Close
Így hódítja vissza a természet a világvégi szellemvárost

Így hódítja vissza a természet a világvégi szellemvárost

Houtouwan az 1990-es évek óta elhagyatottan áll, ahol a természet harminc év alatt lassan visszavette az utalmat.

Kínában egy távoli szigetcsoporton található Houtouwan faluja, amelyet az 1990-es években gyakorlatilag minden ok nélkül elhagytak a lakosai. A település azonban egyáltalán nem hasonlít más szellemvárosra, mivel a természet visszakapta azt, ami korábban az övé volt,

ezért egy egészen különleges, poszt-apokaliptikus világ elevenedik meg benne.

A falu ugyanis nem kopár vagy sivár, sőt! Buja növények borítanak be minden épületet, nem csoda, hogy a szellemváros mágnesként vonzza a turistákat. A települést 2018-ban nyitották meg az utazók előtt, hogy belépőjegy fizetése mellett járhassák körbe a kísérteties, mégis csodálatos helyet.

Érdekesség, hogy a természet hódító ereje több mint egy évtizedig észrevétlen volt, csupán ezt követően, néhány fotónak köszönhetően került ismét a figyelem középpontjába Houtouwan. Persze a turisták áradata miatt sokan aggódnak a településért, attól tartanak, hogy mindazt, amit a természet visszaépített, az idegenforgalom tönkre fogja tenni.

Éppen ezért turisztikai attrakciókat, például egy kilátót építettek, ahonnan a település madártávlatból is megfigyelhetővé válik. A területre kizárólag szervezetten lehet belépni, a turisták számát pedig limitálják.

A túra különlegességének számít az egykori lakóházak megtekintése is, hiszen a lakások és a házak udvarai pontosan úgy néznek ki, ahogyan a háromezer fős lakossága három évtizeddel ezelőtt hagyta.

Számos olyan legendával és kísértettörténettel színezett helyet találunk még a világban, melyek fontos történelmi események színterei, hírhedt személyek otthonai voltak, ma mégis elhagyatottan állnak. Kórházak, erődök, börtönök vagy akár egész városok rejtik letűnt korok történeteit a falaik mögött, mára azonban omladozó vakolat, rozsda és graffitik halmaza maradt belőlük.

(Fotók: Getty Images)

szellemváros | utazás | kína | elhagyott | természet

FOLYTASD EZZEL

Kihagyhatatlan ínyencségek – Két premier a Bartók Tavasz bemutatói közül, amin ott kell lenni

Új utak és régi kedvencek – Legendák állnak a Müpa színpadán március 30-án

Rendeld meg a Roadster magazin 11. számát!

Mi a közös Rio de Janeiróban, egy alig ismert horvát luxus menedékben, és egy hotellé alakított New York-i reptéri terminálban? Mindet bemutatjuk a Roadster legfrissebb számában! Ezeken kívül találkozunk a világ egyik legnevesebb dizájnerével, Jaime Hayonnal, bemutatunk hat remek hazai kabinházat és kiderítjük, hol lehet jó vermutot inni Magyarországon. Ezzel még nincs vége, ugyanis elmentünk Provence-ba és kipróbáltuk az új 7-es BMW-t, Svédországban pedog a Toyota RAV4-et. Egy asztalhoz ültettük Péterfy Bori rocksztárt, Gerendai Károly kultmogult, Szabó Simon színészt, Molnár S. Szonja kurátort és Tombor Zoltán fotográfust, és kifaggattuk őket Budapesthez fűződő érzelmeikről. Elmeséljük milyen Marokkó egyik feltörekvő szörfmekkája, Taghazout, és benézünk a főváros új dizájnhoteljébe, a Verno House-ba is. Megszólaltatjuk még Kertész Attila képzőművészt, Sivák Zsófit, a Heves-megyei kocsmák Robert Capáját, és még Puzsér Róbert is tollat ragadott a kedvünkért. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram