Close
Kedvelt úti célok váltak teljesen megközelíthetetlenné a szomszédban

Kedvelt úti célok váltak teljesen megközelíthetetlenné a szomszédban

A súlyos árvizek miatt nem lehet megközelíteni egyes nyaraló- és kirándulóhelyeket Szlovéniában.

Bár az ország nagy része nem szenvedett súlyos károkat, és továbbra is nyitva áll a vendégek és látogatók előtt, egyes területek még mindig megközelíthetetlenek, és van, ahol a közúti, vasúti összeköttetés  is megszakadt.

Az időjárás okozta károk miatt nem javasolt utazni a közép-szlovéniai Medvode, Kamnik, Velika Planina, Komenda, Idrija, Žiri és Škofja Loka területére,  az Alpok térségében Koroška egyes részeire, a Felső-Savinja völgyébe (Luče, Solčava, Ljubno ob Savinji, Gornji Grad, Nazarje, Rečica ob Savinji, Mozirje, Polzela), a Pannon-síkságon pedig a Pomurje régió egyes területeire, ahol a Mura folyó árad.

Ezen belül egyáltalán nem lehetséges a turisztikai látogatás a Velika Planinára, Kamnik településre, Skofja Lokába, a Felső-Savinjska-völgy egészébe (Solcava, Luce, Ljubno, Nazarje, Mozirje, Gornji Grad), Koroskába (Crna na Koroskem, Prevalje, Mezica, Dravograd) és Koroska Belába, valamint egyes, Mura folyó mentén fekvő helyekre.

 

A Turisztikai Hivatal azt tanácsolja az utazóknak, hogy figyeljék az időjárás-előrejelzéseket, és legyenek óvatosak, mivel az útviszonyok továbbra is kiszámíthatatlanok, sok út megsérült vagy még mindig el van árasztva. A járművezetők kövessék a mentőszolgálatok utasításait, és ne vezessenek elárasztott területeken vagy lezárt utakon.

A szlovéniai hegyekben való túrázást határozottan nem ajánlja a szervezet.

Több túra- és hegymászóútvonalat lezártak, azok járhatatlanok, ezenkívül a vízfolyások nagyon kiszámíthatatlanok, veszélyesek lehetnek a folyók és patakok. Számos folyó, köztük a Soca, a Savinja, a Krka, a Száva és a Dráva vízhozama megnövekedett, így a kajakozás, a rafting és a búvárkodás sem javasolt.

A talaj nagyfokú nedvessége miatt a földcsuszamlások valószínűsége továbbra is magas az egész országban.

Az árvíz utáni különleges helyzet miatt az élelmiszereket, műszaki cikkeket vagy gyermekfelszereléseket kínáló üzletek vasárnap és ünnepnapokon is nyitva lehetnek. A nyitvatartás meghosszabbítása hét közben is megengedett, amit az üzletek maguk határoznak meg.

A Szlovén turisztikai Hivatal hangsúloyozza, hogy a helyi idegenforgalmi szolgáltatók mindent megtesznek annak érdekében, hogy továbbra is biztonságos és kényelmes tartózkodást nyújtsanak a vendégeknek, de ehhez szükséges a turisták felelősségteljes hozzáállása is.

A hivatal honlapján naponta frissülő részletes információkat és hasznos linkeket találhatunk, amelyek segít a naprakész tájékozódásban.

Egy másik szomszédunkban szintén árvizek állják a kirándulók útját.

(Forrás: MTI, képek: Getty Images)

közlemény | áradás | turizmus | elérhetetlen | utazás

FOLYTASD EZZEL

Ráleltünk Budapest és a BMW legszorosabb párhuzamára

Őszinte, szórakoztató és sorsfordító – Így lett a Körvonal az ország kedvenc játéka

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram