Tíz hátborzongató szellemváros, mely kísérteties múltról mesél

Az egykor virágzó települések utcáin valaha pezsgő élet folyt, ma már azonban csak a turisták léptei hallatszanak időnként a kongó falak között.

Középkori angol örökség

Wharram Percy egykor két lenyűgöző kastélynak és egy templomnak is otthont adott, de mindebből már csak az utóbbi romjai állnak. A nemesi Percy család által épített házak alapjait azonban még ma is felfedezhetjük a fűben, ahogyan a környező parasztházakét is.

A falu lakossága éveken át fogyatkozott, miután a helyiek fokozatosan hagyták el a települést, hogy áttérjenek a juhtartásra. A település a tizenhatodik század elején már teljesen üres volt, amikor az utolsó itt élőket is kilakoltatták. A ma már örökségvédelem alatt álló falu a régészek és a turisták kedvel úti célja.

A frontvonal nyomai

A spanyol polgárháború idején frontvonal húzódott Belchitében, míg 1939-ben Francisco Franco tábornok seregei elfoglalták a Zaragozától délre található apró falut. Ugyanebben az évben egy új falu épült a közelben, ez a település pedig elnéptelenedett, és azóta az elesettekre és a tragikus eseményekre emlékeztet impozáns templomával a középpontban.

Népszerű filmdíszlet

A dél-olaszországi Craco csodaszép, ám statikailag nem kimondottan biztonságos helyre épült. Történelmi belvárosát 1963-ban evakuálták, amikor a csatornahálózat hibáinak nyomán földcsuszamlások következtek be, de

teljesen az 1980-as irpiniai földrengés után néptelenedett el.

Azóta a szellemváros nemcsak turisztikai látványosságként, de forgatási helyszínként is népszerű, és olyan filmekben láthatjuk, mint a Passió vagy a Kvantum csendje.

Város a vadszőlő alatt

Festői, de dekadens képet mutat a Sanghajtól nem messze található Houtouwan, melynek elhagyatott épületeit benőtték a futónövények. Az egykor pezsgő, több mint kétezer lakosú falu az 1990-es évek elején kezdett el hanyatlani, miután problémák adódtak az élelmiszerellátással és az oktatással. Már csak néhányan laknak ott, de nem meglepő módon a turisták töretlen érdeklődése övezi.

A béke és barátság faluja

A Törökország délnyugati szegletében található Kayaköyt múzeumként őrzik, az UNESCO a "barátság és béke falujaként" tartja nyilván, de története szomorú konfliktusokkal terhelt.  A Kaya-völgyben a törökök és a görögök évszázadokig békésen éltek egymás mellett, egészen az első világháborúig.

A görögök kézművességgel, a törökök mezőgazdasággal foglalkoztak, a falut a 18. században görögök népesítették be. Kétszintes kőházakat építettek, az alsó szinten az állatokat és a szerszámokat tartották, míg maguk a felső szinten éltek. Az első világháború azonban felforgatta a megszokott rendet, és a Törökország és Görögország összecsapása utáni lakosságcsere következtében a falu elnéptelenedett.

Szovjet mementó a norvég sarkkörön

A Spitzbergákon található Pyramiden egykor sikeres szénbányász-település volt. Svédország 1927-ben adta el a szovjeteknek, így épületeinek hangulatára a lakóházaktól a helikopter-kikötőig a szocialista stílus nyomta rá a bélyegét.

A bányászat 1998-ban szűnt meg, de a turistákat olyannyira szeretettel várják, hogy még egy szállodát is kialakítottak és

vezetett túrákat tartanak az elhagyatott épületekben.

Az utazás pont olyan kalandos, amilyennek első látásra tűnik, Pyramidenbe ugyanis Longyearbyen-ből lehet eljutni csónakkal vagy motorosszánnal.

A Csatahajó-sziget

Csatahajó-szigetként is ismert Hasima Nagaszaki partjaitól nem messze található, 1887 és 1974 között tenger alatti szénbányászat folyt ott. A szigetvárost óriási betonfalakkal vették körbe, hogy megvédjék a tájfunoktól.

A második világháború a sziget életébe is tragikus fordulatot hozott, ugyanis a hadba induló dolgozók helyett kínai és koreai kényszermunkásokat hurcoltak oda, akiknek többsége a kegyetlen élet- és munkakörülmények miatt életét vesztette.

A háború után azonban lassan mégis újraindult az élet olyannyira, hogy

a sziget a világ legsűrűbben lakott településévé vált, és a lakások zöme nem volt nagyobb tíz négyzetméteresnél.

A település a szén iránti kereslet csökkenésével párhuzamosan néptelenedett el.

A vadnyugat ikonja

A vadnyugat talán leghíresebb városa, Bodie lakossága egy maroknyi aranymosóból tízezerre nőtt a tizenkilencedik század végére. Az emberek özönlöttek a nevadai határ közelében elhelyezkedő kaliforniai városba a meggazdagodás reményében, aminek eredményeként a fénykorban nem kevesebb mint hatvanöt kocsma, egy bank és még egy kínai negyed is volt ott, taoista templommal.

Bodie vonzereje azonban a 20. század elejére elhalványult, amikor más fellendülő városok kerültek előtérbe. Lakossága 1920-ban már csak százhúsz fő volt. Jó állapotban megőrződött épületei miatt népszerű célpontja a vadnyugat rajongóinak.

Egykor virágzó gyarmatkikötő

Grand-Bassam, mely ma az UNESCO Világörökség része, egykor Elefántcsontpart gyarmati fővárosa volt, 1899-ben azonban a hivatalok nagy részét Bingerville-be helyezték át innen egy pusztító sárgaláz-járvány után, amelyben a lakosság háromnegyede életét vesztette.

A város ezután még nagyjából a harmincas évekig fontos tengeri kikötőként működött, majd az összes megmaradt közigazgatási hivatalt Abidjanba helyezték át, és Grand-Bassamt hosszú évekig csak telepesek lakták. A hetvenes évek végétől a város turisztikai célpontként és kézműves központként kezdett újjáéledni.

Üres üdülőváros

A ciprusi Famagusta szélén található Varószia a hatvanas években népszerű üdülőváros volt, tengerpartján hatalmas szállodaépületeket húztak fel.

1974-ben azonban a török hadsereg elfoglalta, köré falat emelt, a lakosságot néhány nap alatt evakuálta, és katonai lezárt területnek minősítette. Az üdülőváros azóta elhagyatottan áll, mindazonáltal történtek lépések a terület újbóli megnyitása felé, 2021-ben-ben ugyanis a török állampolgárokat és a ciprusi török területek lakosait beengedték a strandra.

Kíváncsi vagy, hogyan fest ma Al Capone börtöne vagy a kórház, ahol Hitlert kezelték? Akkor ezt az összeállításunkat is érdemes megnézned.

(Források: cnn.com, Wikpédia, képek: Unsplash, GettyImages, Wikimedia Commons)

kísértetváros | elhagyatott | szellemváros

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom