Close
Újhullámos tacóval érkezik majd a tengerentúlról a Tereza

Újhullámos tacóval érkezik majd a tengerentúlról a Tereza

A közel-keleti ízekre esküdözők nem véletlenül mentették már el a kedvencek közé a Mazel Tovot, ahol most kisebb meglepetésként a tengerentúlról fújnak új szelek. A tulajdonosi kör ugyanis Közép- és Dél-Amerikából elhozza a hetedik kerületbe Terezát, hogy picit túlmutasson a tortillán és a quesadillán.

Négy évvel ezelőtt hagyott ujjlenyomatot Budapest gasztrotérképén az izraeli-mediterrán konyhára alapozó, magát nyitott szemléletű, gasztronómiai és kulturális szempontból domináns helyként elképzelő Mazel Tov.

Az egyik Akácfa utcai épületét elfoglaló csapat egy közel-keleti hangulatú, fűszernövényekkel, fákkal, és a belső udvart díszítő lámpatartó szerkezettel csinosított vendéglátóhelyet rendezett be itt, amely azóta koncertekkel és egyéb rendezvényekkel teszi hozzá a magáét a hetedik kerület lüktető mindennapjaihoz.

A kezdetekkor még az izraeli klubhagyományokat követve este tíz-tizenegy óráig tartó, onnantól buliba átcsapó estékkel kalkuláltak, ám mivel a közönség inkább a gasztrovonalra bizonyult fogékonyabbnak, egy év elteltével elengedték a bulivonatot, és az éttermi irányvonalon haladtak tovább (három havonta azért vannak a gasztronómiától picit eltávolodó tematikus rendezvényeik).

Fúziós konyha a séf ajánlatában

Ha a fine diningban mozgolódó helyeket most nem számítjuk, konyháját tekintve a Mazel Tov Budapest élmezőnyének tagja lett. A humuszból, falafelből, kuszkuszból, salátákból és pitákból építkező étlapjára ugyanúgy rásüthetjük a fesztelen, laza jelzőt, mint a kedélyes környezetére, ahol fogad.

Menüje a tavaszi-nyári fordulón sem megy át drasztikus változáson. Egy-két téliesebb étel lekerül a listáról, pontosabban nyáriasra cserélődik, illetve minden hónap közepén megismerkedhetünk a konyhafőnök legújabb ajánlatával (köztük fúziós izraeli fogásokkal). Tipikus izraeli húsokat és zöldségeket tartanak, melyeknek legjobb elkészítési módját választják: grillen sütik a kebabot, a kacsát, a Shawarmát és a híres Baba Ganoush-t, ami egészben grillezett padlizsánból készül. Az étlap figyel a szezonalitásra, minden ötödik étel fúziós konyha eredménye.

Mit jelent ez?

A szóbeszéd szerint a reggelire, ebédre és vacsorára különböző formában fogyasztható humuszuk a város egyik legjobbja.

És tényleg: szinte krémes, egyáltalán nem tocsog a tahini szószban, továbbá jó arányban adagolják benne a csicseriborsót és a fűszereket.

Lassan el lehet felejteni a hamburgert

Másik kihagyhatatlan ételüknek a féléves tesztelés után az étlapra került, New York-i stílusban készülő pastramijukat mondják. A legalább tizenkét, de inkább huszonnégy órán át szmókerben sütött, illetve pácolt és füstölt marhaszegyet darabjaira tépik szét, hogy aztán saját készítésű BBQ-szósszal, házi sárga mustárral, amish sós uborkával két szelet grillezett rozskenyér közé pakolják.

Az amerikai, román és zsidó hagyományokat megidéző, hússal vastagon megrakott szendvics rendkívül egyszerű, cserébe brutálisan laktató; jó eséllyel eljön az ideje, amikor utoléri vagy megelőzi a népszerűségi listán hamburger nevű kollégáját.

Ha már hamburger, vegetáriánusoknak ugyanitt a Mazel Tov Veggie Burger lehet a kiválasztottjuk, ami édesburgonya bucik jóvoltából átölelt falafel golyókat, friss salátát, pestót, és vörös cheddar sajtot rejt – emberes adag, egy átlag húsevő férfinak is komoly küzdelmet igényel.

Annak ellenére tehát, hogy inkább az éttermi jelenlétük erősebb, a programokkal sem állnak le. Nyáron a szokásos dzsesszkoncerteken kívül két komolyabb kiállítás várható, továbbá július közepén megünneplik negyedik születésnapjukat. Ha a tavalyi zsúrból indulunk ki – amikor is össznépi összejövetel keretében bárányt sütöttek kint a kertben –, idén szintén érdemes lesz betérni koccintani egyet az évfordulójukra.

Tereza, egy újhullámos tacót legyen szíves!

Elhagyva picit az Akácfa utca 47.-et, valamint a közel-keletet, és kikacsintva a tengerentúl felé, szerencsére több pozitív példát tudunk mondani Budapesten mexikói étteremből vagy streed food-jellegű helyből, de hogy még egy hasonlót elbírhat a város, az biztos. Néhány napon belül a Mazel Tov tulajdonosi körének jóvoltából újabb versenyző jelzi részvételét:

pár sarokkal odébb, a Király és a Nagymező utca kereszteződésében mexikói és dél-amerikai konyhával mutatkozik be június 8-án a Tereza.

A Mazel Tov konyháját három éve vezető séf egy egy hónapos tanulmányúton vett részt Mexikóban és Dél-Amerikában, hogy aztán a begyűjtött tapasztalatokra támaszkodva, két mexikói szakáccsal együttdolgozva összerakja a hiánypótlónak tűnő étterem várható étlapját.

A tervezett menü igyekszik túlmutatni a tortillán és a quesadillán, hogy újhullámos irányba fordulva olyan közép-és dél-amerikai pácolt, vagy tépett húsokkal ismertesse meg a vendéget, melyeket többféle fűszerezéssel sütnek meg, aztán autentikus zöldségekkel, rizzsel, babpürével és a bab egyéb variációjával tálalnak.

A taco-vonal ennek ellenére erős marad, de egy kicsit másképp találkozhatunk majd vele az étlapon: nem összehajtva, összetekerve szolgálják fel, hanem szépen kiterítve. És természetesen helyben sütve.

A június 8-ai nyitóbulin végigkóstolható a teljes “menú”, a legjobb mezcalokat egyenesen Mexikóból szervírozzák majd, és a helyi latin-amerikai közösség segítségével zenei fronton is várhatóak érdekességek.

Ez is érdekelhet:

(Fotók:
Humusz: Puskás Nóra
Veggie burger: Balkányi László Photography
Pastrami: Emil Chalhoub
Mexikói foodmood: Balkányi László Photography
Enteriőr-rendezvény: Emil Chalhoub)

mazel tov | hamburger | pastrami | izrael | vegaburger

FOLYTASD EZZEL

Ritmus, ha elkap – Ezeken a kihagyhatatlan Bartók Tavasz-programokon el fog

Sztárséf kóstolta meg Budapesten Mautner Zsófi főzelékeit

Rendeld meg a Roadster magazin 11. számát!

Mi a közös Rio de Janeiróban, egy alig ismert horvát luxus menedékben, és egy hotellé alakított New York-i reptéri terminálban? Mindet bemutatjuk a Roadster legfrissebb számában! Ezeken kívül találkozunk a világ egyik legnevesebb dizájnerével, Jaime Hayonnal, bemutatunk hat remek hazai kabinházat és kiderítjük, hol lehet jó vermutot inni Magyarországon. Ezzel még nincs vége, ugyanis elmentünk Provence-ba és kipróbáltuk az új 7-es BMW-t, Svédországban pedog a Toyota RAV4-et. Egy asztalhoz ültettük Péterfy Bori rocksztárt, Gerendai Károly kultmogult, Szabó Simon színészt, Molnár S. Szonja kurátort és Tombor Zoltán fotográfust, és kifaggattuk őket Budapesthez fűződő érzelmeikről. Elmeséljük milyen Marokkó egyik feltörekvő szörfmekkája, Taghazout, és benézünk a főváros új dizájnhoteljébe, a Verno House-ba is. Megszólaltatjuk még Kertész Attila képzőművészt, Sivák Zsófit, a Heves-megyei kocsmák Robert Capáját, és még Puzsér Róbert is tollat ragadott a kedvünkért. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom