Close
Nem javasolják az amerikaiaknak, hogy tengerjáró hajóval utazzanak

Nem javasolják az amerikaiaknak, hogy tengerjáró hajóval utazzanak

Vélhetően jóval kevesebben hajóznak át az újévbe.

Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) a legmagasabb szintre emelte a sétahajókra vonatkozó figyelmeztetést, egyben azt tanácsolta az amerikaiaknak, hogy oltási státuszuktól függetlenül inkább kerüljék el a tengerjáró és a folyami hajóutakat.

Az intelem egybeesik az omikron variáns terjedésével, ideértve a tengerjáró hajókon mostanság történt eseteket. A CDC jelenleg több mint kilencven olyan tengerjáró hajót vizsgál, melyek fedélzetén Covidhoz köthető fertőzéseket regisztráltak.

A CDC szerint a Covid könnyedén terjed a tengerjáró hajókon, és nagy az esélye az utasok megfertőződésének, függetlenül attól, kaptak-e oltást.

“Különösen fontos, hogy azok, akiknél jelentősebb a súlyos megbetegedés kockázata, inkább kerüljék el a sétahajós utazást, beleértve a folyami hajóutakat is” – olvasható a közleményben. A mindezek ellenére mégis hajóra szállóknak azt tanácsolja a CDC, hogy az utazás előtt egy-három, az utazást követően három-öt nappal vizsgáltassák meg magukat oltási státusztól vagy tünetektől függetlenül. Az oltással nem rendelkező utasoknak egyébként a visszatérés után öt napig önkéntes karanténban kell maradniuk.

Az óceánjáró utakat tömörítő nemzetközi szövetség (Cruise Lines International Association) ugyanakkor “zavarba ejtőnek” nevezte a CDC döntését. A CLIA közleményében azt írta, hogy “a tengerjáró hajókon azonosított esetek a teljes fedélzeti létszám igen csekély részét teszik csak ki. Ezen esetek többsége ráadásul tünetmentes vagy enyhe lefolyású, és egyáltalán nem, vagy csupán alig jelent terhet a fedélzeti és a szárazföldi orvosi erőforrásokra”.

“A fejlett egészségügyi és biztonsági protokolljaink az elmúlt év útjai során újra és újra bizonyították hatékonyságukat” – ezek már Roger Frizzellnek, a Carnival szóvivőjének szavai. Egy másik ismert utazásszervező társaság, a Royal Caribbean pedig korábban arról tájékoztatott, hogy a hajóikon történt esetek egyike sem volt súlyos lefolyású, és nem igényelt kórházi kezelést. A társaság szerint az omikron variáns mégis elbizonytalanítja a leendő utasokat.

Az óceánjáró iparág az elsők között volt, melyet szinte teljesen felborított a koronavírus. Az egyik első ismert, Kínán kívüli Covid-19 járványkitörés a Carnival tulajdonában lévő egyik tengerjáró hajón történt 2020. február elején Japánban. 2020. március 14-én a CDC hajózási tilalmat rendelt el az amerikai vizeken közlekedő sétahajókra, miután több száz koronavírus-fertőzést és több Covid-19 halálesetet jelentettek a világ különböző pontjain közlekedő hajók fedélzetéről.

A CDC szerint “a sétahajókon történő utazás súlyosbítja a Covid-19 globális terjedését”.

Korábban a Royal Caribbean bejelentette újonnan induló, elképesztő hajóútját, amely kilenc hónapig (ez 274 éjszakát jelent) tart majd, és a világ százötven pontját érinti. A társaság által csak “a leghosszabb és legátfogóbb világ körüli hajóútként” emlegetett Ultimate World Cruise 2023 decemberében kezdődik Miamiban, és hét kontinens hatvanöt országában áll meg, mielőtt 2024 szeptemberében véget érne.

(Forrás: Wall Street Journal, fotók: Pixabay, Getty Images)

omikron | cruise | utazás | amerika | hajó

FOLYTASD EZZEL

Ez most sokaknak fájni fog, nézd meg, te is köztük vagy-e! Október tizenötödikétől az összes járatát törli az Air Connect

Ezek a leginstagramosabb helyek a Közel-Keleten

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram