November végén és december elején pár megawattnyi energia a világ egyik legcoolabb városából Buda szívében lesz érezhető. Kozmopolita konyha, dübörgő ütemek és harsogó életszeretet Tel Aviv-módra.
Egy város, ami semmihez sem hasonlítható
Tel Avivban az éjszakák már késő délután elkezdődnek, és egészen pirkadatig tartanak. Nem a sötétség beköszönte jelöli ki a napszakot, hanem a város lakói, akik szeretik az életet, mert az élet errefelé nem egy biztos, garantált valami, hanem ajándék, amit ki tudja, meddig élvezhet az ember. Tel Aviv addiktív mágiája sokakat vonz, de megfejteni mégis nehéz, mondjuk szerencsére kevesek szeretnék analizálni és elemezni, többségük megelégszik annyival, hogy fürödhet a város semmihez sem hasonlító energiájában.
Az éjszaka errefelé parttalan és hangos, nagy zajjal dübörög az élet, és nem meglepő módon a helyi gasztronómiában is ott visszhangzik az élet szeretete és lüktetése. Tükröződik benne nem csak a zsidó konyha, hanem az európai, a dél-mediterrán, az arab és ázsiai konyha is, mindegyik kicsit megcsavarva, hozzáigazítva Tel Aviv vibrálásához és életszemléletéhez.
Két téli napon a Déryné jóvoltából pár megawattnyi energia Tel Aviv lüktetéséből Budára költözik, ugyanis november harmincadikán és december elsején rendezik meg a Tel Aviv Soundot.
Ez a két este a budai intézmény inspirációs vacsorasorozatának harmadik felvonása, amellyel ezúttal Tel Aviv előtt tisztelegnek.
Mindezt fülledt és szédítő zenével, lehengerlő energiával és egyedi atmoszférával teszik, és persze olyan finomságokkal, amik a város legjobb éttermeit és azok legnépszerűbb fogásait idézik meg.
Tanulmányút a kreativitás nyomában
Ahogy a korábbi, görög vacsoraest esetében, Kovács Kristóf és csapata ezúttal is a helyszínen térképezte fel, mik a legfrissebb ízek a városban, kollégáival végigjárta Tel Aviv kultikus bisztróit, bárjait és éttermeit, volt, ahová többször is visszatértek.
– Nagyon inspiratív hely, ha tanulni megy az ember: akár cukrászdában, akár étteremben járunk, olyan mennyiségű példát látni, hogy meg sem lehet számolni – osztja meg tapasztalatait Kovács Kristóf. – Elképesztő, hogy milyen szinten van a helyi vendéglátás.
– Tel Avivban gondolkodás nélkül nyitnak egy pizzériát, de semmi sem lesz olyan, mint Olaszországban, ennek pedig az az egyszerű oka, hogy nekik mindenre megvan a saját válaszuk és a saját megfejtésük, aminek az alapja az ő saját kultúrájukban gyökerezik. Egy olasz étterem sem úgy néz ki, mint nálunk, Budapesten. Velünk ellentétben ők nem próbálják meg rekreálni az olasz éttermek dizájnját, hangulatát, hogy úgy érezd magad, mintha mondjuk Rómában lennél. Náluk erről szó nincs. Ha ott elmész egy olasz étterembe, te Tel Avivban fogod érezni magad. Az alaptészta az, ami olasz, de minden, ami rákerül, az már maga Tel Aviv, a bárányhústól a fűszerekig, és a megdöbbentő, hogy ezt az egészet borzasztó könnyedén és természetesen csinálják. De ez csak egy kiragadott példa, egy hasonlat arra, hogyan gondolkodnak mindenről.
Kovács Kristóf Top 5 étterme Tel Avivban
1. North Abraxas
Eyal Shani séf étterme cool atmoszférájáról és folyamatosan változó menüjéről nevezetes.
2. Nabi Yuna
A kávéi, vegán menüje és miliője miatt népszerű hely főként egyetemisták, digitális nomádok és távmunkások körében kedvelt intézmény.
3. Romano
Sokak kedvenc helye a Teder nevű zenés bárral egy házban lakik. Autentikus hely ízek, koktélok, DJ-k és élőzene.
4. Port Said
Bakelitlemezek minden mennyiségben, zene, komfortkonyha és übercoolság, ameddig a szem ellát.
5. Montefiori
Francia konyha vietnami csavarral, helyi finesszel és izraeli borokkal.
Kovács Kristófék nem csak Tel Avivban, hanem Jeruzsálemben is jártak inspirációt gyűjteni.
– A jeruzsálemi piac mellett van egy brutálisan népszerű étterem, ott ettünk egy bárány kebabot. Nehéz leírni szavakkal, milyen magas minőségű volt. Roppanós, habos arab kenyéren pirított bárányhús, ami kenyérrel van összegyűrve. Belül lágy, kívül ropogós, és mindez egy shaksukás, római köményes alapon. Elképesztő minőségről beszélünk. A Machane Yehuda piacon van egy Machneyuda nevű étterem, amit korábban megszavaztak Jeruzsálem legjobb éttermének. Odatelefonáltunk, hogy megyünk, és azt is elmondtuk, hogy miért.
Beültettek minket a konyhába, a séf pedig minden fogást elmagyarázott nekünk és a recepteket is megosztotta velünk. Nem titkolóztak.
Mondjuk én sem tenném, ha idejönne Tel Avivból egy séfcsapat és azt mondanák, hogy kell nekik a túrógombócunk receptje. Gondolod, hogy nem adnám oda nekik? Hát persze, hogy megosztom velük! A recepteken úgysem múlik semmi. Ottolenghi minden receptje ott van a neten és a könyveiben. Minden azon múlik, hogyan rakod össze a csapatod, és hogyan gyúrod össze egy egésszé.
Kóstoljuk meg Tel Avivot!
Hogy mit hozott haza magával a Déryné csapata Izraelből? Mutatjuk a menüt, közben fejben képzeljük hozzá a teljes Tel Aviv-élményt jelentő dübörgő, magával ragadó ütemeket és a hedonista koktélokat!
Előételek
Paprika carpaccio, olvasztott ricotta
Faux fois gras, padlizsán brulée
„Őrült” zöldségek, labneh, kenyérmorzsa
Grillezet burgonya, jalapeño créme fraiche
Vörös tonhal tatár, sumac, mascarpone
Manchego, kolbász, samosa
Főételek
Ropogós ökörfarok tortellini
Fűszeres báránykebab, shakshuka, feta
Desszert
tatami (izraeli tiramisu)
– Szuper szakmai út volt ez, és ennek a teljesen hiteles lenyomata a Tel Aviv Sound menüje – mondja Kovács Kristóf. – Ezzel a projekttel azt tudjuk mondani, hogy ez volt Tel Aviv 2022-ben.
izrael | tel-aviv | vacsoraest | kovács kristóf | déryné
Hét dolog, amit ki kell próbálnod a legszebb horvát nemzeti parkban
Nagyvárosi kalandor a Volvótól

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!