemutatót terveznek, elsősorban Belgiumba.

Előfordul, hogy a balett nem marad a négy fal között, amint azt ez a zseniális videó és ez a performansz is bizonyítja.

(Forrás: Szegedi Kortárs Balett, fotók: Tarnavölgyi Zoltán)

előadás | balett | tánc | Fekete hattyú | szegedi kortars balett

FOLYTASD EZZEL

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

Itt úgy alkotják meg az öltönyöd, mintha James Bondnak készítenék

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Wellness és luxus: Fedezd fel Magyarország egyik legexklúzívabb wellness paradicsomát
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom