Nehezen tájékozódsz? Kiderült, miért tévednek el olyan könnyen az emberek

A tájékozódást nagyban befolyásolja az, hogy valaki hol született. 

A lyoni Laboratoire d'Informatique en Image et Systèmes d'Information (Képinformatikai és Információs rendszerek Laboratóriuma) és a University College London Viselkedési idegtudományi Intézetének kutatói arra voltak kíváncsiak, miért tévednek el az emberek. Az eredmények szerint az eligazodás sokban múlik azon, hogy az ember hol született.

A kutatás szerint jobb tájékozódó képességgel rendelkeznek azok, akik vidéken nőttek fel,

mint azok, akik korai éveiket városban töltötték – legalábbis, ha az Egyesült Államokban, Kanadában, Argentínában vagy Szaúd-Arábiában éltek. Mert ez azokra nem vonatkozik, akik Ausztriában, Franciaországban, Indiában vagy Vietnamban nevelkedtek, esetükben kevésbé találtak különbséget a vidéki és városi származás között.

Nem meglepő módon az emberek általában jobban tájékozódnak a gyermekkorukhoz hasonló helyeken:

akik fiatalon hozzászoktak a kertek alatti utakhoz, később is jól kiismerik magukat más vidéki területeken, és mint kiderült, a vidéken élők jobban eligazodnak nagy távolságokon.

A városi gyerekek viszont felnőve otthonosabban mozognak a városokban, és ezen belül is lehet még különbségeket tenni. A négyzetrácsos elrendezésű települések lakói, mint amilyen Chicago, jobban tájékozódnak más négyzetrácsos településeken vagy településrészeken, amilyenek például New York-ban is találhatók, míg az inkább körkörös elrendezésű városok szülöttei, mint amilyen Párizs is, az ehhez hasonló városszerkezetekben ismerik ki magukat a legjobban.

A kutatók azt a Sea Hero Quest nevű videójátékot használták a tájékozódási képesség feltérképezésére, amit az Alzheimer-kór tanulmányozásához is gyakran hívnak segítségül. A kutatásban, melyben egy térképet kellett memorizálni, majd célokat kitűzni, harmincnyolc országból körülbelül négyszázezren vettek részt.

Bármennyire is jól tájékozódik az ember, nem árt, ha van egy jó térképe. De mit is jelent az, hogy jó? A modern térképkészítés előtt bőven vannak még távlatok. Amit biztosan nem árt megnézni, ha egzotikus úti célt választunk, az az, hogy melyik hónapban milyen időjárásra számíthatunk.

(Forrás: Matador Network, képek: Unsplash)

tájékozódási képesség | kutatás | eltévedés

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom