Close
Újhullámos tacóval érkezik majd a tengerentúlról a Tereza

Újhullámos tacóval érkezik majd a tengerentúlról a Tereza

A közel-keleti ízekre esküdözők nem véletlenül mentették már el a kedvencek közé a Mazel Tovot, ahol most kisebb meglepetésként a tengerentúlról fújnak új szelek. A tulajdonosi kör ugyanis Közép- és Dél-Amerikából elhozza a hetedik kerületbe Terezát, hogy picit túlmutasson a tortillán és a quesadillán.

Négy évvel ezelőtt hagyott ujjlenyomatot Budapest gasztrotérképén az izraeli-mediterrán konyhára alapozó, magát nyitott szemléletű, gasztronómiai és kulturális szempontból domináns helyként elképzelő Mazel Tov.

Az egyik Akácfa utcai épületét elfoglaló csapat egy közel-keleti hangulatú, fűszernövényekkel, fákkal, és a belső udvart díszítő lámpatartó szerkezettel csinosított vendéglátóhelyet rendezett be itt, amely azóta koncertekkel és egyéb rendezvényekkel teszi hozzá a magáét a hetedik kerület lüktető mindennapjaihoz.

A kezdetekkor még az izraeli klubhagyományokat követve este tíz-tizenegy óráig tartó, onnantól buliba átcsapó estékkel kalkuláltak, ám mivel a közönség inkább a gasztrovonalra bizonyult fogékonyabbnak, egy év elteltével elengedték a bulivonatot, és az éttermi irányvonalon haladtak tovább (három havonta azért vannak a gasztronómiától picit eltávolodó tematikus rendezvényeik).

Fúziós konyha a séf ajánlatában

Ha a fine diningban mozgolódó helyeket most nem számítjuk, konyháját tekintve a Mazel Tov Budapest élmezőnyének tagja lett. A humuszból, falafelből, kuszkuszból, salátákból és pitákból építkező étlapjára ugyanúgy rásüthetjük a fesztelen, laza jelzőt, mint a kedélyes környezetére, ahol fogad.

Menüje a tavaszi-nyári fordulón sem megy át drasztikus változáson. Egy-két téliesebb étel lekerül a listáról, pontosabban nyáriasra cserélődik, illetve minden hónap közepén megismerkedhetünk a konyhafőnök legújabb ajánlatával (köztük fúziós izraeli fogásokkal). Tipikus izraeli húsokat és zöldségeket tartanak, melyeknek legjobb elkészítési módját választják: grillen sütik a kebabot, a kacsát, a Shawarmát és a híres Baba Ganoush-t, ami egészben grillezett padlizsánból készül. Az étlap figyel a szezonalitásra, minden ötödik étel fúziós konyha eredménye.

Mit jelent ez?

A szóbeszéd szerint a reggelire, ebédre és vacsorára különböző formában fogyasztható humuszuk a város egyik legjobbja.

És tényleg: szinte krémes, egyáltalán nem tocsog a tahini szószban, továbbá jó arányban adagolják benne a csicseriborsót és a fűszereket.

Lassan el lehet felejteni a hamburgert

Másik kihagyhatatlan ételüknek a féléves tesztelés után az étlapra került, New York-i stílusban készülő pastramijukat mondják. A legalább tizenkét, de inkább huszonnégy órán át szmókerben sütött, illetve pácolt és füstölt marhaszegyet darabjaira tépik szét, hogy aztán saját készítésű BBQ-szósszal, házi sárga mustárral, amish sós uborkával két szelet grillezett rozskenyér közé pakolják.

Az amerikai, román és zsidó hagyományokat megidéző, hússal vastagon megrakott szendvics rendkívül egyszerű, cserébe brutálisan laktató; jó eséllyel eljön az ideje, amikor utoléri vagy megelőzi a népszerűségi listán hamburger nevű kollégáját.

Ha már hamburger, vegetáriánusoknak ugyanitt a Mazel Tov Veggie Burger lehet a kiválasztottjuk, ami édesburgonya bucik jóvoltából átölelt falafel golyókat, friss salátát, pestót, és vörös cheddar sajtot rejt – emberes adag, egy átlag húsevő férfinak is komoly küzdelmet igényel.

Annak ellenére tehát, hogy inkább az éttermi jelenlétük erősebb, a programokkal sem állnak le. Nyáron a szokásos dzsesszkoncerteken kívül két komolyabb kiállítás várható, továbbá július közepén megünneplik negyedik születésnapjukat. Ha a tavalyi zsúrból indulunk ki – amikor is össznépi összejövetel keretében bárányt sütöttek kint a kertben –, idén szintén érdemes lesz betérni koccintani egyet az évfordulójukra.

Tereza, egy újhullámos tacót legyen szíves!

Elhagyva picit az Akácfa utca 47.-et, valamint a közel-keletet, és kikacsintva a tengerentúl felé, szerencsére több pozitív példát tudunk mondani Budapesten mexikói étteremből vagy streed food-jellegű helyből, de hogy még egy hasonlót elbírhat a város, az biztos. Néhány napon belül a Mazel Tov tulajdonosi körének jóvoltából újabb versenyző jelzi részvételét:

pár sarokkal odébb, a Király és a Nagymező utca kereszteződésében mexikói és dél-amerikai konyhával mutatkozik be június 8-án a Tereza.

A Mazel Tov konyháját három éve vezető séf egy egy hónapos tanulmányúton vett részt Mexikóban és Dél-Amerikában, hogy aztán a begyűjtött tapasztalatokra támaszkodva, két mexikói szakáccsal együttdolgozva összerakja a hiánypótlónak tűnő étterem várható étlapját.

A tervezett menü igyekszik túlmutatni a tortillán és a quesadillán, hogy újhullámos irányba fordulva olyan közép-és dél-amerikai pácolt, vagy tépett húsokkal ismertesse meg a vendéget, melyeket többféle fűszerezéssel sütnek meg, aztán autentikus zöldségekkel, rizzsel, babpürével és a bab egyéb variációjával tálalnak.

A taco-vonal ennek ellenére erős marad, de egy kicsit másképp találkozhatunk majd vele az étlapon: nem összehajtva, összetekerve szolgálják fel, hanem szépen kiterítve. És természetesen helyben sütve.

A június 8-ai nyitóbulin végigkóstolható a teljes “menú”, a legjobb mezcalokat egyenesen Mexikóból szervírozzák majd, és a helyi latin-amerikai közösség segítségével zenei fronton is várhatóak érdekességek.

Ez is érdekelhet:

(Fotók:
Humusz: Puskás Nóra
Veggie burger: Balkányi László Photography
Pastrami: Emil Chalhoub
Mexikói foodmood: Balkányi László Photography
Enteriőr-rendezvény: Emil Chalhoub)

Close