Close
Nehezen tájékozódsz? Kiderült, miért tévednek el olyan könnyen az emberek

Nehezen tájékozódsz? Kiderült, miért tévednek el olyan könnyen az emberek

A tájékozódást nagyban befolyásolja az, hogy valaki hol született. 

A lyoni Laboratoire d’Informatique en Image et Systèmes d’Information (Képinformatikai és Információs rendszerek Laboratóriuma) és a University College London Viselkedési idegtudományi Intézetének kutatói arra voltak kíváncsiak, miért tévednek el az emberek. Az eredmények szerint az eligazodás sokban múlik azon, hogy az ember hol született.

A kutatás szerint jobb tájékozódó képességgel rendelkeznek azok, akik vidéken nőttek fel,

mint azok, akik korai éveiket városban töltötték – legalábbis, ha az Egyesült Államokban, Kanadában, Argentínában vagy Szaúd-Arábiában éltek. Mert ez azokra nem vonatkozik, akik Ausztriában, Franciaországban, Indiában vagy Vietnamban nevelkedtek, esetükben kevésbé találtak különbséget a vidéki és városi származás között.

Nem meglepő módon az emberek általában jobban tájékozódnak a gyermekkorukhoz hasonló helyeken:

akik fiatalon hozzászoktak a kertek alatti utakhoz, később is jól kiismerik magukat más vidéki területeken, és mint kiderült, a vidéken élők jobban eligazodnak nagy távolságokon.

A városi gyerekek viszont felnőve otthonosabban mozognak a városokban, és ezen belül is lehet még különbségeket tenni. A négyzetrácsos elrendezésű települések lakói, mint amilyen Chicago, jobban tájékozódnak más négyzetrácsos településeken vagy településrészeken, amilyenek például New York-ban is találhatók, míg az inkább körkörös elrendezésű városok szülöttei, mint amilyen Párizs is, az ehhez hasonló városszerkezetekben ismerik ki magukat a legjobban.

A kutatók azt a Sea Hero Quest nevű videójátékot használták a tájékozódási képesség feltérképezésére, amit az Alzheimer-kór tanulmányozásához is gyakran hívnak segítségül. A kutatásban, melyben egy térképet kellett memorizálni, majd célokat kitűzni, harmincnyolc országból körülbelül négyszázezren vettek részt.

Bármennyire is jól tájékozódik az ember, nem árt, ha van egy jó térképe. De mit is jelent az, hogy jó? A modern térképkészítés előtt bőven vannak még távlatok. Amit biztosan nem árt megnézni, ha egzotikus úti célt választunk, az az, hogy melyik hónapban milyen időjárásra számíthatunk.

(Forrás: Matador Network, képek: Unsplash)

eltévedés | kutatás | tájékozódási képesség

FOLYTASD EZZEL

Fantasztikus új úti célokkal bővít a WizzAir

Ettől az időponttól utazhatunk egyénileg is Japánba

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Az álom és ébrenlét varázslatos világába repít az idei S/ALON Budapest lakástrend kiállítás
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom