Szó szerint kivirágzott Madrid egyik legszebb épülete

Hatalmas pipacsok, liliomok és cseresznyevirágok költöztek a Kristálypalotába egy koszovói művész jóvoltából. 

A spanyol főváros telis tele van csodás épületekkel, elegáns palotákkal, pompás kertekkel, parkokkal. A százhúsz hektáros Retiro Park közülük is kiemelkedik. Itt látogatható a Kristálypalota, Ricardo Velázquez Bosco 1887-es épülete, amely egy törékeny csipkevázra fújt üvegnek tűnik, de valójában egy több mint száz éves kiállítási létesítmény, amely egykor üvegházként funkcionált.

A Kristálypalota egyedisége és döbbenetes szépsége sok művészt vonz. 2006-ban a koreai Kimsooja változtatta szivárványos tündérvilággá, 2010-ben Jessica Stockholder Peer színes műanyagokból épített obeliszket a közepére, 2018-ban Jaume Plensa álmodott "láthatatlan" drótszobrokat installált az egykori üvegházba. Most Petrit Halilaj koszovói művész töltötte meg élettel a légies épületet.

A lugasépítő-féle madarak párzás előtti udvarlása ihlette meg őt, hiszen ők a legművészibb fészekrakók. A hímek bármit bevetnek, hogy elnyerjék a tojók figyelmét és kegyeit, ékes lugasokat építenek. Virágokkal, termésekkel, speciális díszekkel. Virágokkal telerakott lugassá változott most a Palacio de Cristal is. A művész a szerelem ünnepeként tekint az installációra, mely egészen 2021 február 28-ig marad a palotában.

Ez is érdekelhet:

Madrid a bizonyíték: egy világváros is lehet nyugodt és zöld

Matadorral reklámozott védőszent-ünnep, művész-, kreatív- és munkásnegyed, zavarba ejtően sok park. Íme Madrid egy ott élő, a városba szerelmes magyar szemével.

(Fotók és Forrás: The Colossal)

kristálypalota | Palacio de Cristal | Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía | nagy sztori | madrid

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom