Close
Ezért nem öntik ki sosem a sztárséfek a tészták főzővizét

Ezért nem öntik ki sosem a sztárséfek a tészták főzővizét

Itt nemcsak az élelmiszer-pazarlás csökkentéséről, a maradék újrahasznosításáról van szó, hanem arról is, hogy vannak olyan alapanyagok, amelyeket méltatlanul mellőzünk a mindennapokban.

A tészta főzővize leggyakrabban a lefolyóban landol, holott valójában a szakácsok legjobb barátja is lehet rejtett tulajdonságai miatt.

Találtunk öt okot, amiért valóban érdemes félretenni és újra felhasználni.

A keményítőben gazdag folyadék a séfek szerint egy olyan titkos ragasztóanyag, amely segít a szószoknak a tésztára tapadni, éppen ezért egy kis csészényit erősen ajánlott a szószokhoz adni belőle.

Az olyan tésztaételek esetében, mint a carbonara, a tészta főzővizét szükséges hozzáadni a tojáskeverékhez, hogy sűrű, de krémes állagú szószt kapjunk.

Kevesen tudják, hogy a hüvelyeseket, így a babot vagy a lencsét is érdemes ebbe áztatni.

A tésztafőzésből származó vizet felhasználhatjuk a levesek elkészítéséhez is, az alaplé kiegészítéseként.

Nigella a kenyér dagasztásához is a tészta főzéséből megmaradt vizet használja, mert azt vallja, hogy egyedülálló puhaságot kölcsönöz neki.

A tészta főzővizét akár le is fagyaszthatjuk például úgy, hogy jégkocka tálakba adagoljuk, így aztán csak elő kell kapnunk a mélyhűtőből, ha szükségünk van rá főzés során.

(Forrás: Finedining Lovers, fotók: Getty Images)

konyhai trükk | konyhai praktika | sztérséfek | tészta | újrahasznosítás

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

Ide érdemes elmenni a hétvégén igazán különleges indiai fogásokért

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram