Close
Ezek a Tejútról készült bámulatos képek megállítják az időt

Ezek a Tejútról készült bámulatos képek megállítják az időt

A világűr fotózása egy külön művészeti ág, hiszen olyan színrétegek, textúrák és formák jelennek meg a hosszú expozíciós felvételeken, amelyeket szabad szemmel nem láthatunk. A tökéletes fénykép elkészítése azonban igazi kihívást jelent, akár hosszú órákon keresztül is tarthat a folyamat.

A Capture the Atlas minden évben arra kéri a fotósokat, küldjék el a Tejútról készült legcsodálatosabb felvételeiket. A győztes képet a fotó minősége, az elkészítése mögött húzódó történet és az általános inspirációk alapján hirdetik ki. Egyre nehezebb azonban olyan területeket találni a világban, ahol a fényszennyezés nem gördít akadályokat a végtelen univerzum megörökítése elé.

A Capture the Atlas által legjobbnak választott fotó Utahban, az Egyesült Államokban készült. Ez a terület ideális célpontja lehet a fotósoknak, ugyanis bővelkedik olyan helyekben, amelyek alkalmasak az éjszakai égbolt megörökítésére.

Az egyik legnépszerűbb hely a Grand Staircase-Escalante sziklái alatt található.

A legtisztább, legérintetlenebb kilátást nyújtja a Tejútrendszerre, amelyet a barlang szája foglal rézszínű keretbe.

Mindemellett hihetetlenül látványos fotók készültek Tenerifén, a Lycia Wayen, Törökországban, az Adirondack-hegységben, és a szlovén Velika Planinában.

Ez utóbbi igazán izgalmas kalandokat tartogatott a fotós, Uros Fink számára, aki körülbelül három órán keresztül túrázott a hóban, miközben szánnal húzta maga mögött hatvan kilogrammos felszerelését. Az egész éjszakát a szabadban töltötte a csillagos ég alatt, mínusz tíz fokban. A vágy azonban, hogy megörökítse a Tejútrendszert, ébren tartotta egész éjjel.

Úgy fogalmazott:

„Ez volt az egyik legemlékezetesebb éjszakám, amelyet galaxisunk megörökítésével töltöttem.”

A legjobb Tejút-fotók válogatásába bekerült még a kaliforniai Mammoth Lakesnél, az ausztráliai Mungónál és Victoriánál, valamint a svájci Susten Passon lőtt felvétel is.

Magyarországon is vannak olyan területek, amelyeket a fényszennyezés nem érint. Csillagos égbolt parkban tekinthetünk fel az égre a Bükkben, a Hortobágyon és a Zselicben is. Akik azonban kényelmesebb körülmények között szeretnének látványos fotókat készíteni a Tejútrendszertől, megtehetik a Sanoma legújabb luxusüdülőhelyén, a Montage Healdsburg ugyanis új asztroturisztikai élménnyel várja a látogatókat.

(Forrás és fotók: Euronews)

FOLYTASD EZZEL
Műfenyő vagy igazi? Így lesz fenntarthatóbb a karácsony
Egy kicsit megint megkönnyeztük a Müpa karácsonyi kisfilmjét
Rendeld meg a Roadster magazin 6. számát!
Őszi-téli lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 224 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom