Csodálatos közös projektbe fogott Szlovénia és Olaszország

Szlovénia és Olaszország közös pályázatot nyújtott be az UNESCO-hoz.

Szeretnék egyesíteni a már meglévő nemzeti bioszféra-rezervátumaikat a Júliai-Alpokban, hogy egy közös, határokon átnyúló rezervátumot hozzanak létre.

Mint a szlovén Természeti Erőforrások és Területrendezés Minisztériuma közölte, a közös név alátámasztja azt a közös törekvést, amelyért mindkét nemzeti park küzdött az elmúlt évtizedben, hogy egy egyedülálló, határokon átnyúló bioszféra-rezervátumban olvadjon össze.

A Bohinji-tó

Az országok a Triglav Nemzeti Park és a Júliai-Előalpok Természeti Park nevében nyújtották be a pályázatot az UNESCO Ember és a bioszféra (MAB) programjára.

A kezdeményezés szeretné felfrissíteni az emberek és a természeti területeik közötti értékes kapcsolatokat, ösztönözni a helyieket és a fiatalokat, és felhívni a figyelmet a Júliai-Alpokat érintő jelentős környezeti és társadalmi-gazdasági kérdésekre.

A szlovéniai Júliai-Alpok bioszféra-rezervátumot 2003-ban jelölték ki az ország első ilyen rezervátumaként, amely tíz településen terül el, középpontjában a Triglav Nemzeti Parkkal. Néhány évvel ezelőtt a Prealpi Giulie Regionális Természetvédelmi Park is megtette ugyanezt a lépést, a terület tizenegy olasz települést érint.

A Júliai-Alpokon kívül Szlovéniának három másik bioszféra-rezervátuma van: a Karszt (2004-ben kijelölt), a Kozjansko és Obsotelje (2010), valamint a 2018-as Mura bioszféra-rezervátum, amely 2021-ben csatlakozott a Magyarország, Ausztria, Horvátország, Szerbia természeti területeit is felölelő Mura–Dráva–Duna Bioszféra-rezervátumhoz, amely Európa egyik legnagyobb természeti területének számít.

Az égieknek felettébb jó napjuk lehetett, mikor Szlovéniát teremtették, de ami azt illeti, Olaszország sem panaszkodhat.

(Forrás: The Slovenia Times, Balaton-felvidéki Nemzeti Park, képek: Getty Images)

bioszféra-rezervátum | szlovénia | természetvédelmi terület | Triglav Nemzeti Park | olaszország

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom