Close
Ezek a Tejútról készült bámulatos képek megállítják az időt

Ezek a Tejútról készült bámulatos képek megállítják az időt

A világűr fotózása egy külön művészeti ág, hiszen olyan színrétegek, textúrák és formák jelennek meg a hosszú expozíciós felvételeken, amelyeket szabad szemmel nem láthatunk. A tökéletes fénykép elkészítése azonban igazi kihívást jelent, akár hosszú órákon keresztül is tarthat a folyamat.

A Capture the Atlas minden évben arra kéri a fotósokat, küldjék el a Tejútról készült legcsodálatosabb felvételeiket. A győztes képet a fotó minősége, az elkészítése mögött húzódó történet és az általános inspirációk alapján hirdetik ki. Egyre nehezebb azonban olyan területeket találni a világban, ahol a fényszennyezés nem gördít akadályokat a végtelen univerzum megörökítése elé.

A Capture the Atlas által legjobbnak választott fotó Utahban, az Egyesült Államokban készült. Ez a terület ideális célpontja lehet a fotósoknak, ugyanis bővelkedik olyan helyekben, amelyek alkalmasak az éjszakai égbolt megörökítésére.

Az egyik legnépszerűbb hely a Grand Staircase-Escalante sziklái alatt található.

A legtisztább, legérintetlenebb kilátást nyújtja a Tejútrendszerre, amelyet a barlang szája foglal rézszínű keretbe.

Mindemellett hihetetlenül látványos fotók készültek Tenerifén, a Lycia Wayen, Törökországban, az Adirondack-hegységben, és a szlovén Velika Planinában.

Ez utóbbi igazán izgalmas kalandokat tartogatott a fotós, Uros Fink számára, aki körülbelül három órán keresztül túrázott a hóban, miközben szánnal húzta maga mögött hatvan kilogrammos felszerelését. Az egész éjszakát a szabadban töltötte a csillagos ég alatt, mínusz tíz fokban. A vágy azonban, hogy megörökítse a Tejútrendszert, ébren tartotta egész éjjel.

Úgy fogalmazott:

„Ez volt az egyik legemlékezetesebb éjszakám, amelyet galaxisunk megörökítésével töltöttem.”

A legjobb Tejút-fotók válogatásába bekerült még a kaliforniai Mammoth Lakesnél, az ausztráliai Mungónál és Victoriánál, valamint a svájci Susten Passon lőtt felvétel is.

Magyarországon is vannak olyan területek, amelyeket a fényszennyezés nem érint. Csillagos égbolt parkban tekinthetünk fel az égre a Bükkben, a Hortobágyon és a Zselicben is. Akik azonban kényelmesebb körülmények között szeretnének látványos fotókat készíteni a Tejútrendszertől, megtehetik a Sanoma legújabb luxusüdülőhelyén, a Montage Healdsburg ugyanis új asztroturisztikai élménnyel várja a látogatókat.

(Forrás és fotók: Euronews)

fényszennyezés | csillagles | tejút | világűr | csillag

FOLYTASD EZZEL

Regényzene készült az Utas és holdvilág című klasszikushoz

Így befolyásolja az energiaválság a magyarok idei karácsonyi költéseit

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram