Close
Ezt a tíz italt nem szabad rendelni egy bárban a pultosok szerint

Ezt a tíz italt nem szabad rendelni egy bárban a pultosok szerint

A te pénzed, és arra költöd el, amire akarod, de van néhány dolog, amit italrendelésnél ajánlott figyelembe venni. Egyes koktélok például sokkal több alkoholt tartalmaznak, mint azt a vendég gondolná, míg mások vegytiszta cukorbombák. Ha pedig mondjuk nagy a nyüzsgés, és kikérsz egy időigényes italt, azzal biztosan felbosszantod a pultost. Ezeket a tényezőket szem előtt tartva és két New York-i bartender segítségével megmutatjuk azt a tíz italt, amit inkább ne kérj ki.

Long Island Iced Tea

“Rossz híre van az ereje miatt” – mondja Sean McClure, a New York-i Ivory Peacock italfelelőse. És ez igaz is.

A vodka, a rum, a gin, a tequila és a triple sec egy koktélban elsőre talán jó ötletnek tűnhet, ha a lehető legtöbbet akarod kihozni a pénzedből, de végeredményben túl sok alkoholt tartalmaz.

Ha mégis ragaszkodsz hozzá, McClure azt tanácsolja, hogy csak egyet kérj, különben “bajba kerülsz”.

Ramos Gin Fizz

Bár Trevor Easton Langer, a New York-i Bar Calico vezető pultosa egyetért “a te pénzed, és azt csinálsz vele, amit akarsz” elvvel, de arra is felhívja a figyelmet, hogy a vendégeknek “az aktuális helyzetet figyelembe véve kell gondolkodniuk”, és hogy egy olyan munkaigényes ital, mint a Ramos gin fizz – amihez tojásfehérje és sok-sok rázás szükséges – “lelassíthatja az egész kiszolgálást”.

Ha nyugodt az este, akkor jöhet bátran, de “ha nagy a forgalom, inkább hagyjuk”.

Mojito

Ha épp Kubában tartózkodsz, ahonnan a világ kedvence származik, rendeld meg. Ha nem, de a bárban minden szükséges eszköz rendelkezésre áll, és gyakran fogy a friss menta, akkor is. Ellenkező esetben a koktélhoz szükséges legfontosabb fűszernövény korlátozottan tárolható csak, romlott állapotban egyenesen igazi baktériumtanya.

A Ramos gin fizzhez hasonlóan időigényes koktél, ezért ha gyorsan szeretnél italhoz jutni, ne erre bökj rá.

Fagyasztott italok

Persze, kellemesen frissítőek egy forró napon, vagy megfelelő választásnak tűnnek a tengerparton heverészéshez, de a fagyasztott daiquirik, coladák és hasonlók általában tele vannak gyümölcslevekkel és mixekkel.

Ha korlátoznád a cukorbeviteledet, ezek a jeges koktélok nem éppen ideálisak. Ráadásul a túlzott édesség hajlamos elfedni az alkohol ízét, vagyis a végén többet ihatsz, mint amennyit szándékozol.

Appletini

Legyünk őszinték, már rég nem a 90-es években élünk, és az italainknak nem szabadna olyan ízűnek lenniük, mint egy Jolly Ranchernek, és nem illene úgy kinézniük, mint valami radioaktív anyagnak. Hacsak nem egy puccos bárban ülsz, ahol az Appletini friss Granny Smith almából készül, itt az ideje a múltban hagyni.

Bloody Mary

Ugyan néhány bár átvariálta ezt az örökös villásreggeli-kedvencet esti koktéllá, a többség azért nem. “A hozzávalók valószínűleg nincsenek is előkészítve a pulton, amennyiben a brunch-időszakon kívül rendeled” – mondja McClure.

Tehát csupán abban az esetben ajánlatos Bloody Mary-t kérni, ha szerepel a menün, különben valószínűleg egy borzalmas, előre elkészített keverékkel készült italt kapsz. Vagy egy nagyon ingerült pultost.

New York Sour

A Ramos gin fizzhez hasonlóan a New York Sour is nehézkes ital, amelyet nem érdemes akkor rendelni, ha a bárban nagy a nyüzsgés. A koktél tetején vörösboros hab van, amely teljesen megborulhat, ha nem megfelelően töltik ki. Emellett gyümölcsös vörösbor kell hozzá és ha az nincs kéznél, nem lesz olyan íze, mint amilyennek lennie kellene.

Egy “meglepetés”

Ha bármelyik jó pultosnak azt mondod, hogy “lepj meg”,

akkor érthetően kérdésekkel fog bombázni, mondván milyen szeszes italt vagy ízprofilt szeretsz és a többi.

Amennyiben megfelelően el tudod magyarázni, mit szeretsz egy italban, az nagyszerű. Ellenkező esetben ne várd el tőlük, hogy gondolatolvasók legyenek.

Fura nevű felesek

Ha elcsábulnál a  “Betonkeverő” vagy “Agyvérzés” fantázianevű shotok láttán, ne tedd. “Ezek egyszerűen undorítóak, leginkább egy egyetemi kollégiumba valók” – figyelmeztet McClure.

Lángoló rövidek

Az Instagram korában a tűznek bizonyára megvan wow-faktora, de veszélyes is.

McClure is elismeri, hogy a lángok vizuális hatása menő látvány egy italban, de látott már olyan vendéget is, aki megégette magát, amikor a szájához emelte a felespoharat, amelyek óhatatlanul elnyelik a hőt. Kerüld el!

A diétákban alapvetően tiltólistára kerülnek az alkoholos italok, azonban néha mindenki megengedhet magának egy-egy csaló estét. Ilyenkor tökéletes választás lehet bármelyik klasszikus koktél cukormentes változata, vagy a frissítő, gyümölcslé alapú italok.  Mutatunk öt remek alternatívát. 

(Forrás: Travel and Leisure, fotók: Getty Images, Unsplash)

csapos | rendelni | soha | ital | bártender

FOLYTASD EZZEL

Ritmus, ha elkap – Ezeken a kihagyhatatlan Bartók Tavasz-programokon el fog

Itt az első magyar luxustorta: bemutatkozott a szarvasgombával készülő La Truff’

Rendeld meg a Roadster magazin 11. számát!

Mi a közös Rio de Janeiróban, egy alig ismert horvát luxus menedékben, és egy hotellé alakított New York-i reptéri terminálban? Mindet bemutatjuk a Roadster legfrissebb számában! Ezeken kívül találkozunk a világ egyik legnevesebb dizájnerével, Jaime Hayonnal, bemutatunk hat remek hazai kabinházat és kiderítjük, hol lehet jó vermutot inni Magyarországon. Ezzel még nincs vége, ugyanis elmentünk Provence-ba és kipróbáltuk az új 7-es BMW-t, Svédországban pedog a Toyota RAV4-et. Egy asztalhoz ültettük Péterfy Bori rocksztárt, Gerendai Károly kultmogult, Szabó Simon színészt, Molnár S. Szonja kurátort és Tombor Zoltán fotográfust, és kifaggattuk őket Budapesthez fűződő érzelmeikről. Elmeséljük milyen Marokkó egyik feltörekvő szörfmekkája, Taghazout, és benézünk a főváros új dizájnhoteljébe, a Verno House-ba is. Megszólaltatjuk még Kertész Attila képzőművészt, Sivák Zsófit, a Heves-megyei kocsmák Robert Capáját, és még Puzsér Róbert is tollat ragadott a kedvünkért. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Close