Close
Még egy prémium ginnel erősít az ország – bemutatjuk a Terminust

Még egy prémium ginnel erősít az ország – bemutatjuk a Terminust

Nagy szenzációnak számított, mikor megérkezett 2019 elején az Opera Gin. Most pedig ott tartunk, hogy további prémium párlattal bővült a ginpiac, ráadásul egy Burgenlandban készülő, de magyar italról, a Terminusról van szó. 

Nem árulunk el titkot azzal, hogy longdrinkek közül bizony a gin tonic manapság az egyik legnépszerűbb. A megrögzött vodka-szódások is kezdenek ráébredni, hogy ez az aromásabb és jócskán frissítőbb ital könnyen válhat gormé élménnyé, ha megfelelő gin és tonic találkoznak a pohárban. Első magyarként az Operát üdvözölhetjük, IV. kerületi butik főzdéjével, igazán budapesti sztorijával és most megérkezett a Terminus is, ami szintén hazai fejlesztésű párlat.

A latin eredetű elnevezés egyik jelentése a fizikai határvonal: a készítők értelmezésében ez nem más, mint a bárpult. A térelem, ami a bartender és a vendég között helyezkedik el. Aminek az egyik oldalán ül/áll a felfrissülésre, ízélményre, tompulásra, vagy csak simán kikapcsolódásra váró ember, a másik oldalán pedig a varázsló. A bartender, aki már ránézésre, vagy néhány szó váltása után tudja, hogy mire vágyik a “megrendelő”.

Ekkor jön be a képletbe a Terminus, ami ezt a határvonalat hivatott elkenni, hogy szépen egymás mellé rendelje vendéget és bartendert, na meg persze az elkészített italt.

A megálmodói között két lelkes és újra nyitott vendéget és egy szakembert találunk. Gózon Péter neve ismerős lehet mindazoknak, akik otthonosan mozognak a hazai báréletben.

A Terminus nem ül fel a citrusos, vagy virágos/parfümös vonatra, fontos célkitűzés volt megalkotásánál, hogy inkább a zöldfűszeres, mediterrán ízvilág domináljon.

Ezt erősíti a zsálya, a borsikafű és a zöld kardamom, de, ha már magyar ginról beszélünk, igazán jellemző fűszereket is a Terminushoz rendeltek, úgy, mint a pirospaprika és a fekete bors.

A lepárlást Burgenlandban, kisüsti eljárással történik, annyi csavarral, hogy a desztilláció nyomás alatt történik, így a fűszernövények nem sérülnek, teltebb, mégis lágy, agresszivitástól mentes ízhatást érnek el.

Perfect serve, vagyis a legtökéletesebb kombinációja pedig a következő:
  • Indian tonic, zsályelevél és egy leheletnyi narancshéj
  • mediterrán tonic, két csík kápia/kaliforniai paprika
  • aromatizált tonic esetén pedig uborka

Megvásárolható a Hudi Hudi italboltban, a WhiskyNetnél, de a saját honlapukon is meg lehet rendelni az italt. Ha pedig először csak kóstolnánk egyet tisztán, toniccal, vagy koktélban, akkor érdemes meglátgatni Petit a High Note Sky Barban, és beszélgetni vele kicsit az italról…hogy eltűnjön az a bizonyos fizikai határ.

A kaland folytatódik

Megjelent a Roadster magazin második nyomtatott kiadása, amelyben ismét olyan történeteket gyűjtöttünk össze, amelyek minket is folyamatosan inspirálnak. Szerintünk szebb lett, mint az első szám, reméljük, neked is tetszeni fog.

Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.

Ez is érdekelhet:

Close