Nagy szenzációnak számított, mikor megérkezett 2019 elején az Opera Gin. Most pedig ott tartunk, hogy további prémium párlattal bővült a ginpiac, ráadásul egy Burgenlandban készülő, de magyar italról, a Terminusról van szó.
Nem árulunk el titkot azzal, hogy a long drinkek közül bizony a gin tonic manapság az egyik legnépszerűbb. A megrögzött vodka-szódások is kezdenek ráébredni, hogy ez az aromásabb és jócskán frissítőbb ital könnyen válhat gourmet-élménnyé, ha megfelelő gin és tonic találkoznak a pohárban. Első magyarként az Operát üdvözölhettük a IV. kerületi butik főzdéjével, igazán budapesti sztorijával, most pedig megérkezett a Terminus is, amely szintén hazai fejlesztésű párlat.
A latin eredetű elnevezés egyik jelentése a fizikai határvonal: a készítők értelmezésében ez nem más, mint a bárpult. A térelem, ami a bartender és a vendég között helyezkedik el. Aminek az egyik oldalán ül/áll a felfrissülésre, ízélményre, tompulásra vagy csak simán kikapcsolódásra váró ember, a másik oldalán pedig a varázsló. A bartender, aki már ránézésre vagy néhány szó váltása után tudja, mire vágyik a megrendelő.
Ekkor jön be a képletbe a Terminus, ami ezt a határvonalat hivatott elkenni, hogy szépen egymás mellé rendelje a vendéget és a bartendert, no meg persze az elkészített italt.
A megálmodói között két lelkes, az újra nyitott vendéget, és egy szakembert találunk. Gózon Péter neve ismerős lehet mindazoknak, akik otthonosan mozognak a hazai báréletben.
A Terminus nem ül fel a citrusos, vagy virágos/parfümös vonatra, fontos célkitűzés volt megalkotásánál, hogy inkább a zöldfűszeres, mediterrán ízvilág domináljon.
Ezt erősíti a zsálya, a borsikafű és a zöld kardamom, de ha már magyar ginról beszélünk, igazán jellemző fűszereket is a Terminushoz rendeltek: pirospaprikát és a fekete borsot.
A lepárlás Burgenlandban, kisüsti eljárással történik, annyi csavarral, hogy nyomás alatt zajlik a desztilláció, ezért a fűszernövények nem sérülnek, teltebb, mégis lágy, agresszivitástól mentes ízhatást érnek el.
Perfect serve, vagyis a legtökéletesebb kombinációja pedig a következő:
- Indian tonic, zsályalevél és egy leheletnyi narancshéj
- mediterrán tonic, két csík kápia/kaliforniai paprika
- aromatizált tonic esetén pedig uborka
Megvásárolható a Hudi Hudi italboltban, a WhiskyNetnél, de a saját honlapukon is meg lehet rendelni. Ha pedig először csak kóstolnánk egyet tisztán, toniccal vagy koktélban, érdemes meglátogatni Petit a High Note Sky Barban, és beszélgetni vele kicsit az italról... hogy eltűnjön az a bizonyos fizikai határ.
Ez is érdekelhet:
szeszesital | gin tonic | terminus | gin | zsálya | spirit
Egy jó tervhez is kellhet több perspektíva
–
Sulciová Silvia interjú
Skót nyár a ködös budapesti belvárosban – Ilyen a 2023-as év whiskyje
Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.
Megnézem, mert érdekel!