Szén-dioxidból előállított fehérje jelenthet választ a klímaváltozásra

A fehérje szén-dioxidból történő előállításával csökkenthető az éghajlatváltozás élelmiszeriparra gyakorolt hatása.

– "A légköri szénből készült ételek táplálhatják a világot, miközben hozzájárulhatnak az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez" – mondta Pasi Vainikka, a Solar Foods vezérigazgatója, hozzátéve, cégük már ki is fejlesztett egy szén-dioxid felhasználásával készült fehérjeport.

A Solein nevű vegán fehérjeport mikrobák hozzák létre, amelyek elnyelik a szenet, miközben felszabadítják az oxigént. Az így kapott alapanyagot hús és tejpótlékként, vagy táplálék-kiegészítőként lehet felhasználni ételek és turmixok készítése során.

A fehérjepor tápanyag-összetétele hasonló a szárított szójához vagy algához, íze és állaga pedig a búzaliszthez hasonlít.

A Solar Foods állítása szerint a Solein jó választ adhat a modern mezőgazdasághoz kapcsolódó károsanyag-kibocsátások nagy részére is, így megszüntetheti az élelmiszeripar éghajlati hatásait. Szintén előnye, hogy az előállításhoz a hagyományos ipari gazdálkodáshoz használt területek töredékére van szükség, a felszabaduló területeken pedig ismét erdősítés kezdődhet meg. Ez azt jelenti, hogy a Solar Foods közvetett módon segíthet a klímaváltozás kezelésében is.

A 2017-ben alapított finn vállalat a Helsinkihez közeli kísérleti üzemében eddig húsz különböző terméket készített, idén pedig már az első kereskedelmi mennyiség előállítására is alkalmas gyár kiépítését is megkezdik azzal a céllal, hogy évente ötmillió ételt állítsanak elő.

A Solar Foods működése a NASA által az 1960-as években kifejlesztett technológián alapulnak, amelyek lehetővé teszik, hogy hosszú űrmissziókban ellássák az űrhajósokat.

Akvárium pedig ennél hasznosabb még sosem volt. A látványos kiegészítő egy merőben új mezőgazdasági módszerként is értelmezhető akkor, ha nagy volumenben tekintünk rá.

(Fotók: dezeen.com)

innováció | gasztronómia | solar foods | széndioxid

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom