Elképzelhetetlen, mi folyik egy szuperjacht fedélzetén egy magánséf szerint

Egy brit séf öt évet dolgozott jachtokon, többek között a katari királyi dinasztia és a Murdoch család hajóin és elmesélte, mi mindent látott.

Harriet Mansell a Fine Dining Lovers magazinnak adott egy nagyobb interjút, amelyben az étterme megnyitása mellett beszélt arról az öt évről is, amit szuperjachtok fedélzetén töltött. Az időszak alatt számtalan „őrületes” dolgot tapasztalt meg, olyasmit, ami egyszerű átlagemberek számára elképzelhetetlen.

"Voltak vendégek, akik milliméterre pontosan megmondták, mekkorára legyen felvágva a zöldség. Minden pillanatban készen kellett állni bármilyen kérésre."

Mansell tavaly nyitotta meg saját, apró éttermét a tengerparti Lyme Regisben, Dél-Angliában

A fedélzeti konyhának megvoltak a maga sajátosságai: az alapanyagokat külön ügynökök szerezték be, és kikötőkben vitték fel a hajóra, vagy a séfek vásároltak be az adott kikötő piacain és boltjaiban. De az is előfordult, hogy magánrepülővel érkezett egy-egy különlegesebb hozzávaló.

"Emlékszem, amikor először megtudtam, mennyibe kerül megtankolni egy ilyen hajót. 150 ezer euró. És elég gyakran tankoltunk."

A jachttulajdonosoknak rendszerint a szeme sem rebben ilyenkor, a pénz nem lehet akadály.

A katari királyi család egyik jachtja, az Al Mirqab

A több mint ötvenmillió forintos tankolások mellett történtek igazán hajmeresztő dolgok is: Mansell szerint egy vendég azt állította, hogy a kutyája csak nagyon drága japán marhát, wagyut eszik, a legmeredekebb kérés pedig az volt, hogy három óra alatt készítsenek el egy teljes kínai menüsort. Mindezek ellenére Mansell szerint a munkaadói a legtöbb esetben egyszerű ételeket kértek. A fine dining menüsorok rendszerint akkor kerültek az asztalra, ha fel kellett vágni vendégek vagy a közösségi média követői előtt.

Jachtkikötő Monacóban

"Amikor elkezdtem dolgozni ezeknek az embereknek, azt gondoltam, hogy folyamatosan nagyon flancos ételeket kell majd készítenem nekik, de ezek számukra nem számítanak különlegesnek, hiszen a mindennapjaik részét képezik. Sokan egyszerűen csak salátákat esznek."

Míg korábban évi 21 ezer euróért – mintegy évi 7,5 millió forintért – dolgozott Michelin-csillagos éttermekben, a hajókon ennek a többszörösét kereste meg. „A legutolsó munkahelyemen havi 7500 eurót (2,7 millió Ft) kerestem, és mellé jött még heti ezer euró borravaló. A legjobb jattot egy háromnapos munka után kaptam, az 3500 euró (1,2 millió forint) volt.”

Harriet Mansell

Mansell szerint a hajókon végzett munka nagyon rendszerezett és alkalmazkodóképes séffé tette, ami nagyon hasznos, ha egy olyan kicsi étteremben dolgozik, mint az októberben, a dél-angliai Lyme Regisben megnyitott Robin Wylde. „Ha az ember szárazföldön van, minden egyszerűbb. A padló nem mozog, semmi sem esik az ember fejére, és az alapanyagokat sokkal könnyebb beszerezni. Ráadásul egy jachton az ember mindig ugyanazokkal van összezárva, nagyon sokat dolgozik, és a nap 24 órájában a megrendelők rendelkezésére kell állnia.”

 

murdoch | harriet mansell | szuperjacht | étterem | séf

FOLYTASD EZZEL

Dubaj a multikulturális gasztronómia egyik fellegvára is

Ilyen lakásétterme aligha volt még Budapestnek

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom