Close
Új, váratlan trendet figyeltek meg a térképekkel kapcsolatban

Új, váratlan trendet figyeltek meg a térképekkel kapcsolatban

A GPS korában van még létjogosultsága a papírtérképeknek? Nagyon úgy tűnik, hogy a válasz igen.

Legalábbis erre lehet következtetni a brit nemzeti térképészeti ügynökség, az Ordnance Survey adataiból, melyek szerint az egyedi készítésű térképek forgalma robbanásszerűen megnőtt 2020-ban. Ekkor ugyanis 144 százalékkal többet adtak el belőlük, mint az előző évben, 2021-ben pedig további 28 százalékos emelkedést mértek. Az Amerikai Autószövetség szintén egyre több térképet gyárt, 2022-ben például 123 százalékkal többet adtak ki, mint 2021-ben.

Néhány térképész szerint ez nem annyira a funkcionális használatból, mint inkább az esztétikából ered.

Ugyanakkor nem vethetjük el teljesen a gyakorlati hasznot sem, mert nagyon jól jöhet egy analóg térkép ott, ahol például nincs térerő vagy telefontöltési lehetőség.

Egy turistatérképnek további előnye lehet a mobiltérképpel szemben, hogy könnyebb rajta megtalálni a legszebb útvonalakat, és részletesebben jelöli a látnivalókat, különösen, ha olyasvalaki készítette, aki jól ismeri a környéket. Egy papírtérkép tehát tulajdonképpen bármikor jól jöhet.

A digitális térképek viszont eközben egészen új távlatokat nyithatnak abban, hogyan tájékozódunk: jönnek a kognitív térképészek és a virtuális-, valamint a kiterjesztett valóság eszközeivel felturbózott térképek.

(Forrás: InsideHook, képek: Unsplash)

térkép | trend | papír

FOLYTASD EZZEL

Ritmus, ha elkap – Ezeken a kihagyhatatlan Bartók Tavasz-programokon el fog

Ezen a napon ne induljunk útnak, teljesen leáll a közlekedés Németországban

Rendeld meg a Roadster magazin 11. számát!

Mi a közös Rio de Janeiróban, egy alig ismert horvát luxus menedékben, és egy hotellé alakított New York-i reptéri terminálban? Mindet bemutatjuk a Roadster legfrissebb számában! Ezeken kívül találkozunk a világ egyik legnevesebb dizájnerével, Jaime Hayonnal, bemutatunk hat remek hazai kabinházat és kiderítjük, hol lehet jó vermutot inni Magyarországon. Ezzel még nincs vége, ugyanis elmentünk Provence-ba és kipróbáltuk az új 7-es BMW-t, Svédországban pedog a Toyota RAV4-et. Egy asztalhoz ültettük Péterfy Bori rocksztárt, Gerendai Károly kultmogult, Szabó Simon színészt, Molnár S. Szonja kurátort és Tombor Zoltán fotográfust, és kifaggattuk őket Budapesthez fűződő érzelmeikről. Elmeséljük milyen Marokkó egyik feltörekvő szörfmekkája, Taghazout, és benézünk a főváros új dizájnhoteljébe, a Verno House-ba is. Megszólaltatjuk még Kertész Attila képzőművészt, Sivák Zsófit, a Heves-megyei kocsmák Robert Capáját, és még Puzsér Róbert is tollat ragadott a kedvünkért. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom