Ezért nem öntik ki sosem a sztárséfek a tészták főző vizét

Itt nemcsak az élelmiszer-pazarlás csökkentéséről, a maradék újrahasznosításáról van szó, hanem arról is, hogy vannak olyan alapanyagok, amelyeket méltatlanul mellőzünk a mindennapokban.

A tészta főzővize leggyakrabban a lefolyóban landol, holott valójában a szakácsok legjobb barátja is lehet rejtett tulajdonságai miatt.

Találtunk öt okot, amiért valóban érdemes félretenni és újra felhasználni.

A keményítőben gazdag folyadék a séfek szerint egy olyan titkos ragasztóanyag, amely segít a szószoknak a tésztára tapadni, éppen ezért egy kis csészényit erősen ajánlott a szószokhoz adni belőle.

Az olyan tésztaételek esetében, mint a carbonara, a tészta főzővizét szükséges hozzáadni a tojáskeverékhez, hogy sűrű, de krémes állagú szószt kapjunk.

Kevesen tudják, hogy a hüvelyeseket, így a babot vagy a lencsét is érdemes ebbe áztatni.

A tésztafőzésből származó vizet felhasználhatjuk a levesek elkészítéséhez is, az alaplé kiegészítéseként.

Nigella a kenyér dagasztásához is a tészta főzéséből megmaradt vizet használja, mert azt vallja, hogy egyedülálló puhaságot kölcsönöz neki.

A tészta főzővizét akár le is fagyaszthatjuk például úgy, hogy jégkocka tálakba adagoljuk, így aztán csak elő kell kapnunk a mélyhűtőből, ha szükségünk van rá főzés során.

(Forrás: Finedining Lovers, fotók: Getty Images)

főzővíz | praktika | tipp | sztárséf | tészta

FOLYTASD EZZEL

Egy jó tervhez is kellhet több perspektíva

Sulciová Silvia interjú

Skót nyár a ködös budapesti belvárosban – Ilyen a 2023-as év whiskyje

Rendeld meg a Roadster magazin 18. számát!

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Csábító a magas a kamat, de mást is mérlegelni kell – private banking az MBH Bankkal
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom