A fehérje szén-dioxidból történő előállításával csökkenthető az éghajlatváltozás élelmiszeriparra gyakorolt hatása.
– "A légköri szénből készült ételek táplálhatják a világot, miközben hozzájárulhatnak az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez" – mondta Pasi Vainikka, a Solar Foods vezérigazgatója, hozzátéve, cégük már ki is fejlesztett egy szén-dioxid felhasználásával készült fehérjeport.
A Solein nevű vegán fehérjeport mikrobák hozzák létre, amelyek elnyelik a szenet, miközben felszabadítják az oxigént. Az így kapott alapanyagot hús és tejpótlékként, vagy táplálék-kiegészítőként lehet felhasználni ételek és turmixok készítése során.
A fehérjepor tápanyag-összetétele hasonló a szárított szójához vagy algához, íze és állaga pedig a búzaliszthez hasonlít.
A Solar Foods állítása szerint a Solein jó választ adhat a modern mezőgazdasághoz kapcsolódó károsanyag-kibocsátások nagy részére is, így megszüntetheti az élelmiszeripar éghajlati hatásait. Szintén előnye, hogy az előállításhoz a hagyományos ipari gazdálkodáshoz használt területek töredékére van szükség, a felszabaduló területeken pedig ismét erdősítés kezdődhet meg. Ez azt jelenti, hogy a Solar Foods közvetett módon segíthet a klímaváltozás kezelésében is.
A 2017-ben alapított finn vállalat a Helsinkihez közeli kísérleti üzemében eddig húsz különböző terméket készített, idén pedig már az első kereskedelmi mennyiség előállítására is alkalmas gyár kiépítését is megkezdik azzal a céllal, hogy évente ötmillió ételt állítsanak elő.
A Solar Foods működése a NASA által az 1960-as években kifejlesztett technológián alapulnak, amelyek lehetővé teszik, hogy hosszú űrmissziókban ellássák az űrhajósokat.
Akvárium pedig ennél hasznosabb még sosem volt. A látványos kiegészítő egy merőben új mezőgazdasági módszerként is értelmezhető akkor, ha nagy volumenben tekintünk rá.
(Fotók: dezeen.com)
innováció | solar foods | gasztronómia | széndioxid
A Balaton kapuja: Kenese Bay Garden Resort & Conference Hotel
Otthonos minimalizmus, avagy egy stílusos családi ház Szombathelyen

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!