Close
Ami nemrég elképzel­hetetlennek tűnt, bekövetkezett: szellemfalu lett Hallstattból

Ami nemrég elképzel­hetetlennek tűnt, bekövetkezett: szellemfalu lett Hallstattból

A világjárvány alaposan megváltoztatta a legnépszerűbb osztrák település hétköznapjait.

Többször írtunk már az UNESCO Világörökségéhez tartozó apró, megkapó fekvésű, romantikus ausztriai városkáról. Az azonos nevű tó és a közeli hegycsúcsok között elnyúló falu igazi ékszerdoboz, egyike a legrégebbi és még mindig lakott európai településeknek. A szorosan a sziklák lábához épült több száz éves házak között vezető szűk utcákon és tereken sétálgatva a barokk és gótikus építészet köszön vissza ránk, no meg a tó, a Hoher Sarstein, déli irányban pedig a dachsteini hegyek. A város különösen kedvelt célpontja az ázsiai turistáknak – olyannyira, hogy megépítették a falu hasonmását a Guangdong tartományban található Hujcsouban.

A közelmúltban a polgármester bejelentette, hogy harmadára csökkentené az osztrák faluba érkező buszok és ezáltal a turisták számát, ami nehéz folyamat, tekintve, hogy Hallstatt könnyen elérhető mind Bécsből, mind Salzburgból, és előszeretettel szerveznek oda jóárasított utakat.

Ezek többnyire a megszokott egynapos formula helyett a félnapost követik, mert aránylag pici a hely. A buszok jönnek, a turisták meglövik a néhány fotójukat, majd gyorsan távoznak. Sokszor előzetes bejelentés nélkül egyszercsak megjelennek a kertekben, és drónt is gyakran használnak.

Ennek azonban vége lett.

A napi tízezer látogatót fogadó nyolcszáz fős faluban gyakorlatilag új időszámítás kezdődött március 16-án, amikor az osztrák kormány kijárási korlátozást rendelt el. “Olyan volt, mintha egy szellemfaluban élnénk. A világ megállt. Ijesztő, csendes és nyugodt lett. Sehol nem voltak autók, buszok és turisták. Még a hattyúkat is hallottuk, ahogy úsznak” – mondja egy helyi lakos, Sonja Katharina.

A kezdeti sokkot követően élvezni kezdte a kellemes tavaszi idő miatt még szebbnek tűnő új életet. Nem kellett kerékpárral a turisták között lavíroznia, hogy eljusson a boltba, mert Hallstatt legszebb utcája – ahol békeidőben naponta négyezren fordulnak meg –, gyakorlatilag kiürült. További pozitívumként említette, hogy végre újra tudtak egymással beszélgetni a helyiek ,természetesen a megfelelő távolságot betartva, nem kellett sietniük sehová, és rájöttek, mi igazán fontos az életben.

Egy helybeli zenész, bizonyos Gerhard szerint a turizmus bedőlése többé-kevésbé váratlanul történt, a városka pedig hirtelen visszatért a gyökereihez. A korlátozások bevezetése után a turisták száma nullára csökkent.

Kurt Reiger, a híres hallstatti sóbánya vezérigazgatója elmondta, hogy az utóbbi években turisztikai központtá vált településen sokan elvesztették a munkájukat a járvány miatt, úgyhogy ez az egész nem olyan érzés, mintha visszakapták volna a régi otthonukat. A régi faluba is rengetegen érkeztek, azt a szituációt pedig még szerették. 2006-ban például arrafelé forgatták a népszerű dél-koreai sorozat, a Spring Waltz epizódjait, aminek következtében szinte megrohanták Hallstattot az ázsiaiak.

A következő turistacunamit a Jégvarázs okozta, merthogy elterjedt a hír, hogy a mesében szereplő fantázivilágot, Arendelle-t a kis osztrák város inspirálta. Ez pedig bőven elég volt ahhoz, hogy az ázsiai utazók teljesen megőrüljenek, és tömegével érkezzenek oda egyetlen fotó elkészítése miatt. Az információról egyébként később kiderült, hogy csak pletyka, a valódi inspirációforrást Norvégiában kell keresni.

Gregor Gritzky, a Dachstein Salzkammergut helyi turisztikai igazgatója szerint a turizmusnak az érméhez hasonlóan két oldala van. “A vendégek száma komoly kihívást jelent. Persze az önkormányzatnak jó, ha jönnek turisták. Azt szeretnénk, hogy az emberek ne csak leszálljanak a buszról egy fotó erejéig, és induljanak máris a következő állomásra, hanem tegyenek kicsit többet” – mondja a szakember.

Bár pénzügyi haszonnal jár az idegenforgalom, azért bőven akadnak mellékhatásai is.

Simon König párjával május közepén járt a faluban, és alig akart hinni a szemének. “Soha nem volt még ilyen szép. Amikor megérkeztünk, rajtunk és a helyieken kívül nem volt ott senki. Dél körül jöttek még néhányan, de ők is csak a szomszédos településekről, ahogyan mi.”

Hallstatt viszont lassacskán újraindul. A szállodák nyitnak, a világhírű sóbányában folytatódik a munka. “Úgy gondolom, a turizmus fellendüléséhez még időre van szükség. Az egyik legnagyobb kérdés az, hogy ki jöhet a városba, mikor és meddig” – nyilatkozta Gregor Gritzky. Egy dolog azért biztos: Hallstatt nem veszítette el azt, ami különlegessé tette.

(Kiegészítés: olvasóink jelezték, hogy a feloldásoknak köszönhetően az utóbbi napokban már megjelentek a turisták Hallstattban. A cikk korábbi állapotokat tükröz).

Ez is érdekelhet:

(Forrás BBC, fotók: Pixabay)

turisták | nagy sztori | szellemfalu | ausztria | hallstatt

FOLYTASD EZZEL

Szinte sokkolta a turistát, amikor meglátta, mennyibe kerül egy üveg víz a hotel minibárjában

Ha Olaszországban dolgoznál, ezekben a munkakörökben érdemes próbálkoznod

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram