A fehérje szén-dioxidból történő előállításával csökkenthető az éghajlatváltozás élelmiszeriparra gyakorolt hatása.
– "A légköri szénből készült ételek táplálhatják a világot, miközben hozzájárulhatnak az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez" – mondta Pasi Vainikka, a Solar Foods vezérigazgatója, hozzátéve, cégük már ki is fejlesztett egy szén-dioxid felhasználásával készült fehérjeport.
A Solein nevű vegán fehérjeport mikrobák hozzák létre, amelyek elnyelik a szenet, miközben felszabadítják az oxigént. Az így kapott alapanyagot hús és tejpótlékként, vagy táplálék-kiegészítőként lehet felhasználni ételek és turmixok készítése során.
A fehérjepor tápanyag-összetétele hasonló a szárított szójához vagy algához, íze és állaga pedig a búzaliszthez hasonlít.
A Solar Foods állítása szerint a Solein jó választ adhat a modern mezőgazdasághoz kapcsolódó károsanyag-kibocsátások nagy részére is, így megszüntetheti az élelmiszeripar éghajlati hatásait. Szintén előnye, hogy az előállításhoz a hagyományos ipari gazdálkodáshoz használt területek töredékére van szükség, a felszabaduló területeken pedig ismét erdősítés kezdődhet meg. Ez azt jelenti, hogy a Solar Foods közvetett módon segíthet a klímaváltozás kezelésében is.
A 2017-ben alapított finn vállalat a Helsinkihez közeli kísérleti üzemében eddig húsz különböző terméket készített, idén pedig már az első kereskedelmi mennyiség előállítására is alkalmas gyár kiépítését is megkezdik azzal a céllal, hogy évente ötmillió ételt állítsanak elő.
A Solar Foods működése a NASA által az 1960-as években kifejlesztett technológián alapulnak, amelyek lehetővé teszik, hogy hosszú űrmissziókban ellássák az űrhajósokat.
Akvárium pedig ennél hasznosabb még sosem volt. A látványos kiegészítő egy merőben új mezőgazdasági módszerként is értelmezhető akkor, ha nagy volumenben tekintünk rá.
(Fotók: dezeen.com)
solar foods | széndioxid | gasztronómia | innováció
Merész kampánnyal robban be a Reebok új kollekciója
A modern luxus nyomában a Range Roverrel

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.
Megnézem, mert érdekel!